La­na Brenjo, košarkašica banjalučkog Feniksa za “Glas”: Hemijom do titule

Dejan Kondić
La­na Brenjo, košarkašica banjalučkog Feniksa za “Glas”: Hemijom do titule

BANjALUKA - Ženska U-16 reprezentacija Srbije sa zlatnom medaljom vratila se sa Evropskog prvenstva B divizije, održanog u Podgorici. Tim koji vodi selektor Biljana Stanković tako je krunisao sjajne partije koje je pružao tokom turnira u glavnom gradu Crne Gore. Dio te ekipe bila je i Lana Brenjo, 15-godišnja košarkašica banjalučkog Feniksa.

Jedna od najmlađih igračica srpskog nacionalnog tima još sabira utiske nakon velikog uspjeha. Ponosna je na ono što su ona i njene saigračice napravile i za “Glas Srpske” ističe da je dobra atmosfera, pored napornog rada, bila ključna da se bez poraza dođe do trofeja u B diviziji.

- Čim smo se skupile, među nama je proradila hemija, atmosfera je od prvog dana bila odlična. Odlično smo radile skoro mjesec i po na pripremama. Od prve do posljednje utakmice smo davale svoj maksimum i redale pobjede. Kad smo ušle u finale odigrale smo opušten meč, bez opterećenja sa puno energije i ekipa Turske nije imala šanse - uz karakterističan osmijeh rekla je Brenjo.

Pred izabranicama Biljane Stanković redom su do finala padale Sjeverna Makedonija, BiH, Holandija, Republika Irska, Bugarska i Švedska. Najneizvjesnije je bilo u četvrtfinalu protiv Bugarki. Međutim, suvi kvalitet i karakter srpske ekipe došao je do izražaja u neizvjesnoj završnici.

- Četvrtfinale je na svakom velikom takmičenju najteža utakmica, pokazalo se to i na našem primjeru. Imale smo veliku prednost, malo smo se opustile pred kraj susreta, rival je smanjio razliku, ali smo uspjele da se izdignemo i na kraju zasluženo dođemo do pobjede - istakla je Brenjo.

Lana i još nekoliko djevojaka i sljedeće godine će biti dio U-16 reprezentacija Srbije. Centar nacionalnog tima vjeruje da i na Evrobasketu A divizije ona i njene saigračice mogu do medalje.

- Nas nekoliko iz ove ekipe sa ovim iskustvom pokušaćemo da, uz neke nove djevojke, dođemo do medalje i u A diviziji. Vjerujem da ćemo uspjeti u toj namjeri iako ćemo igrati protiv sjajnih ekipa - optimistično je zaključila Brenjo.

Lana je po povratku dobila sedam dana odmora, a nakon toga priključiće se klupskim saigračicama koje se uveliko se spremaju za predstojeću sezonu.

Svakodnevna podrška

Na Evropskom šampionatu u Podgorici Lana je imala veliku podršku roditelja i trenera OKK Feniksa Darka Kosića, koji su pratili mečeve sa tribina. Takođe, uz nju su bile i njene drugarice iz kluba.

- Veliku zahvalnost dugujem roditeljima i treneru koji su bili uz mene, prijateljima, ali i mojim curama iz kluba, sa kojima sam se svaki dan čula preko poruka. Moram reći da su i ostale djevojke imale sličan “vjetar u leđa” i to nas je nosilo do pobjeda - naglasila je Brenjo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana