Planovi Šahovskog saveza Republike Srpske: Svako mjesto i škola da imaju klub

Milan Zubović
Planovi Šahovskog saveza Republike Srpske: Svako mjesto i škola da imaju klub

BANjALUKA - Rukovodstvo Šahovskog saveza Republike Srpske zadovoljno je postignutim ciljevima u 2021. godini, tokom koje su uspjeli da održe sva planirana takmičenja. U godini na izmaku imali su osam manifestacija i na 46 turnira u zvaničnom sistemu nastupilo je 679 takmičara. Prema riječima generalnog sekretara ŠSRS Nemanje Šipke, 2020. godine napravili su odlične rezultate, koje su ponovili ove i dodali još jedno za najmlađe takmičare.

- Vrlo bitna stvar je da smo prošlog januara uz pomoć Ministarstva za porodicu, omladinu i sport izmirili poreska dugovanja koje je Šahovski savez godinama vukao i često zbog toga imao blokiran račun. Savez je sada stabilan i jedan od ciljeva je da obezbijedimo generalnog sponzora za naša takmičenja - rekao je Šipka.

Predsjednik ŠSRS Aleksandar Kovač djelimično je zadovoljan učinjenim jer smatra da je moglo i više.

- Okolnosti se nisu mnogo promijenile u odnosu na prošlu godinu jer “kovid” i dalje prijeti, tako da neke naše vizije i želje nismo mogli da ostvarimo, pa nismo napravili očekivani pomak. Ciljeve za naredni period odavno smo postavili. Želja nam je da svaka osnovna škola ima šahovsku sekciju i da bazu od 679 učesnika na našim takmičenjima uvećamo bar za tri puta jer će nam kvantitet donijeti kvalitet. Rad sa mladima biće osnovna preokupacija dok sam na čelu saveza i to mora da dominira među aktivnostima. Ujedno, svako mjesto, opština, odnosno lokalna zajednica u Srpskoj mora da ima klub koji će se takmičiti u nekom rangu (Premijer, Prva i Druga liga) - kazao je Kovač.

Na njegove riječi nadovezao se Šipka, koji je najavio da će nakon januarskih praznika obaviti razgovore sa ljudima koji su zainteresovani da obnove šahovske klubove u svojim sredinama uz pomoć saveza.

- Kako bismo potpuno stabilizovali ŠSRS, obići ćemo sve lokalne zajednice u kojima nema aktivnih klubova i uraditi sve da oni budu osnovani ili reaktivirani. Recimo, Mrkonjić Grad, Novi Grad i Kozarska Dubica nemaju šahovske klubove, kojih je bilo do prije 10-15 godina i nastupali su na takmičenjima, ali je ljudski faktor bio presudan da oni budu ugašeni. Mnogi bi se iznenadili kada bi znali koliko je djece u osnovnim školama zainteresovano za šah, ali kad prođu osnovni nivo, “udare u zid” jer nemaju klubove u kojima bi sistematski radili - rekao je Šipka.

Srpska open

Predsjednik Kovač najavio je da će u narednom periodu seniorsko prvenstvo biti mnogo kvalitetnije.

- Želimo da organizujemo jak turnir tokom ljetnjih praznika, kojem ćemo dati ime Srpska open. On bi okupio velemajstore iz regiona i naši takmičari bi imali priliku da odmjere snage sa najboljim šahistima Balkana. Ujedno, uskoro nas očekuje i izborna Skupština, kao i izbor svih novih organa saveza po novom Zakonu o sportu Republike Srpske - kazao je Kovač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana