Novi veliki potresi u Košarkaškom savezu BiH

Milan Zubović
Novi veliki potresi u Košarkaškom savezu BiH

SARAJEVO - Dva velika potresa u samo jednom danu desila su se u Košarkaškom savezu BiH.

Prvo je selektor reprezentacije Vedran Bosnić zatražio raskid ugovora da bi nedugo zatim ostavku podnio nekadašnji predsjednik Saveza i sadašnji član Upravnog odbora Mirza Teletović. Sve to desilo se svega dvadesetak dana pred dvije kvalifikacione utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Bosnićev potez predstavlja iznenađenje jer je prošle sedmice saopštio širi spisak igrača za utakmice sa Češkom 1. jula u gostima i Bugarskom tri dana kasnije u Sarajevu.

- Nakon dugog razmišljanja, nisam imao drugog izbora nego da raskinem ugovor na mjestu glavnog trenera reprezentacije BiH. Nažalost, morao sam donijeti ovu odluku zbog razlika u stajalištima sa čelnicima Saveza, kao i zbog važnih ugovornih pitanja. Bila je nevjerovatna privilegija služiti zemlji posljednje četiri godine i izuzetno sam ponosan na rad i fantastične rezultate koje smo zajedno postigli - poručio je Bosnić koji je funkciju preuzeo 2018. godine.

Navodno, jedan od razloga povlačenja predstavljaju dugovanja Saveza prema treneru belgijskog Monsa što je djelimično demantovao generalni sekretar KS BiH Amer Čolan.

- Iznenađeni smo ovim potezom. Istina je da postoji dug prema selektoru za prvi kvartal 2022, ali su sve obaveze iz prethodnih godina, zaključno sa 31. decembrom 2021., uredno isplaćene kao i nagrada za plasman na Evropsko prvenstvo. I to isključivo selektoru - naglasio je Čolan.

Ako se Bosnićev potez može nazvati neočekivanim, onda je Teletovićev sasvim očekivan jer proslavljeni košarkaš nije mnogo učestvovao u radu UO i uglavnom se držao po strani, a nije se isticao ni u javnosti.

- Zbog nemogućnosti upravljanja i vođenja Saveza, podnosim ostavku na sve funkcije u KS BiH. U životu sam naučio da se sve situacije mogu riješiti kada postoji volja i želja za dogovorom, ali kada se nađete u situaciji da ne možeš biti sam protiv svih, odnosno da su ti vezane ruke u donošenju odluka, onda je jedino logično podnijeti ostavku. Ponosan sam na svoj angažman u KS BiH, jer smo uradili mnogo stvari da poboljšamo uslove za sve naše selekcije, ali došlo je vrijeme da se stavi “tačka na i”, jer kao čovjek, prije svega, a tek onda sportista, ne želim biti dio nečega gdje se obećano ne može ili ne želi ispuniti - rekao je Teletović.

Član UO KS BiH Siniša Kovačević potvrdio je da će iduće sedmice biti sastanak UO na kojem će razgovarati o novonastalim problemima.

- Situacija sa Bosnićem dešava se posljednjih 15-20 dana i vezana je za neslaganje oko organizacionih stvari. Dugovanja postoje, ali prema informacijama koje sam dobio od kancelarije Saveza i generalnog sekretara ona nisu velika i presudna da on povuče ovaj potez s obzirom na dobre rezultate koje je napravio sa reprezentacijom. S druge strane povlačenje Teletovića je manje-više očekivano samo sam mislio da će to biti malo kasnije. Žao mi je što odlazi, jer je mnogo dao kao igrač i predsjednik te  vjerujem da će se u dogledno vrijeme vratiti u Savez. Iduće sedmice imamo sastanak i vjerujem da ćemo naći rješenje - poručio je Kovačević.

Slučaj Repeša

Reprezentacija BiH već je imala probleme sa ostavkom selektora pred bitne utakmice. To se desilo početkom septembra 2018. godine pred četvrti kvalifikacioni prozor kada Duško Vujošević nije mogao da vodi ekipu zbog transplantacije bubrega, a njegov pomoćnik Mensur Bajramović tri dana pred utakmicu otkazao vođenje tima jer je preuzeo klub iz Azije pa je morao da otputuje. Tada je kao vatrogasac uskočio Jasmin Repeša, dok reprezentaciju početkom septembra očekuje nastup na EP. BiH je u grupi B (Keln) sa Njemačkom, Mađarskom, Slovenijom, Litvanijom i Francuskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana