Novak u finalu Vimbldona

GS
Novak u finalu Vimbldona

LONDON - Najbolji srpski teniser Novak Đoković je nakon preokreta savladao Britanca Kamerona Norija sa 3:1 po setovima 3:6, 6:3, 6:2, 64:3 i plasirao se u finale Vimbldona.

Protivnik u borbi za trofej biće Australijanac Nik Kirjos.

Meč je trajao dva sata i 36 minuta. Ovo je bio drugi međusobni duel srpskog i britanskog tenisera, a drugi trijumf Đokovića.

Đoković će u nedjelju od 15 časova igrati za sedmu titulu na Vimbldonu protiv Australijanca Kirjosa, koji je do finala stigao pošto se Španac Rafael Nadal povukao sa turnira zbog povrede.

Srpski teniser će igrati osmo finale Vimbldona, a boriće se za svoj 21. grend slem trofej. Đoković će protiv Kirjosa igrati svoje 32. grend slem finale. Srpski teniser je ovim trijumfom postao igrač sa najviše grend slem finala u istoriji tenisa.

Đoković i Kirjos odigrali su dva međusobna duela u karijeri i to još 2017. godine, a oba puta je slavio australijski teniser. Kirjos će igrati svoje prvo grend slem finale.

Pobjeda nad Norijem bila je Đokovićeva 27. uzastopna na Vimbldonu, gdje nije izgubio od 2017. godine.

Đoković je Vimbldon osvajao 2011, 2014, 2015, 2018, 2019. i 2021. godine, a izgubio je samo jedno finale i to 2013.

Tok meča

Britanac je osvojio prvi set i tako "naljutio" srpskog tenisera. Nakon što mu ništa nije polazilo za rukom u prvom setu, Novak se resetovao i zaigrao znatno sigurnije i agresivnije u nastavku, prenosi RTS.

Nije dozvolio rivalu da ozbiljnije zaprijeti. Pronašao je prvi servis koji mu je bilo sigurno oružje u nastavku. Naizgled sa pola snage Đoković je dobio tri seta i ovjerava plasman u finale, svoje šesto na Vimbldonu.

Više od 15.000 gledalaca moglo je da uživa u predstavi na Centralnom terenu. Većina se ponadala poslije prvog seta da Nori može do "skalpa", međutim brzo je uslijedilo otrežnjenje i na kraju su morali da aplaudiraju najboljem teniseru svih vremena.

Meč je počeo razmjenom brejkova, prvi je do prednosti stigao Britanac. Kako je set odmicao Nori je djelovao sve sigurnije, a srpski teniser kao da je bio u kontraritmu.

Tražio je Novak prvi servis, ali nikako nije mogao da ga upotrijebi kad mu je bilo neophodno.

U osmom gemu Nori koristi greške srpskog asa i ponovo mu oduzima servis. Đoković nije uspio da uzvrati i rival je dobio prvi set sa 6:3.

Neki drugi Đoković je izašao na teren u drugom setu i njegovi servisi su bili znatno ubitačniji. Samo pet puta u cijelom setu nije ubacio prvi servis. To je rezultiralo lako osvajanim servis gemovima, čak tri bez izgubljenog poena. Protivnik nije uspio da osvoji niti jednu brejk priliku.

S druge strane Novak je konstantno prijetio na servis rivala. U dva navrata nije iskoristio svoje brejk prilike. U osmom gemu osvaja dvije vezane brejk lopte, koristi prvu i dolazi do prednosti. Potom je na svoj servis stavio tačku na ovaj set - 6:3.

Novak je nastavio u istom ritmu, dok je Nori sve više griješio. Nakon brejka u prvom gemu u setu Đoković je bio ubjedljiv na svoje servise, i u trećem setu nije dozvolio protivniku da zaprijeti. Kada je Đoković izvojevao još jedan brejk bilo je jasno da Britanac nema šta da traži u ovom setu.

Novak lako privodi set kraju i dolazi do vođstva u meču, 6:2 u trećem setu.

Kao i u prethodnom i u četvrtom setu naš teniser je oduzeo servis rivalu. Đoković je nastavio sa sjajnim servisima i lako osvajanim gemovima. Jedina uzbuđenja bila su na servis Britanc, koji se grčevito branio kako bi koliko-toliko zadržao šanse da ostane u meču.

Novak je u petom gemu propustio četiri brejk prilike, ipak to ga nije poremetilo. Nastavio je da sjajno servira i lako je priveo set i meč kraju - 6:4 u četvrtom setu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana