Nejmar na sudu u Barseloni zbog optužbi za korupciju i prevaru

Anadolija
Foto: Anadolija

OVIEDO- Brazilska fudbalska zvijezda Nejmar da Silva Santos Junior stigao je u ponedjeljak ujutro na sud u Barseloni, gdje će mu se suditi po optužbama za korupciju i prevaru zbog njegovog transfera u Barselonu prije skoro deceniju.

Samo mjesec dana prije početka Svjetskog prvenstva u Kataru, španski tužioci pokušavaju osuditi Nejmara da dobije do dvije godine zatvorske kazne i plati kaznu od 10 miliona evra (9,7 miliona dolara).

 Na sudu su se pojavili i bivši predsjednici Barselone kao i Nejmarovi roditelji koji se suočavaju s istim optužbama.

Čak se sudi i FK Barseloni, jer tužioci tvrde da bi katalonski tim trebalo da plati kaznu od 8,4 miliona evra (8,2 miliona dolara) zbog kršenja zakona.

Navodna korupcija datira još od transfera Nejmara iz Santosa u Brazilu 2013. godine u Barselonu.

Pet godina otkako je Nejmar završio burnu karijeru u Barseloni, brazilskom napadaču se sudi da bi se utvrdilo da li su on i drugi počinili prevaru kada je 2013. godine prešao u katalonski klub.

Očekuje se da suđenje traje čak dvije sedmice.

 

Optuženi su da su sakrili stvarnu cijenu njegovog transfera s ciljem da ne isplate novac za koji DIS, privatna brazilska kompanija, kaže da joj se duguje kao zakonitim vlasnicima 40 odsto Nejmarovih igračkih prava.

DIS traži da Nejmar, njegov otac, koji se takođe zove Nejmar i koji djeluje kao njegov agent i bivši direktori Barselone Sandro Rosel i Josep Bartomeu budu osuđeni na pet godina zatvora.

Svi optuženi su negirali da su počinili bilo kakvu nepravdu.

Advokati tužitelja tvrde da je DIS dobio samo dospjeli procenat od 17 miliona evra (16,5 miliona dolara) koje su Barselona i Santos prvobitno najavili kao naknadu za transfer između klubova, dok je stvarni trošak bio oko 82 miliona evra (79,7 miliona dolara).

Istražni sudija u Španiji je već rekao da je stvarni trošak bio najmanje 83,3 miliona evra (81 milion dolara).

Državni tužioci traže za Nejmara kaznu od dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 10 miliona evra (9,7 miliona dolara). U Španiji, kazne manje od dvije godine za prve prekršaje mogu biti uslovne, kao što se dogodilo u slučaju poreske prevare protiv Lionela Mesija, Nejmarovog bivšeg saigrača iz Barselone, i njegovog oca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana