Knjiga "Tako je pisao Limun Papić" promovisana u Beogradu: Čuvanje legendi od zaborava

Milan Zubović
Foto: D. Dragičević

BEOGRAD - Knjiga "Tako je pisao Limun Papić" u izdanju "Glasa Srpske" predstavljena je na 66. Međunarodnom sajmu knjige u Beogradu, na štandu Predstavništva Republike Srpske.

Tokom više od 50 godina uspješnog rada Papić je iza sebe ostavio bogatu sportsku arhivu.

Dugogodišnji urednik sportske rubrike i novinar "Glasa" svojim tekstovima ostavio je neizbrisiv trag o najvećim uspjesima sportista Banjaluke, ali i bivše države. 

Upravo članci o tim podvizima, ali i simpatične priče o dogodovštinama kroz koje su prolazili sportisti, čine glavni sadržaj knjige. Za autora Tatjanu Papić Džakula promocija je bila veoma značajna.

"Ovo je emotivan trenutak za mene, da promovišem knjigu posvećenu mom ocu. Tokom pisanja i prikupljanja materijala imala sam veliku podršku prijatelja i koautora Željka Tice, koji me je tjerao da ne odustanem, jer je svaki tekst i članak vraćao sjećanje na oca i njegov rad. Njemu je porodica bila sve, a na mene je prenio ljubav prema sportu i novinarstvu. Željeli smo da ovom knjigom i kroz objavljene članke sačuvamo od zaborava sjajne uspjehe banjalučkih sportista i sjećanje na legende koje se pomalo zaboravljaju. Da podsjetimo na vrijeme kada su olimpijske, svjetske medalje osvajane i dolazile u Banjaluku, uz želju da to bude motiv novim naraštajima da se bore za svoje snove. Zahvaljujem "Glasu Srpske" na velikoj pomoći u vezi sa izdavanjem i promocijom ove knjige" istakla je Papić Džakula. 

Limun Papić nije bio samo odličan urednik, već i mentor brojnim mladim novinarima. Njegove savjete i dalje pamte, a arhiva koju je godinama vrijedno sakupljao i dalje koriste.

"Limun je ostavio neizbrisiv trag u sportskom novinarstvu Republike Srpske. Gotovo da nije bilo kolege koji je počinjao da radi u "Glasu", a da naš Mone za njega nije imao savjet. Svima je želio pomoći i uputiti nas u tajne novinarstva. Uz njega su stasale generacije novinara koji i danas rade u medijima širom Srpske. Papić je bio utemeljivač manifestacije Izbor deset najboljih sportista Bosanske Krajine, koja će kasnije postati Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske. O njegovoj viziji dovoljno govori to da će ove godine biti održan 69. Izbor najboljih sportista, a nagrada za najboljeg sportskog novinara nosi njegovo ime" rekao je urednik sportske rubrike "Glasa Srpske" Darko Dragičević. 

Manifestacija 12. decembra

Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske za 2023. godinu biće održan 12. decembra u Banskom dvoru. 

Pripreme za 69. izdanje ove prestižne manifestacije već uveliko traju, a uskoro će biti poznato ime predsjednika i članova žirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana