Osmi Svesrpski kup najznačajniji do sada: Vojvodina i Partizan za dva trofeja

Dejan Kondić
Foto: G.S.

BANjALUKA - Sportska dvorana “Borik” danas i sutra biće u centru pažnje rukometnog regiona.

Osmo izdanje Svesrpskog kupa otvaraju Borac i Sloga od 17.45 časova, a meč dana biće igran od 20.15 časova, kada koplja ukrštaju Vojvodina i Partizan. Ta utakmica ujedno je i finalni susret Superkupa Srbije. 

Dva trofeja za u ovom trenutku najbolje srpske klubove, koliko god bila manje važna u odnosu na prvenstvo i Kup Srbije, mogla bi da odrede tok u srpskom šampionatu, gdje novosadski “crveno-bijeli” i beogradski “crno-bijeli” ne bi trebalo da imaju pravog rivala. 

I tenzije na nivou dva kluba su pojačane ovog ljeta pa će prštati na parketu “Borika”. Timovi Borisa Rojevića i Đorđa Ćirkovića imaju velike ambicije i na međunarodnoj sceni. 

Voša želi za početak da ponovi prošlosezonski uspjeh, top 16 Lige Evrope, dok Partizan poslije više od decenije hoće da prezimi na evrosceni i da napadne pehar EHF kupa, koji su “lale” osvojile prošle godine. 

Čak 11 godina tim iz Novog Sada je prvak Srbije. Vojvodina u novu sezonu ulazi jača, bar na papiru. Okosnica tima ostala je na okupu.

Boje Novosađana braniće i dalje iskusni bekovi Petar Đorđić, Bjelorus Boris Puhovski, stubovi odbrane ostaju reprezentativci, Miljan Pušica i kapiten Miljan Vukovljak, a tu su i organizator igre Stefan Dodić, desno krilo Vukašin Vorkapić (konkurencija će mu biti Hrvat Fran Mileta, koji je prošlu sezonu igrao u drugoj njemačkoj ligi za Vinhorst) i treći golman “orlova” Andrej Trnavac. 

U odnosu na prošlu sezonu ostao je i tandem desnih bekova, Jovica Nikolić i Milan Milić. Ostao je i tandem lijevih krila Stefan Sunajko i Bojan Rađenović i hrvatski čuvar mreže Fran Lučin. Najveće pojačanje “lala” trebalo bi da bude egipatsko prvo lijevo krilo Ahmed Sesa. Dolazi sa reputacijom rukometaša koji je sve osvojio sa Al Ahlijem, višestrukim vladarom Afrike. 

Za mjesto drugog lijevog krila boriće se starosjedeoci Stefan Sunajko i Bojan Rađenović. Bekovsku liniju pojačao je Brazilac Žoao Pedro da Silva, iskusni srednji bek koji je stigao iz rumunskog CSM Bukurešta. Na lijevom beku novajlija je i Milan Jovanović. 

Najviše promjena kod “lala” bilo je na poziciji pivota, došli su povremeni slovenački reprezentativac Miha Kavčič iz grčkog šampiona Olimpijakosa i nekadašanji juniorski reprezentativac Srbije Branko Predović. 

Partizan je prošle sezone “okrnjio” Vošinu vladavinu osvajanjem Kupa Srbije u čudesnom meču na “Slanoj bari”. To je dalo krila “crno-bijelima”. 

Najavljuje se pohod na titulu koja ne stanuje u Humskoj od 2012. godine. Razloga za optimizam ima, ostali su nosioci igre iz prošle sezone kapiten Nikola Zečević, zatim Mladen Šotić, Veljko Popović, Nemanja Obradović, Nemanja Peštić, Luka Barjaktarović, Uroš Stanković i Ivan Mićić, dok je u Humsku stiglo čak deset novajlija. 

Posljednji je možda i najveće ime, iskusni iranski golman Saed Heidarirad, koji je sedam godina branio boje Dinama iz Bukurešta. 

Prije njega “crno-bijelu” opremu su zadužili desni bek Nikola Crnoglavac (Fošani, Rumunija), srednji bek, Slovenac Miha Kotar (Slovenj Gradec, Slovenija), desna krila Marko Vasić (Vranje) i Lazar Anđelković (Dubočica), lijevo krilo Bojan Madžovski (Lovćen u prvom dijelu prošle sezone), pivotmeni Filip Leovac (Izrael) i Nemanja Ratković (Vojvodina), mladi golman Nikola Zorić (Benfika) i zalog za budućnost, mladi srednji bek Radan Kovačević iz Vrbasa, sin nekadašnjeg igrača “crno-bijelih” Jovana Kovačevića. 

Nove jednogodišnje ugovore potpisali su golman Luka Arsenić i desni bek Nemanja Jović. 

Iskusni strateg Đorđe Ćirković donio je u Partizan duh profesionalizma i sistema, ono što je falilo godinama “crno-bijelima”. 

Naravno, uprava stoji iza njega, predvođena porodicom Mandić, Momom i sinom Vladimirom te nekadašnjim rukometašima ovog kluba Ljubomirom Jovanovićem i Danom Šijanom. Najavio je predsjednik kluba Miljan Žugić da je cilj Liga šampiona do 2027. godine. 

Sponzorski pul je sve jači, igrači su konačno dobro plaćeni (nema kašnjenja, plate su redovne), tako da ne moraju da hrle samo da bi otišli u inostranstvo. 

Temelji su postavljeni prošle sezone, a sada slijede “fini radovi”. Dakle, biće spektakl za finale, koje je na programu sutra od 20.15 časova, dok, u ženskom finalu, takođe sutra, ali od 17.45 megdan dijele Borac i Crvena zvezda. 

Sloga želi iznenađenje

Borac je imao dosta problema minulih dana, a sve to pokušaće da iskoristi dobojska Sloga u prvom polufinalnom okršaju. Ekipa Dejana Vasilića podmlađena ulazi u novu sezonu, a šef struke Dobojlija vjeruje da njegov tim na krilima mladosti može do finala. 

- Čast nam je što predstavljamo Republiku Srpsku na ovoj manifestaciji. Zaslužili smo to kao finalisti Kupa Srpske. To treba da uđe u propozicije, po mom mišljenju, a ne svake godine da se mijenja ko odluka ko će igrati. Borac je favorit, još igraju na svom terenu. Međutim, i prethodnih godina su bili favoriti, pa smo ih znali iznenaditi. Nadam se da ćemo u tome uspjeti i ovaj put i da izborimo finale protiv Vojvodine ili Partizana - rekao je Vasilić.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana