Nikola Ninković, fudbaler Borca: Mitrović je zaslužio još bolju karijeru

Darko Dragičević
Nikola Ninković, fudbaler Borca: Mitrović je zaslužio još bolju karijeru

ANTALIJA – U nastavku sezone navijači Borca mnogo očekuju od Nikole Ninkovića. Sjajni vezista je došao u Banjaluku usred polusezone, a sad će imati priliku da se nametne kao jedan od nosioca igre.

Ninković je u razgovoru za “Glas Srpske” otkrio kako teku pripreme u Turskoj te koje bi stvari, da je u mogućnosti, promijenio u karijeri. Banjalučani su u Antaliji odigrali dva meča.

GLAS: Borac u drugi dio sezone ulazi u podmlađenom sastavu, a Vama će pripasti uloga jednog od oslonaca. Kako teku dosadašnje pripreme i da li ste spremni za tu ulogu, čini se da ste u boljoj fizičkoj formi?

NINKOVIĆ: Daleko je to još od željenog nivoa. Možda deluje da sam “lakši” u igri, ali ima još puno prostora za napredak, posebno u smislu fizičke spremnosti. Tehnički je na nivou, ali znam koliko mogu i očekujem da nakon priprema budem puno bolji, jer je fizička spremnost glavna kako bih ispunio zahteve stručnog štaba. Ne plašim se te odgovornosti, nije to ništa nepoznato, navikao sam na pritisak i tu sam da iskustvom pomognem mladim igračima. Ima tu još iskusnih igrača poput Subića, Pavlovića, Mrkaića, Piščevića koji će svima pomoći da se što prije uklope.

GLAS : Upravo ste Vi sa samo 16 godina dobili šansu, tako da ih možda i najbolje razumijete i znate kako se treba postaviti?

NINKOVIĆ: Upravo tako, bio sam i najmlađi kapiten u istoriji Partizana. Ne volim fraze, ali mladići na pripremama su zaista pravi. Nema nikakvih problema, žele da slušaju i napreduju i zaista se trude. Tu sam da im dam savete na terenu i van njega. Spreman sam da primim šalu na svoj račun, ali i ukažem na greške u igri. Uostalom svi smo tu sa istim ciljem. Da što bolje odradimo pripreme i izborimo izlazak u Evropu. Ističem da  ne treba da se odreknemo ni borbe za titulu dok god imamo šansu. Najbitnije je da gledamo sebe i svoje rezultate pa ćemo videti. Kvalitetna smo ekipa i to treba da dokažemo na terenu

GLAS: Na početku karijere igrali ste sa Aleksandrom Mitrovićem, bili ste cimeri u klubu. Da li ste očekivali da napadač Fulama postane rekorder u reprezentaciji Srbije?

NINKOVIĆ: Iskreno verujem da ni sam Mitrović na početku karijere nije očekivao da će postati najbolji strelac reprezentacije. Aleksandar je sve zaslužio radom, mislim čak i još bolju karijeru da kruniše timom koji će se boriti za titulu. Prošli smo kao klinci kroz školu Partizana, bili smo cimeri, a on je uvek davao maksimum. Obožavao sam da igram sa njim jer je saigrač kakav se može poželeti. Jednostavno prvi u borbi na terenu i van njega, uvek u službi tima i reprezentacije. I zbog toga mi je baš drago zbog njegovih uspeha i što ljudi prepoznaju da “gine” za reprezentaciju.

GLAS: Mitrović je postao legenda reprezentacije, a Vi niste dobili šansu da zaigrate za seniore. Da li Vam je žao zbog toga?

NINKOVIĆ: Naravno da mi je reprezentacija neostvaren san, svaki igrač želi dres s državnim grbom. Da li sam zaslužio poziv da barem nastupim u reprezentaciji, u to neću da ulazim. Ali znajući stvari koje su se dešavale oko reprezentacije i sve što sam prošao, bude mi dosta lakše da to prihvatim. Ali, reprezentaciji uvek želim sve najbolje.

GLAS: Kad smo kod reprezentacije. Nakon sjajnih partija u kvalifikacija došlo je do eliminacije u grupnoj fazi Mundijala. Ipak, čini se da uprkos lošem rezultatu i dalje ima podršku?

NINKOVIĆ: Generalno bilo je kritika i priča na društvenim mrežama, ali takav smo narod. Prevelika su bila očekivanja iako realno imamo fenomenalne igrače. Moramo da budemo realni. Treba pogledati i druge reprezentacije. Sigurno je da su rezultati mogli da budu bolji, posebno protiv Kameruna. Ekipa je pokazala da može da se vrati iz minusa, da napravi preokret, a sami smo krivi za eliminaciju. Sad je na selektoru i stručnom štabu da naprave analizu. Ali ne treba sad očajavati, tu je novi ciklus kvalifikacija i verujem da će reprezentacija ponoviti igre zbog kojih su vratili veru navijača.

GLAS: Često Vas je “progonio” glas nestašnog fudbalera i igrača koji uvijek kaže šta misli. Čini se da Vam je to dosta i odmoglo u karijeri, a da ste u mogućnosti da li biste nešto mijenjali?

NINKOVIĆ: Promenio bih mnogo sportskih odluka, ali životne sigurno ne bih. To sam bio ja, jednostavno imam principe. Pokušao sam nekad da prećutim, ali to nisam ja. Nažalost, to se malo ceni, ispadaš krivac i ako kažeš istinu. U sportskom delu bih dosta menjao. Najveća i možda najsvežija greška je prelazak u Brešu s kojom sam i dalje u sporu. Izgubio sam tu dosta, nisam igrao pola godine čekajući angažman, a onda se desila i saobraćajka. Sad mi je žao što sam napustio Askoli. Igrao sam odlično, bio ljubimac navijača, uprave. Imao sam status legende i veliku ljubav i pogrešio sam. Svoje greške ne skrivam i ne bežim od njih, one su me oblikovale.

GLAS: Dijete ste Partizana, kako gledate na dominaciju Crvene zvezde u proteklim godinama i šta se u crno-bijelom klubu treba promijeniti da se prekinu uspjesi rivala?

NINKOVIĆ: Ne znam kakve promene treba da se dese da Partizan dođe do titule. Situacija je takva da je to sad zaista teško, a verujem da svi znaju zbog čega. Znam da Partizan ima sjajnog trenera i čovjeka Gordana Petrića, sa kojim se poznajem. On je podigao ekipu i izvlači maksimum. Jedino što želim u Partizanu je to da se što više obraća pažnja na omladinsku školu, jer ako nema domaće okosnice, klub može da uđe u probleme.

Liga BiH je veoma zahtjevna

GLAS: Nakon jesenje polusezone kakvo je Vaše mišljenje o prvenstvu BiH?

NINKOVIĆ: Liga BiH je veoma teška i zahtevna posebno na gostovanjima. Nije lako igrati, igra se oštro, dosta je izjednačena tako da sam iznenađen. Problem su svakako bili tereni, ali očekuje se da će na proljeće biti gotovi još neki tako da će sigurno biti i kvalitetnijeg fudbala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana