Kik-bokser Nikola Drobnjak: Rijad veliki izazov

Darko Pašagić
Kik-bokser Nikola Drobnjak: Rijad veliki izazov

ZVORNIK - Kik-bokser iz Zvornika Nikola Drobnjak, koji je dobio poziv da nastupi na trećim Svjetskim borilačkim igrama u Saudijskoj Arabiji rekao je da je to za njega izuzetna čast i da će učiniti sve da na najbolji način predstavi, ne samo svoj grad, već cijelu Republiku Srpsku i BiH.

Poziv za ovo takmičenje dobili su svi kontinentalni osvajači medalja, a kao što je poznato Drobnjak je prošle godine na Evropskom prvenstvu osvojio bronzano odličje u disciplini lou-kik, kategorija do 81 kilograma.

- Jedini sam kik-bokser iz BiH koji je dobio ovaj poziv i ova sportska manifestacija za mene će biti veliki izazov. Radi se o takmičenju koje je po kvalitetu iznad evropskog ili svjetskog prvenstva. Najviše četiri zemlje sa jednog kontinenta mogu da dobiju mjesto na ovom takmičenju za koje nema kvalifikacija, odnosno na njemu mogu da nastupe samo osvajači medalja sa prvenstava Evrope, Azije, Afrike, Australije, Sjeverne i Južne Amerike. To znači da bi maksimalan broj učesnika po kategoriji može biti 24, ali obično ih bude između 18 i 20, jer su neki spriječeni zbog povreda ili iz finansijskih razloga - rekao je Drobnjak.

Iako do ovog takmičenja ima nešto manje od osam mjeseci iskusni borac iz Zvornika već uveliko pokušava da isplanira sve detalje.

- Cilj mi je da se za ovo takmičenje pripremam aktivno najmanje četiri mjeseca, jer poslije Rijada već u novembru me očekuje nastup na Svjetskom prvenstvu u Portugaliji. Zbog toga moram da na vrijeme pronađem ne samo adekvatne uslove za pripreme, već i smještaj, sparing partnere.... Uz sve to za odlazak u Rijad trebaće mi dosta finansijskih sredstava, jer još nismo upoznati sa tim šta od svega snosi organizator, a šta takmičari. Nisam siguran da li ću imati i ikakvu pomoć od saveza, jer ovo nije zvanično takmičenje, a potreban je novac za avionske karte, smještaj, a prije toga za kvalitetne treninge u koje je između ostalog uključena suplementacija, oprema, boravak na pripremama... - naglasio je Drobnjak.

Uporedo sa sportskom karijerom ovaj borac je gradio i akademsku i već skoro deceniju radi kao defektolog u Centru za socijalni rad u Zvorniku u Odjeljenju za maloljetničku delikvenciju i nasilje u porodici.

- Kako mi se sportska karijera približava kraju sve mi je teže da uskladim pripreme, takmičenja i redovan posao. Možda mi najviše nedostaje pravi odmor, jer svaki slobodan dan ili godišnji odmor na poslu koristim za odlazak na takmičenje ili sam na pripremama. Međutim to je sve cijena koja mora biti plaćena ako nešto voliš, a moja ljubav prema kik-boksu teško se riječima može opisati - nastavio je Drobnjak.

Osim bronzane medalje sa evropskog prvenstva prošle godine Drobnjak je vlasnik i svjetskog srebra sa šampionata 2021. godine, a i profesionalni prvak Evrope u lou-kiku, do 81 kg. Na svjetskog rang-listi zauzima treće mjesto.

- Prva dvojica sa liste nisu aktivna već duže od dvije godine, tako da sam ja praktično prvi. U planu je da ove godine branim i titulu profesionalnog evropskog šampiona, ali to ne zavisi od mene, već od toga da li će biti izazivača - dodao je Drobnjak.

Inače, treće Svjetske borilačke igre biće održane od 21. do 30. oktobra u glavnom gradu Saudijske Arabije i tako će biti prekinuta pauza od 10 godina u organizaciji ovog takmičenja, koja je nastala zbog organizacionih problema.

Prvo takmičenje ovakvog tipa održano je 2010. godine u kineskom Pekingu, a tri godine kasnije domaćin je bio ruski Sankt Peterburg. Potom je nastao spor između Međunarodnog olimpijskog komiteta i direktora “Sport Akorda” Marijusa Vizera, koji je do tada organizovao Svjetske borilačke igre i došlo je do privremenog prekida ovog takmičenja. Organizaciju je preuzela Globalna asocijacija međunarodnih sportskih federacija (GAISF) i 2017. godine potpisala ugovore sa zvaničnicima Kineskog Tajpeha da 2019. budu domaćini. Međutim pokazalo se da je rok za organizaciju prekratak, tako da je došlo do otkazivanja. Tada je dogovoreno da igre budu održane 2021. godine u kazahstanskom Nur-Sultanu, ali je i taj termin prolongiran zbog pandemije virusa korona. Sada svi vjeruju da neće biti novog odgađanja i da će Rijad biti domaćih spektakularne smotre. Inače cilj organizatora je da ovo takmičenje bude održavano svake dvije ili tri godine.

Lista sportova

Na Svjetskim borilačkim igrama najbolji sa kontinentalnih takmičenja boriće se u 15 sportova. To su: aikido, vojničko rvanje, boks, džudo, džijudžicu, karate, kendo, kik-boks, mu tai (tajlandski boks), sambo, savate, sumo, tekvondo, rvanje i vušu. U svakom od ovih sportova ima više težinskih kategorija i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, a organizator ima pravo da izabere samo pojedine od njih. Naravno u nekim od navedenih sportova biće zastupljene sve težinske kategorije, a očekuje se da na Svjetskim borilačkim igrama nastupi više od 3.000 sportista.

KBS “056”

Nikola Drobnjak je član Kluba borilačkih sportova “056” iz Zvornika, gdje ima i ulogu trenera mlađih kik-boksera.

- Na njih prenosim bogato iskustvo sa ringa, ali i ono životno i profesionalno. U klubu trenutno ima više od 40 članova različitog starosnog doba i oba pola. Od toga već nekoliko njih aktivno nastupa na prvenstvima Srpske i BiH. Želja mi je da od njih stvorim nove šampiona, ali prije svega dobre i poštene ljude - istakao je Drobnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana