Omladinski Rukometni Klub BL odustao od takmičenja jer nemaju novca

Darko Dragičević
Omladinski Rukometni Klub BL odustao od takmičenja jer nemaju novca

BANjALUKA- Zbog nedostatka novčanih sredstava, banjalučki Omladinski rukometni klub BL je prinuđen da odustane od daljeg takmičenja u mlađim kategorijama (predpioniri, pioniri, kadeti i juniori), te nije u mogućnosti da učestvuje i da se bori za medalje i titule na završnim turnirima omladinskih liga na nivou BiH.

ORK BL već 12 godina aktivno radi na razvoju rukometa u Banjaluci, a rad je najvećim dijelom usmjeren prema omladinskim kategorijama. Ovaj pristup je donio zapažene uspjehe selekcija  na domaćim i  međunarodnim takmičenjima, a gdje se ističu brojne titule na republičkim i državnim prvenstvima. U ORK BL ističu da bez podrške ne mogu da rade.

-Posebno smo ponosni i na individualne uspjehe naših članova koji su dobili pozive za nastupe u reprezentativnim omladinskim selekcijama rukometne reprezentacije Srbije i BiH. U sezoni 2022/23, seniorska ekipa sastavljena od kadeta i juniora osvojila je šampionsku titulu u 2. ligi Republike Srpske i plasirala se u 1. ligu Republike Srpske za sezonu 2023/24. gdje smo u debitantskom nastupu zauzeli 5. mjesto. U tekućoj sezoni, naše omladinske selekcije su ostvarile plasman na državno prvenstvo BiH u sve četiri uzrasne kategorije, osvojivši tri šampionske titule i jedno drugo mjesto na završnim prvenstvima Republike Srpske – kažu u klubu.

ORK BL je, dodaju, jedini klub iz Republike Srpske u muškoj konkurenciji koji je ostvario plasman na finalne turnire državnih prvenstava BiH  u svim uzrasnim kategorijama.

-Sva energija rukovodstva i trenera u Klubu se ulaže u obezbjeđivanje kvalitetnih uslova rada za šta su pored vlastitih sredstava  potrebna dodatna materijalna sredstva. Nažalost, u našem radu i ostvarenim uspjesima, podrška Ministarstva sporta je u potpunosti izostala, a podrška Grada Banjaluka ipak nije dovoljna da bi se, između ostalog, obezbijedila sredstva i za učešće na finalnim turnirima državnih prvenstava BiH. Ovo predstavlja veliku nepravdu prema našim mladim i talentovanim sportistima koji su svojim trudom i radom zaslužili pravo da se takmiče na najvišem nivou. Ovim putem želimo da skrenemo pažnju na važnost podrške mladim naraštajima, te značaj sporta i rukometne tradicije koju ORK BL njeguje na najbolji način. Smatramo da je neophodno da se sistem finansiranja sporta u Republici Srpskoj i u gradu Banjaluka unaprijedi, a tako da se prepoznaju i u većoj mjeri podrže klubovi i organizacije koji kvalitetno i predano rade na razvoju mlađih kategorija koje predstavljaju bazu za ostvarivanje budućih vrhunskih sportskih rezultata – istakli su u ORK BL.

Izrazili su  duboko žaljenje što njihovi mladi igrači neće moći da učestvuju na finalnim turnirima državnih prvenstava, a koje su zasluženo izborili na terenu.

-Neophodno je da se ovakve situacije ne ponavljaju i da se mladi sportisti podrže u njihovom razvoju i napredovanju - navodi se u saopštenju.

Banjalučani dodaju da je potreban i rad u RS BiH.

-Takođe se nadamo da će i Rukometni savez BiH više pažnje posvetiti mlađim kategorijama, jer je neprihvatljivo da sve troškove u vezi sa odigravanjem državnih prvenstava BiH snose klubovi. Ako želimo bolje rukometne dane, savez mora učestvovati u troškovima završnih takmičenja, što bi  najboljim klubovima i sportistima bila nagrada za njihov trud i rad, a ne kazna u vidu dodatnih materijalnih izdvajanja. Vjerujemo da će u budućnosti biti više želje i mudrosti svih učesnika: Saveza, gradskih, republičkih i državnih istitucija za djecu ove države, a sve u zajedničkom interesu stvaranja zdrave osnove za srećan i uspješan razvoj mladih generacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana