Nemanja Vejnović za “Glas Srpske”: Koliko sam dao fudbalu, toliko mi se i vratilo

Darko Pašagić
Nemanja Vejnović za “Glas Srpske”: Koliko sam dao fudbalu, toliko mi se i vratilo

NOVI GRAD - Kada se pomene ime Nemanje Vojnovića prva asocijacija za ovog fudbalera biće “namještanje utakmica” dok je 2019. godine igrao u dresu tadašnjeg premijerligaša Zvijezde 09.

Tada je njega i saigrača Ibrahima Škahića predsjednik kluba iz etno-sela Stanišići Boris Stanišić optužio da su pokušali da namjeste nekoliko utakmica ovog kluba. Sve je to dobilo i sudijski epilog, poslije kojeg je Vejnović proglašen krivim na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, uslovno na godinu dana i novčanu kaznu u iznosu od 500 maraka.

- Sada kada poslije tri godine gledam na to čini mi se da je od tada prošlo stvarno puno vremena, ali i dalje tvrdim da je to sve bilo zasnovano na spekulacijama i nekoliko razmijenjenih poruka između Škahića i mene. Ništa u principu nije dokazano, ali ostaće upamćeno da sam jedini fudbaler u BiH koji je kažnjen za namještanje utakmica otkako se lopta “šutira” na ovom prostoru - naglasio je Vejnović.

I dalje tvrdi da su poruke više bile šaljivog, nego ozbiljnog karaktera.

- Zvijezda 09 je stvarno bila u očajnoj rezultatskoj seriji, tako da smo se i sami šalili na svoj račun. Možda je bilo neumjesno što je to bilo porukama, ali pojedinci kao da su jedva dočekali ovako nešto. Na kraju sam postao žrtveno jagnje. Sve to ću pokušati slikovito da objasnim. Dva čovjeka se porukama dopisuju da opljačkaju banku i na kraju ne urade ništa po tom pitanju. Poslije nekoliko dana banka stvarno bude opljačkana, a njih dvojica ni krivi ni dužni budu optuženi za to, iako su to uradili drugi - nastavio je Vejnović.

Mnogi smatraju da je ovaj defanzivac mogao ostvariti daleko bolju karijeru, ali... 

- Vjerujem u sudbinu i smatram da koliko sam dao fudbalu, toliko mi se i vratilo. Sigurno je da sam mogao napraviti daleko više, ali ruku na srce, nisam od onih koji baš vole puno da treniraju. Više volim da uživam u životu. Međutim, na terenu je daleko drugačija priča. Uvijek ostavljam srce i sigurno uvijek pružam maksimum, bez obzira koliko su prethodni dani i noći bili burni. Tako će biti dok igram, a vjerujem da će to biti još dugo, dugo, jer čini mi se da je domaće fudbalsko tržište sve siromašnije i siromašnije kvalitetnim fudbalerima - rekao je Vejnović.

Ovog ljeta vratio se u Slobodu iz Novog Grada i ponovo je postao član kluba u kojem je započeo karijeru.

- Poslije afere u Zvijezdi 09 igrao sam za Alfa Modriču, a posljednje dvije godine sam živio i radio u Njemačkoj. Tamo sam nastupao i za dva niželigaša, Krupunder Lohkamp i Kroaciju Berlin. Odlučio sam se povratak na “Mlakve” i nijednog trenutka se nisam pokajao. Rukovodstvo kluba na čelu sa Mladenom Bosančićem radi odličan posao. Za trenera su doveli iskusnog stručnjaka Darka Vojvodića, a ekipa je odlična. Imamo sigurno najjaču startnu postavu u Prvoj ligi Republike Srpske, a najveći problem mogao bi da nam predstavlja to što nemamo dovoljno širok roster. Međutim, vjerujem da će to biti riješeno tokom zimske pauze i da ćemo uspjeti parirati Krupi, koja je sigurno najorganizovaniji klub u eliti Srpske - istakao je Vejnović.

Osvrnuo se i na saigrače iz Argentine, Franka Abrega i Huana Hozea Fontemakija i iz Brazila, Natana i Gustava Gomeša Fereiru.

- Svaka im čast na svemu što pružaju na terenu, ali i želji da što prije savladaju jezičku barijeru. Sigurno je da bi u ovom trenutku imali mjesta i u mnogim premijerligaškim ekipama. Nadam se da će uspjeti da ostvare uspješne karijere, ali prije toga moramo sa Slobodom da postanemo premijerligaši - naglasio je Vejnović.

U pretposljednjem, 16. kolu jesenjeg dijela prvenstva Sloboda će na “Mlakvama” u subotu od 13.30 časova ugostiti Zvijezdu 09 i biće to prilika da eventualnom pobjedom još više pobjegnu rivalu iz etno-sela Stanišići i praktično ih već sada otpišu iz bitke za osvajanje titule i povratak u premijerligaško društvo.

- Riječ je sigurno o veoma kvalitetnom rivalu, koji ima odlične pojedince, ali nisu odigrali prethodnih 15 kola kako su htjeli. To potvrđuje i njihov bodovni saldo, jer za Krupom zaostaju 10, a za nama osam koraka. Međutim, to nas nijednog trenutka ne smije zavarati i moramo svih 90 minuta biti maksimalno koncentrisani ako želimo da osvojimo tri boda. Naš cilj je da u preostala dva kola zabilježimo obje pobjede i ostanemo na zaostatku od dva boda za Krupom. A, možda oni negdje i kiksaju, pa bi se onda izjednačili sa njima ili bi ih čak pretekli. Zato sam ubijeđen da ćemo savladati Zvijezdu 09 i nastaviti u ovom pobjedničkom ritmu, koji traje već osam utakmica - dodao je Vejnović, koji je veći dio jesenjeg dijela prvenstva nosio kapitensku traku u ekipi prvoligaša iz Novog Grada.

Karijera

Nemanja Vejnović, koji je 4. aprila proslavio 30. rođendan, može se pohvaliti da je igrao za tri kluba u Premijer ligi BiH, ali i četiri u Prvoj ligi Republike Srpske. U eliti BiH nosio je dres Slavije iz Istočnog Sarajeva, Rudar Prijedora i Zvijezde 09, dok je na prvoligaškim terenima osim za Prijedorčane i Slobodu nastupao još za banjalučki Borac i Alfa Modriču. Igrao je i za Tekstilac iz Dervente u drugoligaškoj konkurenciji, a osim dva niželigaša u Njemačkoj Krupunder Lohkampa i Kroacije Berlin bio je član i Jedinstva iz Uba i Jedinstva iz Bihaća.

Parovi 16. kola

U 16. kolu Prve lige Republike Srpske snage će odmjeriti: subota: 13.30 časova: Slavija - Podrinje (J), Sloboda (NG) - Zvijezda 09, Alfa Modriča - Sloboda (MG), Kozara - Željezničar Sport tim, Krupa - Drina (Z), Laktaši - Ljubić, Tekstilac - Radnik, 15: Sutjeska - Famos, nedjelja, 13.30 časova: Omarska - Rudar Prijedor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana