FSRS proslavio 30. rođendan, počasni gost Piksi: Fudbal bio i ostao više od igre

M.Z.
Foto: M.Zubović

BANjALUKA -Od 5. septembra pa do danas fudbal je bio i ostao više od igre. Fudbal je gradio mostove prijateljstva i zato je najvažnija sporedna stvar na svijetu. Fudbalski savez ima svoju autentičnu priču, ali najdublji trag ostavili su Kup Republike Srpske i Dan fudbala.

Rekao je to predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske (FSRS) Vico Zeljković u uvodom obraćanju na svečanoj akademiji "Fudbal je život" koja je povodom 30 godina od osnivanja Fudbalskog saveza Republike Srpske održana u Narodnom pozorištu Srpske u Banjaluci.

I selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi stigao je u Banjaluku gdje je bio počasni gost na proslavi jubileja.

Selektor orlova obio je najveći aplauz prisutnih u Narodnom pozorištu, a humanitarac iz Banjaluke Milorad Arlov uručio mu je bistu patrijarha Pavla.

- Svaki dolazak ovde shvatam kao povratak kući. Iskreno osećam vašu podršku i ljubav koju pružate, a i sami igrači osećaju ljubav koja je izražena sa vaše dtrane. Tako da imamo obavezu da damo i više nego što možemo. Savezu čestitam na prvih 30 godina i da budete još bolji, a možete i da stvorite uslove za oni koji će reprezentovati svoju državu na najbolji mogući način. Katar je mala zemlja, ali veoma bitna. Ljudi me sreću i pitaju kada počinju pripreme, a Srbija će dati sve od sebe da obraduje svoj narod. Reč predaja u našem rečniku ne postoji. Tako će biti u Kataru - rekao je legendarni Piksi.

Akademiji su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik,  ministar porodice, omladine i sporta Srpske Sonja Davidović, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić te brojni drugi predstavnici iz javnog i društvenog života Srpske.

Putem video linka jubilej Fudbalskom savezu čestitali su predsjednik Crvene zvezde Svetozar Mijailović i legendarni fudbaler te funkcioner Dušan Maravić.

Potpredsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje jubileja i jedan od osnivača Saveza Tomo Marić uručio je Zlatni grb FSRS porodici pokojnog predsjednika FSRS Milana Jelića kojeg je preuzeo njegov sin Petar.

Drugi Zlatni grb FSRS dobila je kompanija "m:tel" u čije ime je preuzela generalni direktor Jelena Trivan.

Zlatni grb za iskreno partnerstvo pripali su Nebojši Lekoviću i Vladi Đajiću.

-Drago mi je što sam ponovo ovde nakon 20 godina, a iz ove perspektive 30 godina deluje kao 100 godina u nekim drugim savezima jer znamo šta ste zajedno pregurali - rekao je Leković.

 Zeljković je uručio Zlatni grb Miloradu Dodiku koji se obratio Draganu Stojkoviću.

- Dobro došao među svoje i na svoje. Samo fudbal može da pruži veliku radost, a ponekad i tugu. Slavimo 30 godina postojanja Republike Srpske nastale 9. januara 1992. godine, a FSRS je posljedica toga. Vjerujemo da ćemo jednog dana moći da se takmičimo na međunarodnoj sceni. Čestitam orvih 30 godina i nadam se što bolje statusom imidžu ove organizacije. Gradićemo nacionalni stadion u Banjaluci i treba nam saradnja sa drugim nivoima vlasti da to ostvarimo i da imamo gdje da igramo, da recimo Borac ili neko drugi ne mora igrati nešto drugo - rekao je Dodik.

Fudbalski savez Republike Srpske osnovan je 5. septembra 1992. godine, a osnivačka Skupština je održana u Banskom dvoru u Banjaluci. Za prvog predsjednika izabran je Branko Lazarević iz Bijeljine, a generalnog sekretara Rodoljub Petković iz Banjaluke.

Nakon Lazarevića predsjednici su bili Milan Jelić iz Modriče i Mile Kovačević iz Gradiške. Danas je na čelu Fudbalskog saveza Srpske Vico Zeljković iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana