Spektakularnim vatrometom svečano otvorene ZOI u Pekingu FOTO

GS
Foto: AP

PEKING- Zimske olimpijske igre u Pekingu, 24. po redu, svečano su otvorene .

Igre je zvanično otvorio kineski predsjednik Si Đinping, a svečanosti su prisustvovali između ostalih brojnih svjetskih zvaničnika i predsjednik Rusije Vladimir Putin, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.


I olimpijski tim iz BiH prodefilovao je nacionalnom stadionom Ptičije gnijezdo.

Čast da nose zastavu BiH imali su sportisti Elvedina Muzaferija (alpsko skijanje) i Mirza Nikolajev (sankanje). BiH je na svečani defile izašla je 50. po redu. BiH će od 4. do 20. februara u kineskoj prestonici predstavljati Emir Lokmić, Sanja Kusmuk, Esma Alić, Strahinja Erić, Elvedina Muzaferija i Mirza Nikolajev.

Lokmić će se takmičiti u alpskom skijanju, kao i Alićeva i Muzaferija, Kusmuk i Erić će se među svjetskom olimpijskom elitom okušati u skijaškom trčanju, dok će Nikolajev nastupiti u sankanju. Svima osim Emira Lokmića i Elvedine Muzaferije, ovo će biti prvi nastup na ZOI u karijerama, s obzirom da je bh. skijaši učestvovali i na prethodnim Igrama u Pjongčangu 2018. godine.

Ovo je prvi put da na zimskim olimpijskim igrama zastavu nose ženski i muški predstavnik tima, a ovaj protokol je uveo Međunarodni olimpijski komitet na prethodnim Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Peking se upisao u istoriju kao prvi grad u istoriji olimpijskog pokreta koji je bio domaćin i ljetnjem i zimskom izdanju OI. Svijet je 2008. ostao zadivljen spektaklom koji je Kina priredila, a te Igre ocijenjene su kao najuspješnije Igre do tada održane.

Isti reditelj koji je tada režirao ceremoniju otvaranja, angažovan je i ovog puta. Žang Jimou, reditelj ovog događaja već je nekoliko puta naglasio da će ova ceremonija biti potpuno drugačija od one koju smo vidjeli 2008. godine i zbog aktuelne situacije oko pandemije virusa Kovid-19, ali i zbog drugačijeg koncepta Igara u odnosu na one koje su održane prije 14 godina.

U narednih 16 dana vodiće se borba za medalje u 106 disciplina sedam zimskih sportova.

Na Igrama u Pekingu učestvuje 2.871 sportista iz 91 države.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana