KKI „Vrbas“ proslavlja 22. rođendan: Vitrine prepune trofeja

G.S.
KKI „Vrbas“ proslavlja 22. rođendan: Vitrine prepune trofeja

Košarkaški klub invalida „Vrbas“ obilježava istinski jubilej – 22. godine uspješnog postojanja i rada. Sve je počelo na Petrovdan, 12. jula 2002. godine kada je sve dogovoreno u nekad čuvenom etno bifeu „Medo“. Pokretač ove lijepe sportske priče  bio je Marinko Umičević koji od prvog dana, pa sve do danas obavlja funkciju predsjednika kluba.

- Svaki početak je težak, pa tako i ovaj naš. Ništa nismo imali, a dobro je poznato kako je košarka u kolicima prilično skup sport. Išli smo korak po korak da bismo za ove 22 godine mnogo toga napravili. Sada se možemo pohvaliti činjenicom da samo u opremi imamo vrijednost od 300 hiljada maraka, ali i da je ekipa na terenu ostvarila itekako značajne rezultate. Moram istaći da sam ponosan na igrače koje predvodio kapiten Biljana Nedić – rekao je Marinko Umičević, predsjednik Košarkaškog kluba „Vrbas“.

Za preko dvije decenije postojanju u ovom klubu mogu se pohvaliti da su deset godina uzastopni šampioni BiH, da su osam puta osvajali regionalnu NLB ligu, da su višestruki šampioni i pobjednici Kupa Republike Srpske i peterostruki osvajači Kupa BiH, da su do sada uzeli 64 zvanična trofeja

- Malo ko se može pohvaliti ovakvim uspjesima. Imali smo i prilično dobre nastupe i na međunarodnoj pozornici gdje smo bili pobjednici kvalifikacionog turnira Evrolige 2 i Evrolige 3, te da je ekipa donijela veliki broj trofeja sa brojnih turnira na kojima je učestvovala širom Starog kontineta. Šlag na tortu je nedavno gostovanje u ruskom gradu Kazanju u kojem smo takođe ostavili sjajan utisak – dodao je Umičević.

Prvi čovjek kluba ističe da su igrači na svim nastupima na dostojanstven način reprezentovali KKI „Vrbas“, ali i Banjaluku i Republiku Srpsku, te da i radi toga zaslužuju mnogo veću pažnju nadležnih institucija.

- Mi se borimo protiv određenih barijera i nažalost moram reći da je još prisutna diskriminacija prema invalidnom sportu. Sigurno je da ćemo sve učiniti da ovo prevaziđemo i nadam se da ćemo u tome uspjeti i validni i invalidni sport treba da se izjednači - dodao je Marinko Umičević.

Najveći sponzor kluba u protekle 22 godine bila je Tvornica obuće „Bema“, dok je značajna novčana sredstva lično izdvojio i Marinko Umičević. Bilo je tu još nekoliko sponzora, a treba izdvojiti podršku gradskih i republičkih vlasti prije svih predsjednika i premijera Republike Srpske Milorada Dodika, odnosno Radovana Viškovića kao i Željke Cvijanović, srpskog člana Predsjedništva BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana