Nemanja Supić, nekadašnji golman selekcije BiH, pamti Ćiru Blaževića: Ti si najbolji golman na svijetu

Dejan Kondić
Nemanja Supić, nekadašnji golman selekcije BiH, pamti Ćiru Blaževića: Ti si najbolji golman na svijetu

BEOGRAD - Nemanja, Nemanja...orilo se tog 1. aprila 2009. godine na “Bilinom polju” u Zenici. Ne, nije prvoaprilska šala, stvarno se desilo. Golman Nemanja Supić pokupio je sve aplauze i zbog njega su se parala grla, a stari lisac Miroslav Blažević zadovoljno se smijao na klupi.

Neboder iz Gacka, kako su ga prozvali navijači, bio je velika opklada iskusnog trenerskog vuka. Tada malo poznati čuvar mreže Javora dobio je priliku i iskoristio je na fenomenalan način, najprije na debiju u Briselu, a potom i u pomenutom susretu, koji je takođe igran u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi. “Crveni đavoli” su ga upamtili, a Supić će vječno pamtiti popularnog Ćiru, koji mu je tada prišao na njemu svojstven način.

- Ćiro mi je ostvario želju da branim za reprezentaciju. Naš odnos je bio specifičan i intenzivan. Njegova harizma i lucidnost bili su prepoznatljivi. Pred moj debi u Belgiji, iskreno ja nisam ni očekivao da ću braniti. Poslije jednog treninga zovnuo me je sa strane i rekao mi je: “Je l' ti znaš da si najbolji golman kojeg sam ikad trenirao? Ti si najbolji golman na svijetu i sutra na utakmici, hoću da ideš na svaku loptu koja uđe u šesnaesterac, da je pokupiš. I ako se desi greška, ja sam kriv, ne smije niko da te napadne.” Dosta su mi značile te riječi, pogotovo kada to kaže jedna takva trenerska veličina - rekao je Supić za “Glas Srpske”.

Nekada odlični golman osam puta je nosio dres selekcije BiH. Sjeća se brojnih detalja i načina na koji je harizmatični stručnjak držao svlačionicu i kako je balansirao sa novinarima.

- Šef je bio nevjerovatan motivator i vodio je računa o svakoj sitnici. Znao je i sa novinarima. Pred utakmicu protiv Jermenije bili su brojni pritisci. Asmir Begović je branio u Portsmutu, a tu smo bili Adis Nurković i ja. Mediji i kompletna javnost insistirali su na tome da brani Begović. Ćiro je najavio da će tako biti. Međutim, poslije jednog treninga pozvao me je u sobu i rekao:”Sine, spremaj se psihički, ti ćeš braniti, a ovo što sam najavio, rekao sam to da i tebe i sebe rasteretim pritiska.” Ostaje žal što nismo otišli na taj Mundijal u Južnu Afriku, ali ima sigurno veliku zaslugu za plasman BiH u Brazil na Svjetsko prvenstvo, jer je on selektirao gro te ekipe - zaključio je Supić.

Stvara čuvare Zvezdine mreže

Nemanja Supić danas je član stručnog štaba Crvene zvezde i zadužen je za rad sa golmanima. Naglašava da pristalice “crveno-bijelih” ne treba da brinu za tu poziciju.

- Odlaskom Dejana Stankovića u stručni štab se vratio Dušan Gašić. Imali smo i kod Vladana Milojevića odličnu saradnju i kada se vratio pozvao me je da nastavimo gdje smo stali. Radimo sa odličnim golmanima, Milan Borjan je neprikosnoven, Nikola Vasiljević mu je odlična alternativa, a tu je i mladi Jovan Miladinović kojeg smo priključili iz omladinaca. Nemamo problem što se tiče golmanske pozicije - poručio je Supić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana