Omladinski rukometni klub BL ne ide na završne turnire: Odustaju od finala zbog nedostatka novca

Darko Dragičević
Omladinski rukometni klub BL ne ide na završne turnire: Odustaju od finala zbog nedostatka novca

BANjALUKA - Zbog nedostatka novčanih sredstava banjalučki Omladinski rukometni klub BL je prinuđen da odustane od daljeg takmičenja u mlađim kategorijama (pretpioniri, pioniri, kadeti i juniori) te nije u mogućnosti da učestvuje i da se bori za medalje i titule na završnim turnirima omladinskih liga na nivou BiH.

ORK BL već 12 godina aktivno radi na razvoju rukometa u Banjaluci, a rad je najvećim dijelom usmjeren prema omladinskim kategorijama. Ovaj pristup donio je zapažene uspjehe  na domaćim i  međunarodnim takmičenjima. U ORK BL ističu da bez podrške ne mogu da rade.

- Ponosni smo i na individualne uspjehe naših članova koji su dobili pozive za nastupe u reprezentativnim selekcijama Srbije i BiH. U sezoni 2022/23, seniorska ekipa sastavljena od kadeta i juniora osvojila je šampionsku titulu u 2. ligi i plasirala se u 1. ligu Republike Srpske za sezonu 2023/24. gdje smo u debitantskom nastupu zauzeli 5. mjesto. U tekućoj sezoni, omladinske selekcije su ostvarile plasman na državno prvenstvo BiH u sve četiri uzrasne kategorije, osvojivši tri šampionske titule i jedno drugo mjesto na završnim prvenstvima Republike Srpske - kažu u klubu. ORK BL je jedini klub iz Republike Srpske u muškoj konkurenciji koji je ostvario plasman na finalne turnire BiH  u svim uzrasnim kategorijama.

- Sva energija rukovodstva i trenera u klubu se ulaže u obezbjeđivanje kvalitetnih uslova rada za šta su pored vlastitih sredstava potrebna dodatna materijalna sredstva. Nažalost, u našem radu i ostvarenim uspjesima podrška Ministarstva sporta je u potpunosti izostala, a podrška grada Banjaluka ipak nije dovoljna da bi se, između ostalog, obezbijedila sredstva i za učešće na finalnim turnirima BiH. Ovo predstavlja veliku nepravdu prema našim talentovanim sportistima koji su svojim radom zaslužili pravo da se takmiče na najvišem nivou. Smatramo da je neophodno da se sistem finansiranja sporta u Republici Srpskoj i u gradu Banjaluka unaprijedi, a tako da se prepoznaju i u većoj mjeri podrže klubovi koji kvalitetno i predano rade na razvoju mlađih kategorija koje predstavljaju bazu za ostvarivanje budućih vrhunskih sportskih rezultata. Neophodno je da se ovakve situacije ne ponavljaju i da se mladi sportisti podrže u njihovom razvoju i napredovanju - navodi se u saopštenju.

I savez BiH da se uključi

Banjalučki klub je prozvao i savez BiH.

- Neprihvatljivo je da sve troškove u vezi sa odigravanjem državnih prvenstava BiH snose klubovi. Ako želimo bolje rukometne dane, savez mora učestvovati u troškovima završnih takmičenja, što bi klubovima i sportistima bila nagrada za trud i rad, a ne kazna u vidu dodatnih materijalnih izdvajanja - ističu u klubu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana