Ko su Vahid i Artjom, bokseri koji su Srbiji donijeli zlato?

Sportklub
Foto: Twitter

Ponedjeljak 30. maj bio je najuspješniji dan za srpski boks u prethodnih 37 godina – Srbija je na Evropskom prvenstvu u Jerevanu osvojila dvije zlatne medalje.

U okviru od sat vremena najsjajnije odličje Srbiji su donijeli borci rođeni u Rusiji – Vahid Abasov i Artjom Agejev.

Srbija je sa dvije zlatne medalje zauzela drugo mjesto po uspješnosti na EP, a bolja od Srbije bila je samo reprezentacija Gruzije sa tri zlata i jednim srebrom.

Neke države koje su se takmičile osvojile su veći ukupni broj medalja (Italija zlato, srebro i pet bronzi, Ukrajina četiri bronze, Španija zlato, tri srebra i bronzu), ali niko osim Gruzije nije imao veći broj najsjajnijih odličja.

 

Prije ovog uspjeha jedan srpski bokser je posljednju zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu osvojio još 1985. godine, kada je u Budimpešti pod zastavom Jugoslavije slavio Ljubiša Simić.

Vahid Abasov je osvojio zlatnu medalju za Srbiju u poluvelter kategoriji (63,5-67 kg), u finalu nadmoćno pobjedivši Lašu Gurulija iz Gruzije, osvajača bronze na SP u Beogradu 2021. godine.

Abasov (puno ime Vahid Vagif Oglы Abbasov) rođen je šestog juna 1997. godine u Aleksandrovki, a potom je, prije selidbe u Srbiju, živio u Toljatiju. Visok je 174 centimetra i bori se iz kontrastava. Osim briljantne amaterske karijere, čiji je zlato na EP nesumnjivi vrhunac, Abasov ima i šest pobjeda u profesionalnom ringu – ostvario je svih šest pobjeda, od čega tri nokautom. Otac mu je nekadašnji šampion Sovjetskog Saveza Vagif Abasov, a Vahid je prije dolaska u Srbiju stekao zvanje „mastera sporta“ u Rusiji.

„Ovo je istorija za Srbiju i iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim svom timu i trenerima koji su vrijedno radili na ovoj zlatnoj medalji. Bila je to dobra borba, ali sam od prvih sekundi osjetio da sam jači od rivala. Idemo dalje, ovo je samo početak, najvažniji zadatak koji sam pred sebe postavio je medalja na Olimpijskim igrama u Parizu za Srbiju“, rekao je poslije intoniranja himne „Bože pravde“ u Jerevanu 24-godišnji Vahid Abasov.

Drugo zlato Srbiji donio je Artjom Agejev, koji je u finalu turnira u poluteškoj kategoriji (75-80 kg) pobijedio Alfreda Kromvela Komija iz Italije.

Agejev je rođen u gradu Serpuhov (Moskovska oblast), visok je 182 centimetra, a dosad su registrovana četiri profesionalna meča u njegovoj karijeri – sve četiri pobjede. Međutim, kao amater doživio je veliki uspjeh – Srbiji je donio zlatnu medalju iz Jermenije.

San je ostvaren – zlatne medalje nosimo u našu prelijepu Srbiju. Vrijedno smo radili, vjerovali u sebe, išli korak po korak, strpljivo gradili ovo što je sada tu, čemu se radujemo“, izjavio je Artjom Agejev.

Srbiju su na Evropskom prvenstvu u Jerevanu predstavljali: Omer Ametović, Tamir Galanov, Pavel Fjedorov, Vahid Abasov, Sandro Poletan, Almir Memić, Artjom Agejev, Vladimir Mirončikov, Sadam Magomedov i Sergej Kalčugin. Od „desetke“ koja je branila boje Srbije u Jermeniji čak sedmorica su se borila u beogradskoj „Štark areni“ na Svjetskom šampionatu koji je održan 2021. godine. Među njima bio je i osvajač bronzane medalje Vladimir Mirončikov.

U Jerevanu je ostvareno 13 pobjeda, osvojene su dvije zlatne medalje, a petorica reprezentativaca Srbije boksovali su u četvrtfinalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana