ORK BL izborio plasman u Prvu rukometnu ligu Republike Srpske

Dejan Kondić
ORK BL izborio plasman u Prvu rukometnu ligu Republike Srpske

BANjALUKA - Sistem je krunisan nakon decenije rada. Omladinski rukometni klub BL je prije deset godina počeo kao škola rukometa, a prvi veći jubilej dočekuje kao član Prve lige Republike Srpske.

Izabranici Bojana Unčanina prošetali su se kroz Drugu ligu Srpske i s učinkom od 18 pobjeda te jednog remija i samo jednog poraza izborili su plasman u viši rang.

Nekadašnji rukometaš Borca, koji je već dvije godine šef struke u klubu, za “Glas Srpske” otkrio je tajnu uspjeha svojih dječaka.

- Veliki rad je iza nas. Ovo su sve naša djeca, prosjek godina u ekipi je oko 16. Najstariji igrač ima 18, a najmlađi 15 godina. Mislim da nam je ova sezona bila prekretnica u svakom smislu, kako organizaciono tako i što se tiče daljih ambicija. Prvo mjesto nije bilo prioritet, već razvoj igrača. Vjerujem da ćemo i u Prvoj ligi pokazati od kakvog smo materijala - rekao je Unčanin.

ORK BL je u 10 godina rada uspio okupiti 200 članova koji su u jednom sistemu trenažnog procesa. S njima radi deset školovanih trenera, među njima i jedan osvajač Lige šampiona. Sve ovo govori o ozbiljnosti rada, ističe to u prvi plan predsjednik Draško Budiša.

- Koncept našeg kluba je da radimo s djecom po sistemu koji je postavljen na samom početku. Djeca su svrstana u četiri kategorije velikog rukometa i dvije kategorije mini rukometa, tako da u budućnosti nećemo imati problem s igračkim kadrom. U proteklom periodu nismo imali adekvatnu podršku institucija. Nadam se da će ovi rezultati biti dovoljan argument za veću podršku u narednom periodu - istakao je Budiša.

Mladost ne zna za strah, igrali su svi za jednog i jedan za sve. Ističe to u prvi plan i mladi prvotimac Juri Žmirić.

- Pokazali smo da imamo kvalitetne igrače koji se dobro nadopunjuju. Igrali smo timski, a ne svako za sebe. Svi smo učenici još uvijek i pokušavamo da uskladimo sportske i školske obaveze, što nekada i nije tako jednostavno. Ulazak u Prvu ligu za nas je veliki uspjeh, ali je istovremeno i potvrda kvaliteta kluba i igrača. Nadamo se da ćemo nastaviti ovim putem - zaključio je Žmirić.

Grahovac i Trivunović

Cijele sezone momci koje s klupe vodi Bojan Unčanin nisu se štedjeli. Ti napori rezultirali su i nekim povredama. Trenutno su van stroja kapiten Veljko Grahovac i Nikša Trivunović.

- Velji i Nikši želim brz oporavak i da nam se što prije vrate. Igrali smo i za njih i nadam se da će biti uz nas u eliti Srpske - naglasio je Žmirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana