Klubovi iz egzotičnih fudbalskih zemalja podijelili šamare: Drugi napreduju dok mi stagniramo

Dušan Repija
Klubovi iz egzotičnih fudbalskih zemalja podijelili šamare: Drugi napreduju dok mi stagniramo

BANjALUKA - Prvo i drugo kolo kvalifikacija za evropska takmičenja postala su čistilište za klubove iz regiona, a ono što se nameće kao zaključak jeste da svi ostali napreduju dok mi stagniramo.

 Formiranjem Lige konferencije UEFA je dala šansu malima da naprave iskorak, lakše stignu do grupne faze i zarade ozbiljan novac. Izgledalo je da će treće po jačini takmičenje pogodovati i klubovima iz bivše Jugoslavije, ali... Neki su se sapleli na prvoj prepreci, a većina na drugoj i to ispadajući od ekipa sa Farskih ostrva, Malte, Islanda, Lihtenštajna, Moldavije... Do prije deset, 15 godina timovi koji danas dijele lekcije “našima” bili su fudbalski “liliputanci”, ali je to vrijeme daleko iza nas.

- Još dok sam igrao za Sarajevo prije 15 godina sjećam se da smo dobili Marsakslok sa 6:0 i 3:1. Oni su tada bili amateri, ali više nisu. Ipak, mi i dalje živimo u ubjeđenju da jesu i gledamo ih potcjenjivački što nam se obije o glavu. Realnost je da svi ulažu mnogo, imaju odličnu infrastrukturu i što je možda najvažnije mnogo više strpljenja. Kod nas se prečesto lomi preko koljena, a sve se hoće odmah i sada. Ponekad to donese rezultat, ali je sistemsko rješenje ipak sigurniji put do uspjeha - rekao je mladi stručnjak Marko Maksimović.

Čovjek koji je sa Borcem prošle godine napravio čudo i osvojio titulu samo nekoliko mjeseci poslije slavlja otišao je sa klupe. Banjalučani su pod njegovim vođstvom bili na korak da eliminišu Kluž, a kasnije im je na put stao Linfild. Ove sezone zapeli su već na prvom koraku od B36 Toršavna. Slično je prošao i Velež koji je ispao od Hamruna sa Malte, dok Tuzla siti nije ni mogao mnogo više protiv AZ Alkmara. Jedino je Zrinjski prošao dalje i to sa dvije pobjede protiv Tirane.

- Definitivno su klub koji najmanje oscilira posljednjih godina i to se vidi. Želim im da naprave što do sada niko nije, da se plasiraju u grupnu fazu. Iduća prepreka je Tobol, opet će neko reći da su veliki favoriti jer igraju protiv Kazahstanaca, ali sigurno neće biti lako. Ipak, imaju lijepu šansu i nadam se da će uspjeti - naglasio je Maksimović.

Odavno je poznato da je veliki problem skoro svih klubova u BiH infrastruktura. Nedostatak novca, ali i osjećaja da se kuća gradi iz temelja velika su boljka koja uzima danak.

- Volio bih da ste bili naši gosti u Holandiji, da vidite s čime raspolaže AZ Alkmar. Sve bi vam bilo jasno. Teško je bez novca, investiranja. Gdje god odemo i šta god vidimo, takvu infrastrukturu, u čudu se zgledamo, šta sve ti klubovi imaju. Mi tek sad radimo na infrastrukturi, na terenima kako bismo digli kvalitet - rekao je trener Tuzla sitija Dragan Jović nakon poraza od Holanđana na “Grbavici” (0:4).

Drugo kolo kvalifikacija za treći evropski klupski rang pokazalo je stvarnu sliku regionalnog fudbala. Klubovi iz zemalja bivše Jugoslavije doživjeli su brojne šamare i katastrofe, a čak 11 ih je završilo evropski put u ovoj rundi, uz još tri u prvoj. Najveća razočarenja su Osijek i Radnički. Hrvati su ispali od kazahstanskog Kizilžara iako se činilo da je takav scenario nemoguć jer su prvi meč u gostima dobili sa 2:1, dok su Nišlije potpuno podbacili protiv Gzire.

- Poraz Osijeka me je baš iznenadio, jer je to uređen klub sa sjajnim trenerom i stabilnim finansijama. Ipak, nešto je krenulo kako ne treba. Radnički ima mnogo manji budžet, ali je takođe trebalo da prođe Gziru. Ipak, za dosta klubova iz regiona važi ona stara “Kako siješ, tako žanješ”. Ne možete da mijenjate trenera svakih nekoliko mjeseci, da igrate na livadama i da očekujete rezultat. Može on ponekad da se desi, ali dugoročno je to potpuno nemoguće. U Zrinjskom su to shvatili i sada ubiru plodove - rekao je bivši internacionalac Vladan Grujić.

Zrinjski zaradio 1,1 milion

Kako nisu napravili značajniji iskorak klubovi su propustili šansu i da dobro popune prazne kase. Najmanje je prihodovao Borac kojem je pripalo 250.000 evra za učešće u Ligi konferencije. Velež je zaradio 450.000, ali je utisak da je mogao i morao napraviti još jedan korak, dok je Tuzla siti prihodovao 550.000 evropskih novčanica. Odličan posao i u finansijskom smislu napravio je Zrinjski koji je do sada zaradio 1,1 milion evra. U slučaju da osiguraju plasman u grupu fazu zaradiće još 1,8 miliona evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana