Kik-bokser Nikola Drobnjak prezadovoljan nastupom na Svjetskim borilačkim igrama

Darko Pašagić
Kik-bokser Nikola Drobnjak prezadovoljan nastupom na Svjetskim borilačkim igrama

ZVORNIK – Kik-bokser iz Zvornika Nikola Drobnjak, koji je nedavno na trećim Svjetskim borilačkim igrama u Rijadu osvojio srebrnu medalju, naglasio je da će mu sedmodnevni boravak u Saudijskoj Arabiji ostati zauvijek urezan u sjećanje i smatra to jednim od najljepših trenutaka svoje duge sportske karijere.

Drobnjak je u lou-kiku, kategoriji do 81 kilogram, prvo u četvrtfinalu savladao domaćeg predstavnika Marvana Bukarija jednoglasnom odlukom sudija na poene.

- Saudijac je u žrijeb uskočio umjesto šampiona Australije i Okeanije sa Novog Zelanda, koji je morao da otkaže nastup zbog povrede. U tom duelu nisam imamo puno problema i poslije te pobjede bilo je puno lakše, jer sam znao da sam osigurao medalju. U polufinalu sam istim rezultatom savladao Abdala Huseina iz Egipta, a u finalu sam na poene izgubio je od Brazilca Feraza dos Santosa Lukasa Rafaela. Možda sam mogao da se okitim i najsjajnijim odličjem, ali sam prezadovoljan nastupom u Saudijskoj Arabiji iz koje nosim mnoštvo predivnih utisaka – naglasio je Drobnjak.

Na ovom takmičenju, koje svi popularno zovu i Olimpijske igre za neolimpijske sportove, u njegovoj kao i u svim ostalim kategorijama nastupilo po osam takmičara.

- To su četvorica Evropljana, odnosno osvajači medalja sa prvenstva Starog kontinenta, te šampioni ostalih kontinentalnih takmičenja (Afrika, Azija, Australija i Okeanija, te zajednički prvak Sjeverne i Južne Amerike) – nastavio je Drobnjak, koji je prošle godine na Evropskom prvenstvu u turskoj Antaliji osvojio bronzano odličje.

U Saudijskoj Arabiji boravio je sedam dana, a kompletne troškove puta, boravka i smještaja snosio je domaćin.

- To me je iskreno iznenadilo, jer sam cijelog ljeta razmišljao kako da nabavim novac za odlazak u Rijad. Međutim, plaćeni putni troškovi i sve ostalo odnosilo se samo na takmičare, tako da je moj trener Salko Zildžić morao sve troškove sam da snosi – rekao je Drobnjak.

Tih sedam dana u Rijadu ovaj iskusni kik-bokser iz Zvornika neće nikada zaboraviti.

- Svaki sportista i njegov trener dobijali su zasebne apartmane, koji su uz sve što je potrebno imali i bazen, saunu. Jednostavno raj na zemlji, na koji se prilično teško naviknuti, jer jednostavno nisi naučio na takvo blagostanje. Bilo je stvarno sve fantastično, od prevoza do borilišta, dvorana, hrane i svih ostalih segmenata i to će mi sigurno ostati kao jedan od najljepših doživljaja u bogatoj sportskoj karijeri. Jednostavno sve je bilo kao u raju i osjećao sam se kao kralj - izjavio je Drobnjak.

Na ovim igrama na kojima su nastupili samo najbolji sa kontinentalnih takmičenja bilo je 15 sportova: aikido, vojničko rvanje, boks, džudo, džijudžicu, karate, kendo, kik-boks, mu tai (tajlandski boks), sambo, savate, sumo, tekvondo, rvanje i vušu. Uz Drobnjaka bio je još samo jedan predstavnik BiH i to karatista Anes Bostandžić, koji je osvojio bronzanu medalju.

- Ponosan sam što sam predstavljao svoj grad Zvornik, Republiku Srpsku i BiH i što sam na kraju ipak uspio da se okitim medaljom – rekao je Drobnjak.

Vremena za odmor nema, jer već 17. novembra u glavnom gradu Portugalije Lisabonu počinje Svjetsko amatersko prvenstvo, koje će trajati do 26. novembra. Na njega Zvorničanin putuje kao aktuelni vicešampion, jer će braniti srebro osvojeno prije dvije godine u italijanskom gradu, Lido di Jesolu.

- Osjećam da sam fizički spreman za nastup u Portugaliji i da mi je ovo takmičenje u Rijadu poslužilo kao dobra uvertira. Pomalo se pribojavam da sam emotivno ispražnjen, ali ne zbog sportskih stvari. Ispražnjen sam zbog poslovnih obaveza, ali jednostavno više ne osjećam ni onu glad za pobjedom. Nema tu više prevelikih emocija, jer sve više svoje borbe smatram kao posao. Nadam se ipak da će sve biti u redu i da ću se iz Lisabona vratiti sa medaljom. Kojeg će biti sjaja, vidjećemo – dodao je Drobnjak.

Inače pored njega još tri takmičara iz Republike Srpske će u sklopu reprezentacije BiH nastupiti na ovom takmičenju i to Jana Đerić (disciplina K1), Jasmin Ramić (lou-kik) i Cvijetin Vujanović (ful kontakt).

Profesionalni ring

Nikola Drobnjak je i profesionalni prvak Evrope u lou-kiku, do 81 kilogram, a na svjetskoj rang-listi zauzima treće mjesto.

- Pošto prva dvojica sa liste nisu aktivna već duže vrijeme, planirao sam da se borim za titulu, kao i da branim evropski šampionski pojas. Međutim, sve je to otišlo u drugi plan, jer sam želio da što spremnije dočekam treće Svjetske borilačke igre koje su održane u Saudijskoj Arabiji – istakao je Drobnjak.

Previše obaveza

Nikola Drobnjak je svjestan da je sve teže usklađivati sportske i poslovne obaveze.

- Već skoro 10 godina radim kao defektolog u Centru za socijalni rad u Zvorniku u Odjeljenju za maloljetničku delinkvenciju i nasilje u porodici.

Kako mi se sportska karijera približava kraju, sve mi je teže da uskladim pripreme, takmičenja i redovan posao. Možda mi najviše nedostaje pravi odmor, jer svaki slobodan dan ili godišnji odmor na poslu koristim za odlazak na takmičenje ili sam na pripremama. Uz sve to tu je i Klub borilačkih sportova “056” iz Zvornika čiji sam član, ali i radim kao trener mlađih kategorija – naglasio je Drobnjak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana