Klizačica Kamila Valijeva u decembru pala na doping testu, suspenzija joj ukinuta

Srna
Foto: Agencije

LONDON- Ruska klizačica Kamila Valijeva pala je na doping testu u decembru, potvrdila je Međunarodna agencija za testiranje /ITA/.

Ova 15-godišnjakinja doprinijela je u ponedjeljak osvajanju zlata u ekipnom takmičenju za Olimpijski komitet Rusije /ROC/, ali medalje nisu dodijeljene zbog "pravnog problema".

Ruska antidoping agencija /Rusada/ ukinula joj je suspenziju i omogućila joj nastavak na Igrama u Pekingu.

ITA je saopštila da je Valijeva - koja je bila prva klizačica na svijetu koja je izvela četvorostruki skok na takmičenju - dala uzorak sakupljen na Božić na prvenstvu Rusije u umjetničkom klizanju u Sankt Peterburgu.

Uzorak je poslat u akreditovanu laboratoriju Svjetske antidoping agencije /Vada/ u Stokholmu, u Švedskoj.

Valijeva je bila pozitivna na trimetazidin, koji se koristi u prevenciji napada angine, ali je na listi zabranjenih za Vadu jer je klasifikovan kao srčani metabolički modulator i dokazano poboljšava fizičku efikasnost.

Ona je privremeno suspendovana, ali je osporila odluku i Rusada je pristala da je ukine 9. februara.

Međunarodni olimpijski komitet sada je uložio žalbu na tu odluku, kao i Međunarodna klizačka unija, pozivajući Sud za sportsku arbitražu da vrati Valijevoj privremenu suspenziju.

Sud za sportsku arbitražu će sada saslušati slučaj prije njenog nastupa u individualnom takmičenju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, koji počinje 15. februara.

Portparol MOK-a Mark Adams rekao je da želi rješenje "što je prije moguće", dodajući da medalje za timske discipline neće biti dodijeljene do ishoda procesa pred Sudom za sportsku arbitražu, prenosi Bi-Bi-Si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana