Milica Dabović za "Glas": Zbog Marine sam napustila reprezentaciju

Dejan Kondić
Milica Dabović za "Glas": Zbog Marine sam napustila reprezentaciju

TESLIĆ - Ženska košarkaška reprezentacija Srbije minulog vikenda u Belgiji je odigrala dvije prijateljske utakmice protiv domaćina. Nastupe izabranica Marine Maljković s pažnjom je ispratila i Milica Dabović, nekadašnji kapiten srpske selekcije.

Dugogodišnja reprezentativka za “Glas Srpske” kaže da je skeptična po pitanju mogućnosti nacionalnog tima. Ne vjeruje da djevojke mogu napraviti veliki rezultat. Takođe, otkriva da nije sigurna ni hoće li njena rođena sestra Ana više igrati u reprezentaciji.

- Mislim da je i njoj svega preko glave. Nacionalni tim najviše i pamtim po mojoj Ani, zato što sam sa njom sve osvojila. Ana je bila “bog”. Bila je MVP Evropskog prvenstva, jedina Srpkinja u istoriji je osvojila prsten u WNBA, mozak ekipe. Nas dve smo se savršeno dopunjavale. Iskreno, bez nje ne bi bilo ničega, uz dužno poštovanje prema Sonji Petrović i Jeleni Milovanović - rekla je Dabovićeva.

Na samu pomen reprezentacije Milica se naježi. Ima i zašto. Kao kapiten okitila se zlatom na Evropskom prvenstvu 2015. i bronzom na Olimpijskim igrama u Riju, 2016. godine. Prethodno je u dresu sa nacionalnim grbom i kapitenskom trakom predvodila saigračice do osvajanja četvrtog mjesta na EP 2013. godine i četvrtfinala na SP 2014. godine.

- Uvek mi je prva na pameti naša pesma “U boj krenite junaci svi”. To je bila porodica, ne reprezentacija. Mi smo mogle da se ne slažemo van terena, ali na terenu smo ginule jedna za drugu, prvenstveno za Marinu. Balkon mi je u najlepšem sećanju, za to se živi i taj dolazak u Olimpijsko selo. Tamo sam sa sestrom jurila “pinove” (bedževe), skupila sam ih preko 200. Svaka zemlja ima svoj bedž, tako da smo ih menjali između sebe - sa sjetom priča Dabovićeva.

Njen odnos sa selektorkom Marinom Maljković je nešto o čemu se uvijek pričalo. Nikad nisu bile “u ljubavi”, o tome svjedoči i objava na društvenim mrežama kada je isprozivala selektorku. Milica ističe da je upravo zbog Maljkovićeve i napustila reprezentaciju.

- Marini se nikad nije smelo ništa reći. Prava istina će izaći u mojoj knjizi koju pripremam. Iza nje stoji uspeh, ali nisam pristalica toga što radi. Šest godina sam provela uz nju, mnoge stvari sam znala, čula, videla, osetila na svojoj koži. Zbog nje sam i otišla iz reprezentacije, jer nisam mogla da trpim pritisak i uvrede - otkrila je Dabovićeva.

Milica se u mnogim stvarima ne slaže sa Maljkovićevom. Jedna od stvari je i uvođenje stranaca u reprezentaciju. Smatra da je Srbija prepuna talentovane djece sa kojom bi trebalo raditi. Dodaje da će ona otvoriti svoju školu košarke.

- Nikada nisam bila za strance, to sam uvek govorila, bez obzira što smo sa Danijelom Pejdž osvojili evropsko zlato i olimpijsku bronzu. Mislim da smo to mogli i bez nje. Ne sviđa mi se i što se u muškoj reprezentaciji pominje mogućnost igranja stranih igrača. Ako mi pored toliko talentovane dece treba da dovodimo strance, onda od te košarke nema ništa, a znamo da je ona naš najbolji proizvod - razočarana je Dabovićeva.

Nekoliko puta je odlagala objavljivanje svoje autobiografske knjige. Nada se da će biti gotova na jesen, za beogradski Sajam knjiga. Promocija je trebalo je da bude u februaru, za njen rođendan, ali to je odložila da bi dodala i utiske iz “Survajvera”.

- Knjiga obuhvata period od kada sam počela da igram košarku pa do danas, kada sam našla momka za kojeg se nadam da je normalan, što ne znači da jeste. Prethodna dvojica nisu bili. Odnosno, ne zna se koji je bio gori od kojeg. Jednog sam prijavila za nasilje, drugog za psihičko zlostavljanje, krađu identiteta - rekla je Dabovićeva.

Priznala je da punim plućima uživa u životu, nakon što je “okačila patike o klin”. Ističe da odmara dušu i da je stalno na točkovima, na relaciji Herceg Novi - Budva - Beograd. Stigla je i do Teslića na poziv momaka koji su organizovali 3h3 turnir u toj opštini.

- Vrhunac je taj što sam napunila 40 godina i dobila sam svoju prvu penziju. Najsrećnija sam - uz prepoznatljiv osmijeh zaključila je Dabovićeva.

Vaskrsla u “Survajveru”

Dabovićeva je provela 72 dana u Dominikanskoj Republici u rijaliti šouu “Survajver”. Ističe da ju je to iskustvo promijenilo, da je “vaskrsla” tamo.

- Ta izolacija, to je neverovatno iskustvo. Mnogo više cenim male stvari. “Survajver” je doprineo tome da me ljudi vide pravim očima, zato sam i otišla, da narod sazna kakva sam - u dahu je ispričala Dabovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana