Osnovan Savez za školski sport Srpske

Srna
Osnovan Savez za školski sport Srpske

BANjALUKA - Savez za školski sport Republike Srpske osnovan je danas u Banjaluci, a za predsjednika je izabrana Gorica Bilak Moconja.

Osnivačkoj skupštini u Nacionalnom teniskom centru u Banjaluci prisustvovala je i ministar porodice omladine i sporta Republike Srpske Selma Čabrić koja je pojasnila da je cilj Saveza da koordiniše Ministarstvom i školama pri organizaciji školskih takmičenja.

Čabrićeva je pojasnila da se to odnosi da se Male olimpijske igre organizuju na višem nivou, kao i da se unaprijedi razvoj školskog sporta, časovi fizičkog vaspitanja ili uvede novi sport, odnosno Savez će biti produžena ruka Ministarstva.

Ona je istakla da je od 2015. godine Republika Srpska neformalna članica Evropske, odnosno Svjetske federacije školskog sporta.

"Formiranjem Saveza školskog sporta zvanično ćemo biti reprezentacija koja nastupa pod himnom, zastavom, od danas regularno sa svojim Savezom za školski sport", rekla je Čabrićeva.

Moconja je izjavila da je Savez formiran u skladu sa Zakonom o sportu Republike Srpske, te navela da su prvi koraci da se upoznaju sve škole u narednoj školskoj godini o ovoj reorganizaciji sporta na nivou Republike Srpske.

"Savez će uticati na uvođenje novih sportskih disciplina unutar školskog sporta, osluškivati teren, vidjeti šta djeca žele, zašto su zainteresovani i pokušati obezbijediti uslove za takmičenja i druge netakmičarske aktivnosti u okviru školskog sporta", istakla je Moconja.

Ona je navela da je srećna što je izabrana za predsjednika i da će biti nastavljeno sa jačanjem školskog sporta u Srpskoj.

Inicijativni odbor u okviru kojeg su savezi za školski sport u Banjaluci, Prijedoru i Trebinju formirao je Savez za školski sport Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana