Lase Boesen, bivši danski rukometaš za Glas Srpske: Imam trenerski gen, ali tek sam počeo da učim

Ivan Dragičević
Lase Boesen, bivši danski rukometaš za Glas Srpske: Imam trenerski gen, ali tek sam počeo da učim

Doboj - Danska rukometna reprezentacija trenutni je olimpijski šampion, ali su uspjesi "vikinga" počeli mnogo ranije dolaskom na scenu generacije igrača čiji je član bio penzionisani Lase Boesen.

Nekada sjajni igrač danas radi u stručnom štabu Koldinga u kojem je završio karijeru i od velike je pomoći treneru Larsu Frederiksonu. Tokom prvih utakmica na turniru u Doboju utisak je da veću komunikaciju sa igračima, a samim tim i uticaj na meč, ima Boesen, a trenerska tabla konstantno je bila kod njega pa je tako držao slovo i na tajm-autu. Kolding je u krvi Laseu, jer je u tri navrata igrao za ekipu iz Kopenhagena, a njegov otac Jens je predsjednik kluba.

- Nikada ne znate kako će se situacija razvijati, odluku da budem trener donio sam spontano po nekoj analogiji i nisam nešto planirao tokom igračke karijere. Tada nisam mnogo razmišljao šta ću da radim poslije igranja, ali eto ispalo je tako da sam ostao u Koldingu i radim kao trener. Na meni je da se svakodnevno razvijam, i treneri moraju da napreduju kao igrači, jer se sport konstantno mijenja - rekao je Boesen.

Svima je poznato da su rukometaši veoma snažni ljudi, ali kako Boesen izgleda dvije godine po završetku karijere je zaista impresivno. Prečnik njegovih leđa gotovo da je jednak njegovoj visini, a mišić lista nije ništa manji od kvadricepsa običnog čovjeka. Na stranu njegova atletska superiornost, Lase je bio jedan od onih igrača koji je imao vic u igri i svakako posjeduje potencijal za trenerski posao.

- Može se reći da imam gen za trenerski poziv, ali nikad ne znate šta vrijeme nosi. Uspješna igračka karijera ne garantuje uspjeh u trenerskom poslu. Ne postoji neko ko zna sve ili se naučen rodio, a svaki posao iziskuje posvećenost pa je preda mnom mnogo rada. Za sada je sve u redu, tu sam u svom klubu i idemo stepenik po stepenik - rekao je Boesen.

Dugo godina bio je saigrač sa generacijskim drugom Boom Spelerbergom, a danas mu je trener. Boesen mnogo pažnje posvećuje taktičkim detaljima, a dosta akcija se vrti oko 38-godišnjeg Spelerberga koji je produžena ruka trenera na terenu.

- Svi znamo šta je Bo prošao u karijeri, posjeduje veliko iskustvo pa iako je sporiji u odnosu na ranija vremena i dalje je veoma opasan za svakog protivnika. Odlučio je da igra još, jer ga tijelo dobro služi, dok je meni bilo dosta i okačio sam patike o klin. Prošli smo mnogo toga zajedno, sa reprezentacijom proživjeli veoma lijepe momente i drago mi je da smo i sada zajedno u Koldingu. Imamo svoje ciljeve za ovu sezonu, nedavno smo počeli sa radom i utakmice u Doboju su nam prve predsezonske. Uigravamo se i gradimo koheziju u ekipi i igri pa sam optimista kada pričamo o našim dostignućima - dodao je Boesen.

Tokom godina u španskom klubu Portland San Antonio, koji nažalost danas ne postoji, igrao je sa Ivanom Balićem i Ratkom Nikolićem i njih trojica su zajedno sa Džeksonom Ričardsonom vodili ekipu do titule u španskom prvenstvu 2005. godine. Asobal je bio najjače nacionalno takmičenje tih godina, ali je finansijska kriza uticala da je danas miljama daleko od tog položaja.

- Novac je problem, Barselona je predominantna i niko ne može da joj priđe. Tih godina u Portlandu je bilo drugačije, imali smo sjajan tim i bili ispred Barse i Siudad Reala. Ivano i Ratko su sjajni igrači, veliki majstori. Tada su bili na vrhuncu karijere i bilo je zadovoljstvo igrati s njima. Sa prostora bivše Jugoslavije uvijek su dolazili vrhunski rukometaši, jer ovo područje obiluje talentom - zaključio je Boesen.

Prvi put u Doboju

Lase Boesen ranije nije imao priliku da igra na dobojskom turniru, ali je došao sada u drugoj ulozi.

- Presrećni smo što smo u Doboju, turnir je dobro organizovan, igramo protiv dobrih rivala i moći ćemo da vidimo gdje smo u ovom momentu. Nisam ranije bio ovdje i drago mi je što sam došao. Turnir ima tradiciju i to je za svako poštovanje - rekao je Boesen.

Danas na turniru

17.30 Tatran P. - St. Peterburg

19.15 Eks - Kolding

21.00 Sloga - Sasja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana