Kojih Pešićevih 12 ide u pohod na zlato?

GS
Foto: Arhiva

Potvrda da će Nikola Jokić nastupiti na predstojećem Evropskom prvenstvu probudila je najviše ambicije u srpskoj košarkaškoj javnosti. S razlogom – i bez Jokića bi Srbija bila među favoritima za zlato, a sa njime je glavni favorit, mada će naravno biti još više nego konkurentnih ekipa.

Grčku će predvoditi Janis Adetokumbo, a Luka Dončić Sloveniju. Kod Španije je u toku smjena generacija, mada ne treba potcijeniti efekat svega što je građeno posljednjih dvadeset godina, dok za Francuze neće igrati De Kolo, Batum i najvjerovatnije Gober, prenosi Sport klub.

Prije Evrobasketa, Orlove čeka veoma važan FIBA prozor kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo – okršaj sa Letonijom u gostima 30. juna, a zatim i sa Belgijom kod kuće 3. jula.

Iako će selektor Svetislav Pešić i svi oko reprezentacije energiju prvo usmjeriti na ta dva bitna duela, vijest o Jokićevom igranju pokrenula je i sve nas koji košarku volimo da „pravimo spisak za Evrobasket“. Uostalom, posebna je stvar biti navijač košarkaške reprezentacije Srbije.

Bogdan Bogdanović operisao je koljeno i male su šanse da će nastupiti na Evrobasketu. To je veliki hendikep uzevši u obzir Bogdanovićev kvalitet i posebnu inspiraciju i posvećenost nacionalnom timu, ali Orlovi imaju dovoljno dubok sastav da taj izostanak pokriju, pogotovo sada kada će se igra vrtjeti oko Jokića.

Zasad nije najavljen nijedan drugi otkaz, a svima je pao kamen sa srca kada se Vasilije Micić brzo vratio na parket u finalnoj seriji plej-ofa turskog šampionata Efesa i Fenerbahčea.

Micić i Miloš Teodosić sigurni su na poziciji plejmejkera, a ne bi bilo iznenađenje ni da ih viđamo skupa na parketu, pogotovo u situacijama kada Jokić odmara.

Na poziciji dva, pogotovo u svjetlu odsustva Bogdanovića, izuzetno je značajan izvrstan način na koji je Marko Gudurić završio sezonu. Svoj je na svome u Feneru i poslije NBA epizode ponovo je protagonista na evropskim parketima – već se zna šta i koliko može da se očekuje od njega, a Gudurić je sada i zreliji i pouzdaniji u donošenju odluka.

Svoje mjesto u timu imaće i Nemanja Nedović – vjerovatno više na dvojci nego na plejmejkeru. On je drukčiji tip igrača od Gudurića, a nije isključeno ni da dobije minute na mjestu organizatora igre, u zavisnosti od protivnika.

Spomenuta četvorka spolja trebalo bi da je sigurna, a pitanje je ko će se još pridružiti. Vjerovatno je prvi kandidat Danilo Anđušić – vjerovatno i jedina svijetla tačka u onom za sve bolnom porazu od Italije, Anđušić je ove sezone imao značajne i produktivne minute i na evroligaškom nivou sa Monakom. Uz to je čisti šuter, što je uvijek dobrodošlo u timu sa toliko kvalitetnih dodavača. Znak pitanja – Anđušića već neko vrijeme nema na parketu, sa tribina je gledao i početak finalne serije plej-ofa šampionata Francuske.

Aleksa Avramović ima već golemo iskustvo igranja za reprezentaciju u kvalifikacijama i umije da donese mnogo za malo minuta – bilo je i propusta u dresu Partizana, ali to iskustvo trebalo bi da mu znači za ubuduće.

Ognjen Jaramaz iza sebe ima solidnu sezonu u Bajernu, i takođe je navikao da doprinosi u ograničenoj minutaži ili sa specijalnim zadacima, jer je konkurencija prevelika da bi bio nosilac. Vidno je poboljšao i defanzivu.

Na poziciji trojke sigurni su Nikola Kalinić i Vladimir Lučić. Kalinić je odigrao odličnu sezonu u Zvezdi, mada sa drugačijom ulogom koja mu neće biti namijenjena u reprezentaciji.

To sigurno neće biti problem, jer je Kalinić prije svega timski igrač, a isto važi i za Vladimira Lučića, koji igra košarku karijere u posljednje dvije sezone u Bajernu. Njih dvojica su idealan dodatak Miciću i Jokiću, i mogu da im pomognu na različite načine – kretnjom bez lopte i utrčavanjima, na skoku, defanzivno…

Nemanja Bjelica, koji se trenutno bori sa Golden Stejtom za NBA prsten, biće prva četvorka. Tu se Pešiću – slično kao i na pozicijama jedan i dva – otvara prostor za manevar. Možda u kombinaciju upadne i Ognjen Dobrić, koji može da igra dvojku i trojku, pošto i Kalinić i Lučić i te kako mogu da pokriju poziciju četiri po potrebi i u zavisnosti od direktnog suparnika.

Dejan Davidovac je u karijeri igrao na svih pet pozicija, u Zvezdi smo ga u završnici sezone vidjeli čak i na centru.

Ako gledamo na duže staze, ostaje da se vidi kakvi su planovi Nikole Jovića ovog ljeta u kojem će biti biran u prvoj rundi drafta, kao i kakav je status Alekseja Pokuševskog – od njega u Tanderu i dalje očekuju mnogo, a u sadašnjoj i takmičarskoj reprezentaciji Srbije ne bi mogao da računa na ozbiljniju ulogu. Ipak, dugoročno bi bilo značajno da već sada budu uz tim.

U kontekstu gledanja u budućnost, Alen Smailagić imao je solidnu sezonu u Partizanu, mada je prvi dio sezone ipak bio znatno bolji (uglavnom sa pozicije pet). Uskoro će napuniti 22 godine, kao i njegov saigrač iz Partizana, centar Balša Koprivica – on je bio bolji kako je sezona odmicala i vrlo je vjerovatno da će se naći na širem spisku, baš kao i Uroš Trifunović. Na njemu će biti mjesta i za 22-godišnjeg Dalibora Ilića iz Igokee.

Na petici ima najmanje dilema – uz Nikolu Jokića, tu je njemu savršeno komplementarni Nikola Milutinov, kojem je prinudno sporiji tempo u drugom dijelu sezone (usljed suspenzije CSKA iz Evrolige) možda i prijao da do kraja oporavi tijelo.

Boban Marjanović će biti tu kao specijalista, mada nije isključeno da kao treći centar ide Filip Petrušev – opet, ulaganje u budućnost poslije loše sezone Petruševa u Efesu, a Bobi sigurno ne bi imao mnogo minuta pored Jokića i Milutinova. Ako se dogodi nešto neplanirano, u kombinaciju bi mogao da uskoči i Luka Mitrović, koji se u sezoni za nama u Zvezdi preporodio kao petica.

Širi spisak vjerovatno će uključivati još mladih košarkaša, prije svih Nikolu Đurišića (18), a tu će vjerovatno biti i neki starosjedioci poput Zvezdinog tandema Branko Lazić–Ognjen Kuzmić, zatim krilnog igrača Partizana Radeta Zagorca, Dragana Milosavljevića i Dušana Ristića, a možda i Stefana Jovića, koji poslije povrede pokušava da vrati karijeru na pravi put.

Poznajući Svetislava Pešića, vjerovatno će biti i barem jedno ime koje će sve iznenaditi.

Kada se sve sabere i oduzme, Srbija ima moćan tim. Čak i ako dođe do nekih neplaniranih otkaza i/ili povreda, Orlovi će i dalje moći i treba da pucaju na zlato od 1. do 18. septembra.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana