Mudri(k)ji na “Stemford Bridžu”

 Dejan Kondić
Mudri(k)ji na “Stemford Bridžu”

LONDON - Eksplodirala je prva, vjerovatno i najveća bomba zimskog prelaznog roka, jer teško je vjerovati da će do kraja istog neko nadmašiti cifru koju su “plavci” istresli Šahtjoru. Mihailo Mudrik prelazi u Čelzi za 110 miliona evra.

Ne samo da je u pitanju bomba prelaznog roka, već i “krađa godine” iako je ista tek počela.

Arsenal je obigravao, opipavao puls, cjenkao se sa Šahtjorom, a sve je to iskoristio njegov gradski rival Čelzi i odveo u svoje redove najlošije čuvanu tajnu ukrajinskog fudbala.

Tim iz Donjecka na kraju je dobio ono što je želio, minimum 100 miliona evra. Čelnici ukrajinskog kluba insistirali su prethodnih mjeseci na pomenutoj cifri, stavljajući Mudrika u isti koš sa Kilijanom Mbapeom, Vinisijusom Žuniorom i Rafaelom Leaom, ističući da 22-godišnji ofanzivac ne vrijedi ništa manje od Entonija za kojeg je Mančester junajted izdvojio 95 miliona evra. I na kraju su istjerali svoje. Doduše, fiksno će dobiti “tek” 70 miliona evra, dok će ostatak Čelzi isplati u bonusima.

“Plavci” su donedavno sa strane posmatrali Mudrika uz još nekoliko napadača (Noni Madueke, Markus Tiram…), ali su se naprasno aktivirali i preoteli Ukrajinca Arsenalu ispred nosa. Mudrik je bio prioritet “tobdžija” u aktuelnom prelaznom roku, bili su spremni na “Emiratima” da razbiju kasu za njega (95 miliona evra sa uključenim bonusima), ali…

Čelzijevi emisari otputovali su u Tursku na pregovore sa upravom Šahtjora koji su očigledno bili plodonosni. Trebalo je još samo ubijediti fudbalera, međutim, kada su mu iz Čelzija predstavili projekat i naglasili da će odmah dobiti ulogu startera, Mudrik je pristao, dogovorio je uslove sa dvostrukim šampionom Evrope.

Presudilo je što je Čelzi mladom asu ponudio sedmogodišnji ugovor, dok je Arsenal želio saradnju na pet godina. Sigurno da je i sa finansijske strane Mudrik odlično prošao, jer je sad već bivši fudbaler Šahtjora tokom čitavog prelaznog roka na društvenim mrežama slao signale navijačima i upravi Arsenala.

Zanimljivo je da je Mudrik odigrao samo 29 utakmica za višestrukog šampiona Ukrajine, od toga ove sezone 12 u ukrajinskoj ligi, postigavši šest golova čemu je dodao sedam asistencija. Takođe je postigao tri gola i podijelio dvije asistencije na šest utakmica Lige šampiona. Dres reprezentacije Ukrajine nosio je osam puta. Do sada za nacionalni tim nije postigao nijedan gol.

Mudrik iza Lukakua

Ukrajinac će postati drugo najskuplje pojačanje u istoriji kluba sa “Stemford Bridža”. Jedini skuplji bio je Romelu Lukaku za kojeg su “plavci” izdvojili 113 miliona evra.

Takođe postaće i drugi najskuplji igrač plaćen ikad u zimskom prelaznom roku. Ispred njega je samo Filipe Kutinjo, za čiji aranžman je u januaru 2018. godine Barselona platila Liverpulu 135 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana