Marjan Vajda: Nisam želio da Novak ide u Tokio

G.S.
Marjan Vajda: Nisam želio da Novak ide u Tokio

BRATISLAVA - Marjan Vajda, dugogodišnji trener Novaka Đokovića, rekao je da je razlog njegovog razlaza sa srpskim asom odluka da igra na olimpijskom turniru, gdje nije uspio da osvoji medalju, iako je nastupao i u pojedinačnoj i u konkurenciji mješovitih parova.

Iskusni stručnjak je u razgovoru za slovačke medije istakao da je bio protiv toga da Đoković nastupi u Tokiju, jer bi se to moglo loše odraziti po njega u godini, kada je već bio osvojio tri grend slema. Na kraju se ispostavilo da je bio u pravu.

- Bilo je nekoliko mjeseci od Igara u Tokiju. Poslije tri osvojena grend slema u sezoni nije sve išlo glatko od kraja jula, kulminiralo je u Njujorku, gdje mu je nedostajao taj završni korak ka istoriji. Ostao je bez snage prije finala, izgubio je dosta energije tokom Olimpijskih igara. Nikada nisam bio za njegovo učešće u Tokiju, raspored je bio pretrpan, nije bilo vremena za pripreme i neuspjeh mu je uzeo mnogo fizičke i mentalne snage - rekao je Vajda.

Slovak je dodao da ga je u potpunosti razumio.

- Želio je to zlato za Srbiju, slomio se tamo i otišao u Njujork. Sada će zbog toga što je nevakcinisan igrač imati limitiran broj turnira, igraće tamo gdje mu dozvole, a ionako ima već jak tim sa Goranom Ivaniševićem. Poslije razmatranja svih tih stvari, saglasili smo se o prestanku naše profesionalne saradnje - poručio je Vajda.

Njihova saradnja prvi put je počela 2006. godine, a još lani u novembru znalo se da ona neće biti nastavljena.

- Zvanično smo se dogovorili o prekidu saradnje poslije završnog turnira u Torinu, mada je sve naginjalo ka tome još poslije US opena u septembru. Novak nije stigao do 21. grend slem titule porazom od Danila Medvedeva u Njujorku. Prva stvar koju mi je tada obećao je da će doći u Bratislavu i da ćemo se rastati na lijep način, ali to se nije desilo - nastavio je Vajda.

Shvata da je to bio težak period za Đokovića.

- Onda me je konačno pozvao na turnir u Torinu, gdje smo sve sredili.. U decembru, kada je trebalo da ide u Australiju, nije bilo pravo vrijeme za objavu. Kada sam u januaru pričao tokom Australijen opena, nisam htio da pogoršavam njegovu poziciju u Melburnu, čak ni poslije deportacije. Ne bi to bio znak poštovanja, objaviti tako nešto baš kada je najviše patio. Ipak, njegovi agenti su mogli to da urade tokom ili prije turnira u Dubaiju. Tada se desilo da su novinari nekako to saznali i objavili i onda smo Novak i ja morali da izdamo naše zajedničko saopštenje od novembra - istakao je Vajda.

Rekao je da će se rado sjećati svih uspjeha sa Novakom.

- Pamtiću ih sve. Svi su lijepi, ali možda je najvažniji bio taj 3. jul 2011. i to finale Vimbldona. Novak je pobijedio šampiona Rafaela Nadala sa 3:1, osvojio čuveni Vimbldon prvi put i postao broj jedan takođe prvi put. Tada sam prvi put vodio najboljeg tenisera na svijetu. Prvi put sam  vodio najboljeg tenisera na svijetu - naglasio je Vajda i dodao da će, bez obzira na sve, ostati najveći Đokovićev navijač.

Planovi

Marjan Vajda nije mogao da definiše kakvi su njegovi budući planovi.

- Za sada gledam da se opustim u krugu porodice, spreman sam i voljan da pomognem projektu “Tenis Slovačke” i vidjećemo kakve će biti nove prilike. Ne isključujem da treniram nekog drugog ubuduće - istakao je Vajda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana