“Osice” plešu u Kupu EHF

Dušan Repija
“Osice” plešu u Kupu EHF

Banjaluka - Rukovodstvo šestostrukog uzastopnog šampiona BiH, ŽRK Borac, odlučio je da poslije tri godine pauze od nastupa na međunarodnoj sceni ove godine učestvuje u Kupu EHF.

Čelnici kluba su uz pomoć Ministarstva za porodicu, omladinu i sport, grada i Rukometnog saveza BiH, uspjeli da obezbijede oko 70 odsto potrebnog novca, odnosno oko 70.000 maraka, što je prema njihovoj procjeni dovoljno da bi klub igrao Kup EHF, a nadaju se i prilivu još nekih finansijskih sredstava do septembra i početka takmičenja.

- Izuzetno nam je drago to što su nas podržale brojne institucije, ali i neka privatna preduzeća su uzela u razmatranje našu ponudu i nadam se da će nas podržati, što je za nas velika stvar. Juče smo poslali zvaničnu prijavu EHF-u i takmičićemo se u tom kupu. Zasad još ne znamo da li ćemo takmičenje početi od prvog kola, ali ćemo sve detalje saznati do 1. avgusta - rekao je direktor Borca Ranko Gligorić.

Trener “osica” Stojan Atlagić osvrnuo se na postojeći igrački kadar i pojačanja koja moraju da stignu kako bi klub igrao značajniju ulogu u Evropi.

- Sve ove godine u kojima smo vladari u rukometu u BiH počele su polako da se isplaćuju, pa tako mogu da kažem da postoji mnogo igračica iz okruženja koje žele da obuku dres našeg kluba. Već smo ostvarili kontakte sa nekoliko potencijalnih pojačanja, iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i konkretno, dvije reprezentativke Slovačke. Nećemo da žurimo, dovešćemo isključivo pojačanja, koja moraju da podignu nivo igre, a prije toga da prođu probu i dokažu da vrijede - rekao je Atlagić.

On je dodao da velike probleme predstavljaju povrede Marijane Bogojević, koja je operisala koljeno i pauziraće oko godinu, a najbolja igračica Dragana Knežević ovih dana bi trebalo da ide na operaciju ligamenata i odsustvovaće tri mjeseca.

- To je jedan od razloga što dodatno moramo ojačati ekipu, ali nećemo da gomilamo igračice, jer ćemo do kraja sedmice odlučiti koje rukometašice nam nisu potrebne i zahvalićemo im se na saradnji - zaključio je Atlagić.

Ljeto u Borcu će svakako biti radno, jer ni dvadesetak dana poslije završetka sezone “osice” nisu prekinule sa radom, a na zasluženi odmor će tek krajem juna, dok je početak priprema za iduću sezonu zakazan za 23. jul.

Škola rukometa

Čelnici Borca odlučili su da od septembra ponovo pokrenu školu rukometa, koja nije funkcionisala prethodnih nekoliko godina.

- Želja nam je da formiramo generaciju mladih rukometašica, po uzoru na “pčelice”, koje su dominirale početkom ovog vijeka, a sada nekoliko njih sa uspjehom nosi dres našeg kluba. Nadamo se da ćemo okupiti između 200 i 300 djevojčica, koje su garant svijetle budućnosti kluba - rekao je Ranko Gligorić.

Reprezentacija

Poznato je da BiH nema žensku reprezentaciju u rukometu, a generalni sekretar Rukometnog saveza BiH Smajo Karačić ima ideju kako da animira i pomogne ovaj sport.

- Borac je brend u BiH i Evropi, pa smo odlučili da formiramo reprezentaciju čiju će okosnicu činiti rukometašice ovog kluba. U pregovorima smo i sa “BH telekomom”, generalnim sponzorom reprezentacije, da dio novca usmjeri i na ženski rukomet i dobili smo potvrdu da će do toga ubrzo doći. Na taj način bismo pomogli Borcu, ali i drugim klubovima, i formirali reprezentaciju koja ima veliki potencijal - rekao je Karačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana