Pariz obezbjeđuje izraelskim sportistima 24-časovnu zaštitu tokom Olimpijskih igara

Tanjug
Foto: Agencije

PARIZ - Izraelski sportisti će dobiti 24-časovnu zaštitu tokom Olimpijskih igara u Parizu, rekao je francuski Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, nakon što je ljevičarski poslanik izjavio da izraelska delegacija nije dobrodošla i pozvao na proteste protiv njihovog učešća.

Darmanen je u televizijskom intervjuu u nedelju uveče saopštio da će izraelski sportisti biti zaštićeni 24 sata tokom Igara, 52 godine nakon masakra na Olimpijskim igrama u Minhenu u kojem su palestinski militanti ubili 11 Izraelaca, prenosi Rojters.

Ta odluka je uslijedila nakon što je poslanik levičarske partije Nepokorena Francuska (LFI) Tomas Porte izjavio da izraelski olimpijski sportisti nisu dobrodošli u Francuskoj i da bi trebalo da bude protesta protiv njihovog učešća na Igrama usljed izraelskog rata u Pojasu Gaze.

''Nekoliko dana nas dijeli od međunarodnog događaja koji će biti održan u Parizu, a to su Olimpijske igre. I ovdje sam da kažem da ne, izraelska delegacija nije dobrodošla u Parizu. Izraelski sportisti nisu dobrodošli na Olimpijskim igrama u Parizu“, rekao je on.

Ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne danas na sastanku u Briselu ''u ime Francuske'' poželio izraelskim sportistima dobrodošlicu na Olimpijske igre i potvrdio da će im Pariz pružiti zaštitu.

Igre će biti otvorene u petak ceremonijom u kojoj će sportisti paradirati u baržama niz Senu.

Učešće nije obavezno, a izraelski zvaničnici nisu potvrdili učešće njihovih sportista na ceremoniji otvaranja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana