IZ ČASA U ČAS: Konačno na terenu – javio se Novak!

G.S.
IZ ČASA U ČAS: Konačno na terenu – javio se Novak!

MELBURN - Najbolji teniser svijeta Novak Đoković oglasio se na "Tviteru" i zahvalio svima što su bili uz njega kroz sve ovo i ohrabrili ga da ostane jak.

14.24. "Zadovoljan sam i zahvalan sudiji koji je preinačio moju otkazanu vizu. Uprkos svemu što se dogodilo, želim da ostanem i takmičim se na Australijan openu. Ostaću koncentrisan na to. Doleteo sam ovde kako bih igrao na jednom od najvažnijih događaja pred neverovatnim navijačima", poručio je Đoković na društvenim mrežama.

"Za sada ne mogu da vam kažem više od jednog HVALA svima širom sveta koji su mi pružali podršku i snagu i ohrabrivali me da ostanem priseban i jak". 

Sud u Melburnu jutros je oslobodio Đokovića koji je bio u imigracionom pritvoru zbog pravila o pandemiji kovid 19. Australijski sudija Entoni Keli naredio je danas da se Novak Đoković oslobodi iz imigracionog pritvora.

14.05

Novak Đoković je slobodan, on je već bio danas na terenu, nakon što je pušten na slobodu, izjavio je brat srpskog tenisera Đorđe Đoković. "Novak je konačno oslobođen. Na slobodi je", rekao je Đorđe Đoković je na konferenciji za novinare nakon odluke australijskog suda da poništi odluku federalne vlade o ukidanju vize i deportaciji Đokovića. ... OPŠIRNIJE

12.16

Od 14 časova po našem vremenu odnosno od ponoći po australijskom, Novak Đoković će se obratiti javnosti

12.15

Australijski ministar za imigraciju Aleks Hok razmatra da li da prvom teniseru svijeta Novaku Đokoviću ukine vizu čije je prvobitno ukidanje poništeno ranije danas, saopštio je portparol ministra.
"Nakon današnje odluke Federalnog okružnog i porodičnog suda po proceduralnim osnovama, ministru za imigracije Hoku ostaje sloboda da razmotri ukidanje vize gospodina Đokovića pod ličnim ovlašćenjem za ukidanje, u skladu sa Zakonom o migraciji", rekao je portparol.
On je naglasio da ministar trenutno razmatra pitanje i da se proces nastavlja, javio je Rojters.

11.30

​Ružne scene viđene su na ulicama Melburna, ispred zgrade u kojoj je Novak Đoković.

U jednom trenutku objekat je napustio crni automobil, koji su odmah okružili Novakovi navijači.

Iako niko nije vidio Đokovića u vozilu, oni su ga pratili nekoliko stotina metara.

Policija je reagovala i poprskala ih suzavcem, a bilo je i naguravanja pa su neki navijači prošli sa lakšim povredama.

pic.twitter.com/uJ0hMXFOXQ

— Michael Miller (@MikeMillerDC) January 10, 2022

10.25

Kako prenose australijski mediji, Novak Đoković će uskoro biti na slobodi.

Kako prenose australijski mediji, Novak Đoković večeras postaje slobodan čovjek i neće biti deportovan.

Imigracioni ministar Aleks Hok neće donijeti odluku o deportaciji Novaka Đokovića večeras, imali su oko 4 sata da je donesu do ponoći, ali svakako odluka može biti donijeta u narednih nekoliko dana.

Aleks Hok može da iskoristi svoju moć pod imigracionim aktom i zadrži Novaka Đokovića u pritivoru ukoliko smatra da je to ispravno, ali je vlada donijela odluku da je Novak Đoković slobodan.

Očekuje se da uskoro postane slobodan, a konačnu odluku Aleks Hok donosi u utorak.

10.54

Objavljena je kompletna dokumentacija koju je Novak Đoković podneo prije ulaska u Australiju.

Interakcija Novaka Đokovića i radnika pasoške kontrole trajao je svega nekoliko minuta, a kako stoji u zvaničnoj dokumentaciji predatoj na sudu, došlo je do nesporazuma. ... OPŠIRNIJE

 

10.26 Sudska novinarka: Ne hapse Đokovića, nego ga čuvaju

Sudska novinarka australijskog Asošijeted presa iz Melburna Karen Svini vjeruje da policija nije ispred prostorija u kojima je Novak Đoković zbog hapšenja.

Svini tvrdi da je policija tu da ga čuva zbog velike medijske pažnje, te da ga ne može uhapsiti "obična" policija, već granična.

Australijski sud je poništio ukidanje Novakove vize i nalog za deportaciju, ali vlasti države Viktorija navodno i dalje planiraju da ga uhapse i deportuju jer nije vakcinisan.

Odluku o tome da li će mu viza biti konačno ukinuta donijeće ministar za imigracijiu Aleks Houk.

"Policija koja je ispred zgrade uopšte nije australijska savezna policija, već ona iz države Viktorija, dakle lokalna.

Ona je tu zbog činjenice da se narod okuplja ispred zgrade, kako navijači Novaka Đokovića, tako i predstavnici medija, a i zbog magnitude samog događaja;

Ako do hapšenja uopšte dođe, to bi trebalo da uradi Granična policija Australije (ABF), a ne klasična Savezna policija (AFP), a ni jedne ni druge - trenutno nema ispred zgrade;

Pomenuta novinarka očekuje da se, ako do ukidanja vize dođe, o tome prvo javnost obavijesti ministar za imigracije;

Kombi koji je stigao je, vjerovatno, samo donio Đokovićeve stvari iz hotela / sa aerodroma", napisala je Svini na tviteru.

9. 30 Đoković: Nisam vakcinisan, dva puta sam preležao koronu

Najbolji teniser svijeta Novak Ðoković rekao je na saslušanju u Sudu Australije da nije vakcinisan i da je dva puta preležao virus koronu. ... OPŠIRNIJE

 

9.23 Đokovićev brat: Novaka hoće da zatvore

Američka novinarka Ksenija Pavlović MekAter tvrdi da je Đoković uhapšen.

Ona tvrdi da je to saznala od njegova oca Srđana.

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković dobio je Vladu Australije pred Federalnim i porodičnim sudom u Melburnu nakon što je sudija Entoni Keli istakao da je pratio sve smjernice i da mu zvaničnici nisu na vrijeme dostavili adekvatne informacije, te da je imao validno medicinsko izuzeće.

Međutim, advokat Ministra unutrašnjih poslova za imigracije istakao je na kraju suđenja da on ima diskreciono pravo da ponovo ukine vizu Novaku Đokoviću na osnovu "prijetnje po javno zdravlje" i da se slučaj ponovo nađe na sudu.

I izgleda da se Vlada Australije upravo odlučila na tu mjeru, prema najnovijim informacijama koje dolaze iz Melburna.

Novinar Paul Šakal, koji piše za tamošnji The Age, kaže da je Đoković dobio slučaj na "poštovanju proceduralne pravde", ali da zvaničnici ne vjeruju da on posjeduje ispravno medicinsko izuzeće.

Zbog svega toga imigracioni policajci pristupili ponovnom hapšenju Novaka Đokovića i njegovoj deportaciji iz zemlje.

U vezi sa cijelim slučajem oglasio se i Đorđe Đoković, najmlađi Novakov brat.

"Besane noći za celu familiju, prolazimo kroz jako teške momente, Novak je pokazao koliko je istrajan i koliko veruje u svoje ideale i da je veliki čovek i izborio se ne samo za sebe već za ceo svet. S druge strane imamo sistem u Australiji koji je doneo odluku u korist svim činjenicama i nije postojao razlog za nekom drugom odlukom, a sad dobijamo informacije da je očigledno ministar unutrašnjih poslova iznad suda", rekao je Đorđe Đoković za TV Prva.

"Definitivno je ovo politika, sve je ovo bila politika. Mi smo angažovani na svim društvenim mrežama i poslednja je informacija da hoće da ga zatvore. Trenutno se konsultujemo sa advokatima i PR službama. Novak je sa svojim advokatima u prostorijama gde je bilo suđenje, a on trenutno razmišlja o svojim opcijama. Ovo je bio veliki poraz za australijske vlasti i ovo teško podnose".

"Da je došao da traži azil drugačije bi se ophodili prema njemu... Imamo javni transkript iz sudnice, oni su se prema njemu poneli kao prema kriminalcu, a ne kao prema sportisti"

Sve zavisi od jednog čovjeka – šta sada očekuje Đokovića?

Politikološkinja Nina Marković Kaze objasnila je šta su slijedeći koraci u slučaju Novaka Đokovića.

Sud je poništio odluku o suspenziji vize i deportaciji, ali lokalne vlasti opet žele da ga uhapse jer nije vakcinisan.

"Znamo da Aleks Houk, ministar za migraciju, taj je koji će doneti odluku o deportaciji Đokovića. Očigledno je da premijer Skot Morison ima druge namere", objasnila je Nina Marković Kaze šta nas sada očekuje.

Ona je navela da je "Melburn najzaključaniji grad na svijetu" i navela da su ljudi ogorčeni.

"Očigledno da odluka suda nije dovoljna", objasnila je ona.

"Sada se prebacuje nadležnost na ministra za migraciju... Najbolje bi bilo da dobije vizu stalnog boravka, to bi bilo šlag na tortu u njegovu korist".

8.00 Sudija naredio puštanje Đokovića iz pritvora

Australijski sudija Entoni Keli naredio je da se najbolji teniser svijeta Novak Đoković oslobodi iz imigracionog pritvora u roku od 30 minuta. Sudija je procijenio da je odluka Vlade Australije da ukine vizu srpskom teniseru "iracionalna". ... OPŠIRNIJE

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana