Ministarstvo porodice, omladine i sporta demantovalo oca banjalučkog plivača: Lekić nije ni tražio podršku

G.S.
Ministarstvo porodice, omladine i sporta demantovalo oca banjalučkog plivača: Lekić nije ni tražio podršku

BANjALUKA - Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske demantovalo je optužbe Branislava Lekića, oca plivača Jovana Lekića, u vezi sa raspodjelom sredstava za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Branislav je objavio post na društvenim mrežama u kojem je kritikovao ministarstvo nakon što je pročitao da je podršku za nastup na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki (23 - 30. jula) dobio plivač Adi Mešetović kojem je za put potrebno 13.000 KM. Lekić inače ima isplivane tri B norme i najbolji rezultat u BiH u muškoj konkurenciji, dok Mešetović ima jednu.

- Doveli su konkurenciju sa svih strana svijeta i opet je Jovan bio najbolji plivač u četiri discipline. Opet oboren rekord BiH star 9-10 godina. I onda Ministarstvo porodice, omladine i sporta obeća nekom ko nije ni blizu našeg nivoa podršku od 14.000 KM i sve to dok mi čekamo 1.500 KM koje su nam obećane u januaru, ali ih nikako nema na našem računu jer ministarstvo kao nema pare! Pitam javnost i ministarstvo kako to da za lošijeg plivača, koji čak i nije Banjalučanin niti je iz Republike Srpske, ima deset puta više para nego za Jovana, pitanje je sad!? Meni ne preostaje ništa drugo nego da se najavim kod predsjednika Milorada Dodika i da njega lično pitam u čemu je problem, jer očigledno je da gđa ministarka Selma Čabrić ne zna ko i koliko podrške u plivanju zaslužuje! Ili možda gospođa ministarka ipak zna i ima neki samo njoj poznat kriterijum po kojem nekome može dati 14.000 KM, a da to nikako nije zaslužio!? Evo pitam sportsku javnost BiH dokle više laktanje po ministarstvima, dokle više laži i obmane, dokle više mislite lagati i izmišljati rezultate!? Imate li mjeru, obraz i čast! Ovo vam neće proći ovako, kunem se - zaključio je Lekić u pismu koje je objavio i na “Fejsbuku”.

Odmah je stigao i odgovor ministarstva, koji je demantovalo navode.

- Obavještavamo javnost da su tvrdnje Branislava Lekića neistinite te da Jovan Lekić ima obezbijeđen i finansijski regulisan odlazak na Svjetsko prvenstvo u Japan koji finansira Svjetska plivačka federacija (FINA) preko saveza BiH, dok Adi Mešetović mora samostalno da obezbijedi sredstva. Znajući navedeno, ministarstvo je obećalo podršku Mešetoviću da bismo imali dva plivača iz Republike Srpske na velikom sportskom takmičenju, jer nam je važno da se što većem broju naših sportista pruži mogućnost da nastupaju na međunarodnoj sceni i predstavljaju Republiku Srpsku. Netačni su navodi o iznosu kojim gospodin Lekić spekuliše, jer govori o ukupnom iznosu, a ministarstvo će jednim dijelom učestvovati u podršci za odlazak na SP. Jovanu Lekiću nikada i ni na koji način ministarstvo nije nanijelo nepravdu, naprotiv. Ovaj mladi sportista je, zbog ostvarenih rezultata, imao finansijsku i svaku drugu podršku i bio je naš stipendista dok nije utvrđeno da je koristio doping i zbog toga bio suspendovan. On podršku za odlazak u Japan nije ni tražio. Vjerovatno znajući da mu je obezbijeđena podrška i da je odlazak na takmičenje osiguran, ali taj dio je Branislav Lekić izostavio iz svog obraćanja - navedeno je u saopštenju ministarstva.

Trener Borca Željko Panić takođe je iznenađen optužbama.

- Jovan Lekić, kao i Lana Pudar imaju obezbijeđena sredstva za odlazak na Svjetsko prvenstvo preko Plivačkog saveza BiH. Nama je obećana podrška ministarstva, ali novac nismo i nećemo odmah dobiti, tako da ćemo morati prvo da ga pozajmimo pa vratimo kad dobijemo ta sredstva. Mi u naredna dva dana moramo da platimo avionske karte, a zatim u roku od 10 dana i smještaj koji je užasno skup. Adi ide sam na takmičenje, upravo da bismo smanjili troškove. Učešće na Svjetskom prvenstvu je uslov u borbi za Olimpijske igre i borim se da moj plivač nastupi u Fukuoki, jer je to san svakog sportiste. Zaista se nešto mora promijeniti u budućnosti, jer ovi mladi ljudi zaslužuju podršku.

Uplate

Ministarstvo je takođe navelo da je Lekić imao podršku u prošlom periodu i navelo:

- U 2021. godini odobrena su mu sredstva u iznosu od 8.000 KM, a podrška je izostala u periodu u kojem je trajala suspenzija zbog dopinga. Po okončanju procedure, kada je dobio odobrenje da se ponovo takmiči, Jovan Lekić je obaviješten da će i u budućnosti imati podršku ministarstva - navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana