Kuvalja: Da pokažemo da smo Republika Srpska!

D. Kondić
Kuvalja: Da pokažemo da smo Republika Srpska!

BANjALUKA – Ruski grad Kazanj će od 11. do 23. juna biti domaćin Svjetskih igara prijateljstva. Na ovom takmičenju učestvuju zemlje članice BRIKS-a, kao i prijateljske zemlje saveza zemalja članica, kao što je Republika Srpska. Najzaslužniji čovjek što su sportisti iz Srpske dobili poziv na prve Igre BRIKS-a je direktor Biciklističkog saveza Republike Srpske, Vladimir Kuvalja.

- Prije godinu i po u Kemerovu predstavio sam projekat ruskom ministru sporta Olegu Maticinu da pozove sve zemlje koje žele da učestvuju, da se vidi ujedno, ko smije doći. On me je pitao šta konkretno želim. Jasno sam mu odgovorio: Pozovite sportiste Republike Srpske da učestvuju. Igre BRIKS-a su jedan odgovor Međunarodnom olimpijskom komitetu koji miješa politiku i sport i zabranjuje sportistima najveće zemlje svijeta da se takmiče. Lično ja, ali i svi građani Republike Srpske imamo jaku empatiju prema Rusiji i ruskim sportistima i sa zadovoljstvom ćemo se odazvati na igre BRIKS-a. Naravno, zahvaljujući velikoj podršci predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Odlaskom na ove igre imamo priliku da pokažemo da smo Republika Srpska i svi moramo biti Srpska. Mi ne treba da čekamo pozive, već da se trudimo da idemo dalje, na druga takmičenja – istakao je Kuvalja.

Svjestan je jedan od najvažnijih ljudi biciklizma u BiH da će zbog odluke da sportisti iz Srpske odu na Igre BRIKS-a biti na meti sportskih radnika iz FBiH.

- Mi se njima ne bavimo i isto tako ne zanimaju me njihove reakcije. Držimo se samo ustava i onoga što nam je dato zakonom. Sport u BiH nije centralizovan. Nekad smo to koristili, nekad nismo. Pa biciklistička reprezentacija Srpske je prva koja je 1993. godine učestvovala na međunarodnom događaju kao državna selekcija. I danas poslije 31 godine imamo priliku da učestvujemo i gdje će veći ponos za nas sve da se pojavimo. Imamo priliku da podignemo visoko svoju zastavu i da kažemo: „Ovo je Republika Srpska” – naglasio je Kuvalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana