Nemanja Zelenović, o predstojećem Evropskom prvenstvu: Vrijeme je za iskorak Srbije

Darko Dragičević
Nemanja Zelenović, o predstojećem Evropskom prvenstvu: Vrijeme je za iskorak Srbije

Njemačka će narednih dana biti domaćin Evropskog prvenstva u rukometu, a koje će prvi put okupiti 24 reprezentacije. Jedan od rukometaša koji je svoju karijeru izgradio u ovoj zemlji je i Nemanja Zelenović.

Reprezentativac Srbije već devet godina igra u najjačem prvenstvu u njemačkoj Bundesligi gdje je sa uspjehom nosio dres brojnih klubova Magdeburga, Gepingena, Gumerzbaha, a sad je član Veclara. Nakon povratka na parket, iskusni desni bek se nalazio i na širem spisku selektora Tonija Đerone. Srbija odlazi na ovo takmičenje sa velikim ambicijama, a iskusni rukometaš vjeruje da ekipa ima kvalitet.

- Verujem da naša reprezentacija može da napravi iskorak na Evropskom prvenstvu. Grupa je izjednačena, tu su Island, Mađarska i Crna Gora, selekcije sa kojima možemo da igramo. Ekipa je već nekoliko godina na okupu sa istim selektorom Tonijem Đeronom, tako da ću biti uz njih i navijati da ostvare što bolji rezultat. Verujem da ekipa može da prođe grupu, zatim da se uključi u borbu za mesto koje donosi plasman na Olimpijske igre u Parizu. Bilo bi to zaista značajno za rukomet, jer verujem da bi to donelo dodatni napredak. Što se tiče rivala u grupi, Island je predstavnik skandinavske škole, Mađarska je napravila smenu generacija i sad raste, dok Crnu Goru odlično poznajemo - istakao je Zelenović.

GLAS: Bili ste na širem spisku, a većinu igrača odlično poznajete.

ZELENOVIĆ: Što se tiče šireg spiska drago mi je što sam bio na njemu, posebno nakon problema koje sam imao. Ovi momci koje je selektor Đerona izabrao trenutno su bolji i biću njihov najverniji navijač. Kojadinović, Orbović su odlični rukometaši i imaju kvalitet da se dokažu na najvećoj sceni. Za mene je reprezentacija svetinja. Bio sam član nacionalnog tima godinama i nema lepšeg osećaja nego igrati za dres sa državnim grobom, još kad se pobeđuje. Zato momcima želim puno uspeha na takmičenju.

GLAS: Gdje vidite prednosti reprezentacije Srbije u odnosu na rivale u grupi?

ZELENOVIĆ: Velika šansa za naš tim je to što je ekipa dugo na okupu. Već smo nekoliko ciklusa u sličnom sistemu, igrači su prihvatili zahteve selektora Đerone, tako da je ovaj period pred prvenstvo samo nadogradnja. Selektori nemaju velike mogućnosti za uigravanje pred samo Evropsko prvenstvo. Malo je vremena da se nešto promeni, glavna stvar je koliko je moguće brzo da se napravi tim i koliko će brzo da se napravi dobra atmosfera. Deluje mi da imamo odličnu atmosferu, tako da mislim da smo dovoljno kvalitetni da napravimo iskorak na ovom takmičenju.

GLAS: Njemačka će biti domaćin ovog spektakla. Dugo čekaju na titulu, a čini se da spremaju zaista kvalitetan turnir. Vi ste već devet godina u ovoj zemlji, kako su prošle te pripreme?

ZELENOVIĆ: Nemačka sprema istinski spektakl. Rukomet je tamo među najpopularnijim sportovima i žele da se vrate u vrh. Oni su sami organizatori i žele da sve prođe u najboljem redu. Pripreme su trajale zaista dugo, imaju odlične dvorane, znaju da sve medijski isprate na pravi način. Igraće se i na fudbalskom terenu u Dizeldorfu. Rukometna su nacija i sigurno da će taj domaći teren doneti i pritisak. Imaće ogromnu podršku sa tribina. Pored toga imaju i veoma dobru reprezentaciju. Imaju kvalitet na svim pozicijama i ako dobro krenu sigurno je da će uz podršku publike moći da naprave dobar rezultat, ali videćemo dokle mogu da doguraju. Čekaju na titulu šampiona od 2016. godine, silno su motivisani da se vrate u vrh, jer su im neuspesi veoma teško pali.

GLAS: Da se vratimo Vašim partijama. I ove sezone ste ostali u Njemačkoj, zašto ste se odlučili za Veclar?

ZELENOVIĆ: Tražio sam tim gde ću moći u potpunosti da se vratim igri. Dugo nisam igrao zbog povrede i bio sam silno motivisan da opet izađem na parket. To je bio jedan od ciljeva, da opet uživam u igri. Dok god uživam u treningu, nastaviću da igram. Prvi put kad osetim zasićenje prekinuću karijeru.

GLAS: Vaš tim je loše krenuo u novom šampionatu, ali je zatim uspio da popravi svoj učinak i da u finišu popravi bodovni saldo kao i poziciju u prvenstvu.

ZELENOVIĆ: Početak je bio loš, jer se u ekipu uvukao strah nakon loše prošle sezone kada su jedva izborili opstanak. Osetio se kod njih grč u igri. Međutim, novi momci su došli, doneli novu energiju i krenulo je to bolje. Trebalo nam je vremena da se uigramo, a zatim smo ostvarili nekoliko zaista dobrih pobeda. Ovaj prvi deo sezone smo završili sa tri pobede koje su nam donele sredinu tabele i mirnu zimsku pauzu. Ekipa sigurno ima kvalitet i to smo pokazali u finišu godine, tako da želimo da nastavimo i u drugom delu.

GLAS: Njemačka Bundesliga godinama važi za najkvalitetnije prvenstvo na svijetu. Zbog čega je posebna?

ZELENOVIĆ: Bundesliga je zaista iscrpljujuća i definitivno najbolje takmičenje. Od 2015. godine sam ovde i znam koliko je teško da se igra. Ranije smo imali samo 14 igrača u rosteru i nismo stizali da se regenerišemo. Jednostavno u Bundesligi nema laganih rivala, svaki meč traži maksimum. Nema opuštanja, ako se opustiš rival te odmah kazni. Zato je ona zahtevna. Igra se veoma jako, brzo. Čim izađeš na parket moraš dati sve od sebe ako želiš trijumf.

GLAS: Pored kvaliteta, čini se da je rukomet odlično i medijski praćen kao i da ima svoju vjernu publiku.

ZELENOVIĆ: Rukomet je zaista popularan. Medijski sjajno ispraćen i ne čudi da je ovo godinama najbolja liga na svetu. Dvorane su pune, oni imaju zaista sjajnu sportsku kulturu. Za njih je dolazak na utakmicu u suštini porodični izlet. Dođu, uživaju, navijaju i daju podršku. Doduše najviše onim klepetaljkama, ali navikne se čovek na to.

GLAS: Iz izbjegličke kolone ste dogurali do reprezentacije i najjače lige na svijetu. Kako je bilo preživeti te momente?

ZELENOVIĆ: Porodica mi je dosta pomogla da prođemo sve dobre i loše stvari. Bilo je to jako stresno, ali iz detinjstva pamtim samo lepe stvari . Trenirao sam i druge sportove, najviše fudbal, ali sam se sa 10 godine  odlučio za rukomet. Zavolio sam ovaj sport i na kraju ostao u njemu i rešio svoju egzistenciju, doživio sjajne momente i stekao prijatelje tako da mogu da budem prezadovoljan.

GLAS: Period u Srbiji obilježio je igranje za Crvenu zvezdu. Upravo ste bili član ekipe koja je 2008. godine osvojila posljednju titulu za beogradski tim.

ZELENOVIĆ: Period u Zvezdi je za mene najlepši u karijeri, igraš za klub koji voliš i navijaš. Posebno je za mene bila emotivna ta titula 2008. godine kada se Nenad Peruničić vratio da igra za tim. Draško Nenadić i ja smo bili među najmlađima i ne treba govoriti koliko nam je to značilo da igramo i treniramo sa njim. U tom momentu jedan od najboljih igrača sveta je bio uz nas. Ni slutili nismo da će tada biti poslednja titula za Zvezdu.

GLAS: Nakon Zvezde otišli ste u Sloveniju gde ste dugogodišnje igranje krunisali titulom šampiona?

ZELENOVIĆ: Celje Pivovarna Laško je bio odličan izbor za mladog igrača. Oni imaju svoj sistem rada u kojem se može puno napredovati. Zaista kvalitetno rade sa mladima, imaju strpljenja što je najbitnije. Tri godine smo osvajali Kup, a kruna svega bola je titula 2014. godine kada je bila sjajna konkurencija. Gorenje Velenje je bio sjajan rival, a bilo je još zaista kvalitetnih ekipa.

Đerona odredio ekipu

Selektor Srbije Antonio Đerona saopštio je konačan spisak od 18 rukometaša. Na njemu se nalaze: Golmani: Vladimir Cupara i Dejan Milosavljev. Lijeva krila: Nemanja Ilić (kapiten) i Vanja Ilić. Desna krila: Bogdan Radivojević i Vukašin Vorkapić. Pivotmeni: Mijajlo Marsenić i Dragan Pešmalbek. Bekovi: Petar Đorđić, Lazar Kukić, Ilija Abutović, Marko Milosavljević, Miloš Orbović, Predrag Vejin, Uroš Borzaš, Miloš Kos, Miljan Pušica i Uroš Kojadinović.

GLAS: Nakon kratke epizode u Visli otišli ste u Njemačku. Tu ste igrali za nekoliko velikana.

ZELENOVIĆ: U svakom klubu sam ostavio trag i to je ono na šta sam ponosan. I danas u njima imam prijatelje. Osvajao sam i trofeje i mogu da budem ponosan na sve to. Od starta sam davao maksimum i Nemci to znaju da cene. Naučio sam i jezik i to je sve na kraju ispalo odlično. Ono na šta posebno mogu da budem ponosan je da smo svojim igrama i ponašanjem ostavili otvorena vrata za naše igrače. Zaista većina igrača iz regiona je ostavila odličan utisak u klubovima za koje su igrali i sad oni rado angažuju timove iz našeg regiona.

GLAS: Rukomet u Srbiji čini se da se vraća na velika vrata Ne samo reprezentativni već i klupski?

ZELENOVIĆ: Vojvodina je napravila sjajan uspeh prošle sezone osvajanjem evropskog trofeja, a sad su nastavili i u novoj sa sjajnim rezultatima. Dugoročni rad je došao na naplatu, okupili su odličnu ekipu sad su vratili i Petra Đorđića, tako da zaista za njih imam samo reči hvale. Nadam se da će i ostali timovi krenuti njihovim stopama.

Vranješ

GLAS: U novom timu Vaš saigrač je i Banjalučanin Vladimir Vranješ.

ZELENOVIĆ: Vranješ je zaista odličan kao čovek i kao saigrač. Od starta smo nerazdvojni u Veclaru. Deca su približnih godina, tako da se i ona druže i zaista pomažemo jedan drugom. A na terenu je sjajan igrač, uvek daje maksimum.

 

Grupa A

Njemačka

Francuska

S. Makedonija

Švajcarska

Grupa B

Austrija

Hrvatska

Španija

Rumunija

Grupa C

Mađarska

Island

Crna Gora

Srbija

Grupa D

Norveška

Poljska

Slovenija

Farska ostrva

Grupa E

BiH

Gruzija

Holandija

Švedska

Grupa F

Češka

Danska

Grčka

Portugalija

 

 

Raspored mečeva

Grupa A

10. januar

18:00 Francuska – S. Makedonija

20:45 Njemačka – Švajcarska

14. januar

18:00 Švajcarska – Francuska

20:30 S. Makedonija – Njemačka

16. januar

18:00 S. Makedonija – Švajcarska

20:30 Francuska – Njemačka

 

Grupa B

12. januar

18:00 Austrija – Rumunija

20:30 Španija – Hrvatska

14. januar

18:00 Rumunija – Španija

20:30 Hrvatska – Austrija

16. januar

18:00 Hrvatska – Rumunija

20:30 Španija – Austrija

Grupa C

12. januar

18:00 Island – Srbija

20:30 Mađarska – Crna Gora

14. januar

18:00 Crna Gora – Island

20:30 Srbija – Mađarska

16. januar

18:00 Srbija – Crna Gora

20:30 Island – Mađarska

Grupa D

11. januar

18:00 Slovenija – Farska ostrva

20:30 Norveška – Poljska

13. januar

18:00 Poljska – Slovenija

20:30 Farska ostrva– Norveška

15. januar

18:00 Poljska – Farska ostrva

20:30 Norveška – Slovenija

Grupa E

11. januar

18:00 Holandija – Gruzija

20:30 Švedska – BiH

13. januar

18:00 BiH – Holandija

20:30 Gruzija – Švedska

15. januar

18:00 BiH – Gruzija

20:30 Švedska – Holandija

Grupa F

11. januar

18:00 Portugalija – Grčka

20:30 Danska – Češka

13. januar

18:00 Češka – Portugalija

20:30 Grčka – Danska

15. januar

18:00 Češka – Grčka

20:30 Danska – Portugalija

 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana