Litvanci izbjegli sramotu, "Zmajevi" idu kući

GS
Foto: FIBA

PRAG - Košarkaši Litvanije savladali su BiH rezultatom 87:70 u 5. kolu grupne faze Evrobasketa.

Litvanci su počeli šampionat sa tri uzastopna poraza, ali su pobjedama nad Mađarskom i BiH uhvatili priključak i otišli u nokaut fazu.

Tako su izbjegli sramotu da po prvi put od osamostaljenja ne prođu grupnu fazu, a najlošiji rezultat im je 12. pozicija sada već daleke 2001. godine.

Litvanci su probleme imali samo u prvoj četvrtini, koja se zahvaljujući dobrom šutu BiH završila u egalu, a tada je uz zvuk sirene trojku pogodio Jusuf Nurkić za 28:28.

Držala se BiH jako dobro i u drugom kvartalu, ali nakon koša Edina Atića za 38:36 slijedi serija Litvanaca od 8:0, pa onda još jedna veća u kojoj BiH postiže samo još 5 poena do poluvremena, kada je na semaforu stajalo 56:42.

Treću dionicu Litvanci počinju serijom 10:3, kada je jedine poene za BiH postigao Džon Roberson van linije 6,75, da bi pri rezultatu 70:51 uslijedila serija BiH koju je Butkevičijus sa 6 brzih poena ugušio.

Poslednja dionica služila je manje-više samo da Litvanci završe posao. 

Ipak, nije bilo dosadno,pa se tako mogle vidjeti dvije tehničke greške, pa i nesportski faul, ali i faulove na šutu koje momci u plavim dresovima nisu mogli da realizuju sa linije za slobodna bacanja.

Na kraju, zaslužen trijumf Litvanaca koji sa četvrte pozicije prolaze grupu B. 

Najefikasniji je bio Džanan Musa sa 22 poena, dok je Jusuf Nurkić meč završio sa 15 poena.

U redovima Litvanije, 16 poena je upisao Grigonis, po 13 su imali Valančijunas, Butkevičijus i Brazdeikis, a Sabonis je imao 12 opena, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana