Milko Đurovski prognozira 167. derbi za “Glas Srpske”: Zvezda dobija, Katai rješava

Dejan Marić
Milko Đurovski prognozira 167. derbi za “Glas Srpske”: Zvezda dobija, Katai rješava

MARIBOR - “Loši dečko” srpskog fudbala Milko Đurovski vjeruje da Crvena zvezda ima bolju ekipu od Partizana i da je bliža pobjedi u 167. vječitom derbiju koji je zakazan za subotu, od 18 časova. Kako kaže, čovjek odluke mogao bi da bude Aleksandar Katai.

Đurovski je bio junak “crveno-bijelih” tokom osamdesetih godina prošlog vijeka. A onda je, praktično preko noći, postao antiheroj, izdajica koja je promijenila klupske boje i otišla u komšiluk.

Nekada sjajni napadač vrlo dobro zna kako je igrati za jedne i za druge, davati golove i radovati se sa armijom navijača. I, po njegovom mišljenju, Zvezda je ovog puta u prednosti iz više faktora - kvalitetnijeg rostera, forme, motiva i činjenica da igra na “Marakani”.

Ne treba zaboraviti ni podatak da je Partizan proljećne bitke počeo sa pet koraka prednosti u odnosu na komšije. Sada je situacija značajno drugačija, jer aktuelni šampion ima dva boda viška i sa novom pobjedom bi udario temelj odbrane titule.

Čovjek koji za sebe kaže da ga “grobari” vole, a “delije” barem poštuju, smatra da bi upravo taj motiv mogao pogurati učenike Dejana Stankovića ka cilju.

- Pratim sve. U toku sam. U ovom momentu Crvena zvezda ima bolju ekipu. “Crveno-beli” mi nekako deluju pozitivnije na terenu. U usponu su forme, motivisaniji nakon što su preokrenuli stanje na tabeli, imaće podršku svojih navijača... Zbog svega navedenog su favoriti. Partizan, čini mi se, ima nekih problema. Kakvih tačno, nisam siguran. To je najbolje pokazao dvomeč sa Fejenordom. Više stvari je na strani domaćina, ali derbi je derbi. Nikad se ne zna - počeo je Đurovski priču za “Glas Srpske”, uz konstataciju da su u njegovo vrijeme derbiji bili totalno drugačiji.

Naš sagovornik je istakao da, s obzirom na značaj utakmice, ne očekuje spektakularan fudbal, iako bi volio da vidi goleadu na stadionu “Rajko Mitić”:

- Zvezdi bi i remi verovatno odgovarao, jer ima bodovnu prednost. Zato Partizan mora da krene da dobije. Da sam na mestu Aleksandra Stanojevića, krenuo bih od prvog minuta na sve ili ništa. Mada, činjenica je da je Partizan oduvek teško dobijao mečeve na “Marakani”. I kada sam ja igrao, njegovi fudbaleri kao da su se plašili i imali previše respekta.

Oba stratega na teren će poslati tešku artiljeriju, najbolje što imaju u svojim redovima. Zvezda će se uzdati u ofanzivni trozubac Aleksandar Katai - Mirko Ivanić - Ohi. U Partizanu će, s druge strane, sve oči biti uprte u Rikarda Gomeša.

- Volim da gledam Kataija, mnogo lepo igra. On je najbolji fudbaler Zvezde. Po ponašanju na terenu, nekako je najviše sličan meni. Kad mi se igralo, igrao sam. Kad nije, nisam. Meni se čini da je i on takav. I da može da reši derbi. Zvezda može da računa i na Mirka Ivanića. Kod Partizana mi se najviše dopada napadač Rikardo Gomeš. Od njega i Kataija očekujem najviše.

Đurovski je pohvalno govorio o trenerima vječitih rivala Dejanu Stankoviću i Aleksandru Stanojeviću. Pa ipak, zamjerio im je ispadanje sa velike scene:

- Stanković radi super što se mene tiče. Stanojević isto tako. Ni jedan ni drugi na raspolaganju nemaju dovoljno kvalitetnih igrača da guraju dobro na svim frontovima. Međutim, mislim da su morali da prođu i Rendžers i Fejenord. S te strane nisam zadovoljan, ali to je fudbal. Kad se sve završi i podvuče crta, onda ćemo videti ko je šta radio.

Naš sagovornik je izrazio žaljenje što i ovo fudbalsko proljeće karakterišu konstante prozivke s obje strane koje prečesto izlaze iz sportskih okvira. Na pitanje hoće li takvim navikama ikada doći kraj, jasno je odgovorio:

- Ne. Nikada se tome neće stati u kraj. Ko će? Kada sam trenirao Slaviju ukazivao sam na to da se puno utakmica namešta u BiH. Ljudi zatvaraju oči. Ćute. Na Balkanu je većinom tako. Mislimo da smo najpametniji, ali sami sebi jamu kopamo. Volim ja i Zvezdu i Partizan. Ali zašto svake godine oni moraju da budu prvi i drugi? A treći da kaska 20 bodova. Zašto ne može kao u Sloveniji, da titule osvajaju Mura, Celje, Maribor, Olimpija, Kopar... - zapitao se Đurovski, uz zaključak kako se nada da će se sve kad-tad saznati, a odgovorni za nečasne radnje odgovarati.

Raspored

Fudbalski šampionat Srbije ovog vikenda ulazi u treći krug, a na programu su sljedeći mečevi, subota: Čukarički - TSC (14 časova), Mladost - Proleter (16), Crvena zvezda - Partizan (18), nedjelja: Spartak - Novi Pazar (14), Kolubara - Metalac (16), Vojvodina - Napredak (18), igrano u petak: Radnik - Radnički 1923 (16.30), Radnički (N) - Voždovac (19).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana