Klubovi žele da preuzmu košarkaško prvenstvo BiH

G.S.
Klubovi žele da preuzmu košarkaško prvenstvo BiH

ŠIROKI BRIJEG -Pokrenuta je inicijativa za formiranje Košarkaške lige BiH ine koja bi praktično zamijenila dosadašnje Prvenstvo BiH.

Ključna promjena je, prema pisanju Raporta, to što bi Ligu vodili klubovi, odnosno Udruženje košarkaških klubova, a ne Košarkaški savez BiH.

Udruženje i njegova tijela preuzeli bi gotovo svu “logistiku”, kad je u pitanju organizacija i finansiranje takmičenja. U predloženim aktima je naznačeno da bi Košarkaška liga BiH iz realizovanih TV i marketinških prava klubovima osigurala podmirenje troškova. To se odnosi na troškove putovanja, smještaja i honorara službenih lica utakmica, kotizacije za takmičenje, troškove funkcionisanja kancelarije KL BiH, kao i troškove instaliranja adekvatnog programa za vođenje kompjuterske statistike.

Inicijalni sastanak je održan u Banjoj Luci. Naredni bi se trebao održati danas u Širokom Brijegu.Prema prijedlogu, u sezoni 2023/24 u takmičenju KL BiH učestvovalo bi 13 klubova.To bi bili Igokea, Široki, Borac, OKK Spars, Sloboda, Bosna Meridianbet, Leotar, Budućnost Prolab, Slavija, Promo, Posušje, Mladost i Zrinjski. S tim da bi Igokea igrala samo drugi dio prvenstva

Konačan plasman određivao bi se tako što bi iza finalista plej-ofa rangirali ostali klubovi zone.Ukoliko je šampion lige BiH član 1. ABA lige, plasman u 2. ABA ostvario bi finalista plej-ofa, odosno sljedeći najbolje plasirani klub iz regularnog dijela sezone.

Iz Košarkaške lige BiH ispale bi tri poslednjeplasirane ekipe iz regularnog dijela. Njih bi zamijenili pobjednici liga članica Košarkaškog saveza BiH (KS Republike Srpske, KS HB i Sistem A).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana