Karim Benzema - godine su samo broj, klasa je vječna

GS
Karim Benzema - godine su samo broj, klasa je vječna

Novi ponosni dobitnik "Zlatne lopte" Karim Benzema dokaz je da i u poznim igračkim godinama možete biti na samom vrhu.

Francuzov prelazak iz Olimpik Liona u Real Madrid desio se u talasu novih "Galaktikosa". Najveće zvijezde "kraljevske galaksije" u tom momentu bili su Kristijano Ronaldo i Kaka. Potom Bejl, Modrić, Kros...

Real je dominirao Evropom, Ronaldo je "kupio" individualna priznanja u trci sa Mesijem, Modrić je sa 33 godine upisan u istoriji kao "onaj koji je prekinuo trku Lea i Kristijana", i za sve to vreme je Benzema bio tu za tim.

Uzalud formiranje "supertima", ako nemaš zvezdu koja će se podrediti timu i gledati dobrobit tima na račun lične statistike. Godine su odradile svoje, uzdanice moćnog Reala se raštrkale po Evropi, ostalo je samo nekolicina, uključujući Karima.

Kao da se sa 34 kod Benzeme sve spojilo - znanje, neistrošeni mladalački žar, borba, vještina i iskustvo velikih mečeva. Postao je motor ekipe koja se domogla četiri od pet trofeja. 

Statistika kaže sledeće - 44 gola i 15 asistencija na 46 utakmica u svim takmičenjima. Brojke nisu prazne ako se gleda kad je golove postizao i koliko su presuđivali na putu do trofeja.

Već u avgustu je doprineo osvajanju Superkupa Evrope, upisavši se u strelce u pobijedi 2:0 nad Ajntrahtom.

Drugi trofej stigao je u januaru. Blistao je u turniru Superkupa Španije, zatresao je mrežu Barselone u polufinalu, kao i Atletik Bilbaa u finalu.

Potom je krenuo aproslutni teror u nokaut fazi Lige šampiona. 

Čelsiju zabija het-trik na "Stamford bridžu", pa pobedonosni gol u revanšu u Madridu tokom prvog produžetka.

U polufinalu ponovo gostovanje Englezima, ovog puta Sitiju. Sa dva gola je držao Real "iznad vode" u meču završenom 4:3. Pogodak iz penala u sudijskoj nadoknadi na drugom meču srušio je sve nade mašinerije Pepa Gvardiole o ponovnoj šansi za priželjkivanim "ušatim" trofejom. Taj trijumf je bio ozbiljno iznenađenje otpisanih Madriđana.

Sledilo je veliko finale sa Liverpulom. Liderski je najbolji strelac Lige šampione sa 15 golova te sezone nosio ekipu, već naviklu na pritisak kroz prethodne faze. Mlađi naraštaji su uzvratili poverenje, konkretno Vinisijus Žunior.

Naravno, ništa se ne važi, ako nisi najbolji "u svom selu". I to je uspeo, osvojivši Primeru.

Karim Benzema je sa 34 godine i 10 meseci najstariji osvajač "Zlatne lopte" u modernoj istoriji. Drugi na večnoj listi iza Stenlija Metjuza (41 godina i 10 meseci). Inače, peti Francuz dobitnik te nagrade. Pre njega je to bio Zinedin Zidan, koji mu je i uručio "Zlatnu loptu" na glamuroznoj ceremoniji. 

Pravi prikaz da šampionsko srce i veština "u malom prstu" ne stare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana