Odbojkaški savez BiH pružio podršku KSBiH: I kod nas je stanje alarmantno, upitni su nastupi naših selekcija

GS
Odbojkaški savez BiH pružio podršku KSBiH: I kod nas je stanje alarmantno, upitni su nastupi naših selekcija

Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine danas se oglasio saopštenjem u kojem je javnost upoznao sa dosad napravljenim rezultatima, ali i sa alarmantnim problemima sa kojima se susreće, a koji su finansijske prirode. Iz OSBiH je pružena podrška Košarkaškom savezu BiH

U saopštenju se kojeg potpisuje generalni sekretar Adnan Talić ističe da ukoliko se ne obezbijede finansijska sredstva biće primorani da odustanu od kvalifikacija za Evrovolej u obje konkurencije, što bi imalo nesagledive posljedice. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

"Polazeći od stanja u bh. sportu, potpuno razumijemo probleme i razloge obraćanja javnosti Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine. Problemi sporta i sportskih saveza Bosne i Hercegovine dugo traju i došli su do krajnje tačke. Bila bi za nas velika radost da Košarkaški savez riješi svoje finansijske probleme kroz blagovremenu podršku nadležnih. Mislimo na protekle rezultate KS BiH i popularnost košarke.

I mi smo u istoj situaciji. Prepušteni brizi i obavezama grupe osoba koje o Odbojkaškom savezu BiH brinu kao da je Savez privatna potreba, a ne društvena obaveza kako je regulisano propisima.

Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine je u protekloj godini ostvario najbolje rezultate u historiji, prvim plasmanom na Evropsko prvenstvo ženske seniorske reprezentacije, ali i osvajanjem Srebrene lige i plasmanom u CEV Zlatnu ligu.

Upravo zbog toga je u 2022. godini Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine imao potrebu igrati Evropske lige i u muškoj i u ženskoj seniorskoj konkurenciji, koje su odigrane u maju i junu, te kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2023. godine koje počinju za nekoliko dana.

Vrijedi istaći da je Evropska odbojkaška konfederacija promijenila sistem takmičenja u odnosu na prošlogodišnji - turnirski, igranjem domaćih i gostujućih utakmica, koji je i do pet puta skuplji. Dramatično povećanje troškova vezano je i za novonastale ekonomske i finansijske prilike u Evropi i šire. Nismo to mogli očekivati.

Sa skromnim budžetom hrabro smo se upustili u ovaj veliki projekat i ove godine, dijelom našom velikom željom za razvojem reprezentativne BH-a odbojke, a svakako primorani mogućim posljedicama ukoliko ne učestvujemo u ovogodišnjim takmičenjima.

Uz pomoć dobrih ljudi, naših prijatelja i vlasnika smještajnih kapaciteta u Sarajevu i Tuzli, prevoznika i ostalih, koji su nam izašli u susret dajući nam podršku za odgođeno plaćanje, uspjeli smo obezbijediti pripreme za obje seniorske reprezentacije za Srebrenu i Zlatnu ligu i odigrati oba takmičenja. Podržale su nas i pojedine općine, gradovi, kantoni i Ministarstvo kulture i sporta Vlade Federacije BiH, kao i sponzori.

U situaciji kada Odbojkaški savez BiH još traži generalnog sponzora, kada pomoć institucija BiH ne postoji - u zadnje tri godine sa državnog nivoa vlasti OS BiH dobio je u jednoj godini 28.000 KM (u dvije godine ništa). To nije dovoljno ni za pola kvalitetnih priprema jedne reprezentacije ili za odlazak na utakmicu u Norvešku. Očekuju nas još veći troškovi u narednih mjesec dana, koji će prinuditi OS BiH da odustane od kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u obje konkurencije, ako se ne obezbijede potrebna finansijska sredstva.

Naši prijatelji iz odbojkaških federacija u Evropi i okruženju imaju pomoć države u milionskim iznosima. Mi i dalje, kao i svi drugi sportovi u BiH čekamo rješenje finansiranja reprezentacija i njihovog učešća u međunarodnim takmičenjima. Do tada, naši talentovani odbojkaši i odbojkašice nažalost, iako su pokazali da znaju i umiju, neće imati priliku postizati dobre rezultate.

Okončali smo ove godine nastup seniora u CEV Srebrnoj ligi i seniorki

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana