Ove sezone čak deset premijerligaša mijenjalo kormilare: Treneri opstaju samo u Mostaru

Darko Pašagić
Ove sezone čak deset premijerligaša mijenjalo kormilare: Treneri opstaju samo u Mostaru

BANjALUKA - Praksa da su treneri najveći krivci za nekada nerealne planove i ciljeve čelnika premijerligaških klubova nastavljena je i u ovoj sezoni u kojoj do sada samo dva kluba nisu promijenila šefa stručnog štaba.

Izgleda da Mostar ima drugačiju “klimu” po tom pitanju od ostalih gradova, jer samo treneri Zrinjskog i Veleža sjede na klupi od početka sezone, odnosno i mnogo duže.

Poslije rada u Sesvetama, Gorici i Mariboru Sergej Jakirović je došao 28. decembra 2020. godine na klupu Zrinjskog sa kojim je potpisao saradnju do 31. maja 2024. godine i gle čuda na kraju te sezone “plemići” su zbog lošijeg međusobnog skora sa Širokom Brijegom ostali bez plasmana na međunarodnu scenu.  I to poslije osam uzastopnih godina igranja u Evropi. Međutim, niko u Zrinjskom nije ni pomišljao da uruči otkaz Jakiroviću koji im je ove sezone vratio sa kamatom. Jer otkako se igra zajednička Premijer liga BiH niko nije bio tako superioran kao njegovi izabranici ove sezone, a sam podatak da su sedam kola prije kraja obezbijedili titulu dovoljno govori.

Feđa Dudić je još dugovječniji na klupi Veleža na koju je sjeo 5. avgusta 2019. kada je potpisao ugovor do 30. juna 2023. godine. Bila je to povratnička sezona “rođenih” u Premijer ligi, a tada je poslije tri startna poraza sa klupe otišao Ibro Rahimić, a doveden Dudić. U toj prvoj sezoni prekinutoj zbog pandemije virusa korona (odigrana samo 22 kola) Velež je bio sedmi. A, onda su u prošloj Mostarci eksplodirali, osvojili treće mjesto i poslije 33 godine Velež je zaigrao na evropskoj sceni. I njegova uloga nije bila sporedna. U kvalifikacijama za Ligu konferencije prvo je eliminisan Kolerajn iz Sjeverne Irske, zatim slavni grčki PAOK, a onda su eliminisani od švedskog Elfsborga.  I ove sezone su Mostarci imali velike ciljeve, prije svega u prvenstvu, ali nisu dobro  startovali, uslijedilo je i oduzimanje tri boda zbog prekinute utakmice sa Borcem, ali i dalje su igri za Evropu, jer će igrati u finalu Kupa BiH protiv Sarajeva. 

Karačić i Ivković

Dvojica trenera Toni Karačić i Tomislav Ivković mogu se pohvaliti da su ove sezone već vodila dva premijerligaša. Karačić je sezonu počeo na klupi Širokog Brijega, ali je već poslije trećeg kola i remija na “Pecari” sa Radnikom digao sidro. Bio je bez posla sedam i po mjeseci, a onda je 23. marta sjeo na klupu Posušja. Ivković je u prvom dijelu sezone bio kormilar Željezničara da bi početkom januara bio smijenjen. Poslije nekoliko dana postao je sportski direktor Borca, 4. aprila sjeo je na klupu Banjalučana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana