ORK BL Banjaluka devet godina okuplja talentovane polaznike: Klub raste zajedno sa djecom

Milan Zubović
ORK BL Banjaluka devet godina okuplja talentovane polaznike: Klub raste zajedno sa djecom

BANjALUKA - Omladinski rukometni klub Banjaluka osnovan je prije devet godina s ciljem da okuplja talentovanu djecu, zainteresuje ih za ovaj sport i predanim radom od njih “napravi” igrače.

Način rada i treninga prilagođen je uzrastu djece koja prvo kreću od mini-rukometa, discipline za dječake i djevojčice od sedam do 11 godina, nakon čega prelaze na “veliki” rukomet, a sve to urađeno je po ugledu na skandinavske zemlje, u kojima to daje vrhunske rezultate. Rukovodilac kluba i jedan od trenera Draško Budiša, koji je nekada nastupao i vodio Borac, zadovoljan je urađenim do sada, ali zajedno sa ostalim saradnicima ne planira da stane, jer je počeo da ubire rezultate rada i truda.

- Postojimo već devet godina i krenuli smo od mini-rukometa kao projekta koji smo pripremali i realizovali po uzoru na države iz okruženja, kao i Skandinavce, gdje takav način rada daje vrhunske rezultate. Svi oni su započeli razvoj od mini-rukometa, a svima je jasno vidljivo dokle su dogurali, jer su najbolji na svijetu. Dobili smo određene instrukcije koje smo uobličili i počelu sa radom. Prije rata banjalučka škola rukometa bila je prepoznatiljiva širom svijeta, ali posljednjih godina dosta je stagnirala tako da je izgubljena nit pa smo se opredijelili za moderniji pristup koji daje rezultate u onim državama koje to praktikuju. Našoj djeci želimo da ponudimo isti model razvoja kao što ga imaju djeca u drugim državama i sigurno je da će neko “isplivati” i napraviti vrhunsku karijeru - istakao je Budiša.

Klub je opredijeljen da radi sa djecom isključivo iz Banjaluke, tako da nema nikoga iz ostalih mjesta.

- Stvorili smo dobar temelj kluba na osnovu dobre selekcije i tokom ovih godina pratimo kako djeca napreduju. Imali smo od pet do osam punktova za treninge i iz te širine napravili smo četiri selekcije u “velikom” rukometu, a sve od djece koja su kod nas trenirala jer nemamo nikoga “sa strane”. Seniorski tim čine momci od nekih 16 godina i nastupaju u Drugoj ligi Republike Srpske. Taj nivo takmičenja potpuno im odgovara u ovom uzrastu, dok za dvije godine očekujemo da neko od njih u Premijer ligi BiH - izjavio je Budiša.

Prvi put na takmičenja izašli su prošle godine. Četiri selekcije (2006, 2008, 2010, 2012) postale su šampioni Republike Srpske, dok su dvije selekcije (2008, 2010) postale šampioni BiH i bili najbolji omladinski klub, čak bolji od Izviđača, koji je poznat po dobrom radu proteklih godina.

- Talenat ne može uvenuti i mnogo je talentovane djece na našem prostoru sa kojima treba raditi da bi postali dobri igrači. Odluka da krenemo razvojim putevima pokazala se kao dobra jer daje odlične rezultate. Selekcije su dobre i sada treba da stasaju. Kako djeca budu rasla rašće i klub. Tražimo način da proširimo naš rad i najveće probleme prave nam mjesta za trening. Mini-rukomet možemo trenirati u salama osnovnih i srednjih škola, dok je za “veliki” potrebno više termina u dvoranama. Još se nismo nametnuli da dobijemo prostor, ali nam nadležne institucije polako izlaze u susret pa se nadamo da ćemo u skorije vrijeme i to riješiti u našu korist - naglasio je Budiša.

Ima dječaka koji su dobijali pozive za omladinske reperzentacije Srbije.

- Nismo toliko poznati, jer se ne reklamiramo i najveća stvar za nas što nas preporučuju naša djela i rezultati. Svaka selekcija ima svoje trenere i termine za trening. Vizija da idemo korak po korak dok je još rano reći ko će uspjeti, a ko neće. Ipak, gode pozivi jer to znači da neko prati naš rad. Ubijeđen sam da će jedan broj igrača uspjeti - rekao je Budiša.

Način rada

Jedan od članova kluba koji se među posljednjima pridružio ekipi je i Marko Fabić, sin Saše Fabića, koji je nekada igrao za Borac. Na njegovom primjeru može se vidjeti kako se radi u klubu.

- On do sada nije trenirao rukomet i nedavno je prešao iz sportske sekcije svoje škole. Nastavnik koji radi u našem klubu predložio mu je da dođe kod nas. Motivisan je za rad, ne propušta treninge, tražimo mu poziciju koja mu odgovara da bismo ga usmjerili na najbolji način - rekao je Budiša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana