Legat slavnog japanskog učitelja karatea stiže u Beograd

Srna
Legat slavnog japanskog učitelja karatea stiže u Beograd

BEOGRAD - Legat slavnog učitelja karatea iz Japana Šigeru Takamijagija stiže u Beograd kao poklon Udruženju za kulturu, umjetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” radi produbljivanja veza Srbije i Okinave i očuvanja sjećanja na čovjeka koji je znatno doprinio razvoju karatea u Japanu i Srbiji.

Tokom posjete predstavnika “Adligata” japanskom ostrvu Okinava potvrđen je dogovor da se legat slavnog učitelja karatea Šigeru Takamijagija /1935-2014/ pokloni ovom udruženju, tako da će ka Beogradu uskoro biti poslato 4.500 publikacija iz oblasti karatea, istorije i kulture Japana, američke i engleske književnosti, lingvistike.

Za Beograd su spakovani i kimono, nalivpero i drugi predmeti slavnog učitelja, a poklonodavci su njegov sin Satoru Takamijagi i član japanskog parlamenta Kunio Arakaki, na prijedlog Mihaila Hisaši Jamasaki Vukelića, saopšteno je iz “Adligata”.

Predsjednik “Adligata” Viktor Lazić rekao je da je njegov doček u Okinavi bio impresivan, a da su majstori karatea na njega ostavili snažan utisak.

-Tihi i snažni, visokih moralnih načela, podsećaju me na srpske heroje iz teških ratova. Bilo mi je važno da posetim mesta koja su u vezi sa učiteljem - njegov grob, rodnu kuću i školu karatea - izjavio je Lazić.

Na poziv učitelja Takamijagija na Svjetsko prvenstvo u karateu 2009. godine učestvovala je i reprezentacija Srbije, čiji je domaćin na Okinavi tada bio upravo Takamijagi.

Zahavaljujući podršci Takamijagija, Srbija je postala važan centar Ueči-rju karatea u Evropi, a iz Srbije se ovaj stil posljednjih decenija proširio u Hrvatsku, BiH, Sjevernu Makedoniju, Grčku, Rusiju i Ukrajinu.

Takamijagi je uvijek isticao da cijeni to što se, za razliku od Evropljana i Amerikanaca, pored izrazite borbenosti i trudoljublja u vježbanju, Srbi interesuju i za duhovnu stranu karatea.

Učitelj Šigeru Takamijagi započeo je karate karijeru 1957. godine postavši član dvije karate škole u kojima se podučavao stil Ueči-rju, a prve karate korake učio je od velikog učitelja Kanea Uećija i njegovih pomoćnika.

Zbog nemjerljivog doprinosa razvoju karatea, Takamijagi je 2011. godine proglašen osobom izuzetnog kulturnog značaja Prefekture Okinava.

Bio je nosilac desetog dana, ali je ostavio i desetine naučnih djela iz oblasti lingvistike i edukacije engleskog jezika, filozofije, istorije karatea i drugih japanskih borilačkih vještina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana