Najizazovnije izdanje do sada Jahorina ultra traila: Dvije države, mnogo planina i jedan događaj

G.S.
Najizazovnije izdanje do sada Jahorina ultra traila: Dvije države, mnogo planina i jedan događaj

JAHORINA - Trail trčanje je spokoj u haotičnom, svakodnevnom životu pojedinca, tišina koja mu je potrebna prije nego započne svaki svoj dan prepun buke i mir koji mu je potreban kada je njegov um u ratu.

Trail staza je mjesto na kojem sva njegova čula oživljavaju, gledajući ljepotu divljeg života i zadivljujućih krajolika, mirišući aromu drveta javora, slušajući ptice ili žurnu vodu potoka, osjećajući sunce i povjetarac na licu ili korov kako mu udara u noge, dok žurno hrli ka svom cilju. Tvrda zemlja, šljunak, korijenje drveća, blato, ravni predjeli, strma brda. Prilagođavanje svakim svojim korakom onome u čemu on pronalazi najveće zadovoljstvo - izazov. Mjesto susreta izazova i ljepote jeste upravo Jahorina Ultra trail.

“Dvije države, mnogo planina i jedan događaj” moto je ovogodišnjeg Jahorina Ultra traila, zato što najduža i najzahtjevnija trka Ultra kreće iz Srbije, sa Mokre Gore iz hotela “Iver”, a poslije 126 kilometara završava na Jahorini, hotel “Rajska dolina”. Ona nosi pet ITRA poena i ona je pečat i ponos kojom su pomjerene granice u organizaciji trail trka, a s njom simbolično spaja granice, odnosno dvije države Republiku Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Negdje na sredini Ultra trke u Rogatici iz hotela “Parke” kreće MAKSI trka, koja prati rutu Ultre i poslije 70 kilometara završava u hotelu “Rajska dolina”, a finišerima donosi tri ITRA poena. Ove dvije trke startuju u subotu 23. jula dok trkače dan kasnije očekuju još dvije trke manje zahtjevne ali ništa manje atraktivne - Midi i Mini.

Midi je kružna ruta dužine 27 kilometara koja počinje i završava se kod hotela “Rajska dolina” na Jahorini. Omogućava trkačima da upoznaju sve atraktivne predjele Jahorine od gole Jahorine preko izvora Prače i najatraktivnijih šumskih dijelova koji krase ovu planinu. Za ovu trku imamo i najviše prijava, što nas raduje, jer na ovaj način stvaramo nove ozbiljne trail trkače.

Mini je prava poslastica dužine deset kilometara koja predstavlja kružnu rutu koja počinje i završava ispred “Olimpijskog bara”. Posebno je atraktivno jer Mini trka ove godine uključuje u vožnju gondolom “Poljice”.

Startni paket za sve trkače ove godine uključuju posebno dizajnirane kompressport majice, posebnog kvaliteta prilagođenog upravo potrebama trail trkača, a svi finišeri dobijaju medalje napravljene od prirodnih materijala - drveta i epoksidne smole. Nagradni fond za najuspješnije je veoma ozbiljan i iznosi 15.000 KM u novčanim i materijalnim nagradama, srazmjerno raspoređen po težini trke.

Vrijedni tim Jahorina ultra traila radi na pripremi staza, već je počelo markiranje, biraju se najljepši pogledi i krajolici za fotografisanje, pripremljene su bogate stanice i svake godine pravi iskorake u organizaciji, tako da je pripremljen i veliki broj iznenađenja za takmičare. Na zahtjev mnogobrojnih trkača otvorene su i last minute prijave koje su za trke MAKSI, Midi i Mini moguće do 18. jula.

Sve trke Jahorina Ultra traila 2022. zahtijevaju poštovanje i kontemplaciju, duboko poniranje u misli, posmatranje sebe i svijeta oko sebe. Ovi događaji su mjesta na koja trkači odlaze kako bi otključali dio sebe koji još uvijek ne poznaju, a koji žele da spoznaju, istražujući svoj um i tijelo, a potom se vraćajući u društvo kao promišljenija osoba, duhovno i fizički. Ponekad su misli koje proizilaze iz ovih događaja dobre, ponekad burne, ali je zadovoljstvo u njihovom prevladavanju i osvajanju zamišljenog vrha neizmjerno.

Sponzori

Sponzori projekta “Jahorina Ultra trail” su Petrol, m:tel, Samsung, voda “Sara”,Sunnto, BeoSport, Coloseum club, Nutrino lab, Nelt, Euroznak, Bracom, Red Bull, Planet Bajk, Dynafit, Trek, Best trgovine, Šeher pak Sarajevo, Nedomex, PharmaSan, hotel “Rajska dolina”, opština Rogatica, Master Fizikal, Sport Vision, Zlatno Zrno, skijalište “Iver”, Turistička organizacija Republike Srpske, Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, Turistička organizacija opštine Pale, Vizion, hotel “Park”, te hotel “Termag”. Medijski partneri takmičenja su “Glas Srpske” i “Nezavisne novine”, “Avaz”, “RSG radio”, “Antena Sarajevo”, “Radi Mix”, “Liliumu” i “Vivo Studiju”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana