MOK: Rezolucija Evropskog parlamenta nije u skladu sa smislom igara

Srna
MOK: Rezolucija Evropskog parlamenta nije u skladu sa smislom igara

PARIZ - Međunarodni olimpijski komitet /MOK/ saopštio je danas da Rezolucija Evropskog parlamenta kojom se osuđuje odluka MOK-a o pružanju šanse ruskim i bjeloruskim sportistima da se kvalifikuju za Ljetnje olimpijske igre u Parizu, nije u skladu sa "ujedinjujućom misijom mira Olimpijskih igara".

Evropski parlament usvojio je 18. februara Rezoluciju kojom osuđuje saopštenje MOK o mogućem učešću ruskih i bjeloruskih sportista na predstojećim međunarodnim takmičenja, podsjeća ruska novinska agencija TASS.

Poslanici Evropskog parlamenta traže od svih članica EU i ostatka svijeta da izvrše pritisak na MOK da promjeni svoju odluku.

"Prvenstveno treba da bude jasno da ne postoji odluka MOK da se omogući ruskim i bjeloruskim sportistima da se takmiče u kvalifikacijama za LjOI u Parizu. Postoji razmatranje koncepta uslova učešća i nikakva odluka nije donijeta", navodi se u saopštenju iz MOK-a.

MOK je saopštio ranije da bi isključenje Rusije i Bjelorusije od učešća na kvalifikacijama za Igre u Parizu predstaljalo diskriminaciju. Pošto su kvalifikacije za brojne discipline već u toku, MOK želi da se sportisti iz ovih zemalja takmiče kao neutralni i bez ikakvih simbola.

Predsjednik MOK-a Tomas Bah i sam komitet suočeni su sa kritikama Ukrajine i njihovih saveznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana