Karatisti iz Srpske ostavili sjajan utisak na Svjetskom prvenstvu: Dvije pobjede Kostićeve, jedna Dujakovića

G.S.
Karatisti iz Srpske ostavili sjajan utisak na Svjetskom prvenstvu: Dvije pobjede Kostićeve, jedna Dujakovića

DUBAI - Karatisti iz Banjaluke Paola Kostić i Pavle Dujaković, te Marina Kurteš iz Istočnog Sarajeva i te kako su opravdali odlazak na Svjetsko prvenstvo, te pokazali da od njih u budućnosti možemo očekivati velike stvari.

Najviše uspjeha imala je Kostićeva koja je u kategoriji do 55 kilograma upisala dvije pobjede. U prvom kolu je pobijedila Ivetu Ivanovu Čavdarovu sa Islanda (3:0), a potom je savladala Letonku Mariju Luizu Muzniece (1:1, prednost prvog poena). Na korak od medalje zaustavila ju je Ruskinja Ana Černiševa koja je slavila sa 3:0. Ipak ovo je sjajan rezultat za mladu članicu Energije, posebno imajući u vidu da Ruskinja aktuelna evropska šampionka i sedma na svjetskoj rang listi.

Dujaković je u kategoriji do 60 kilograma na startu pobijedio Islama Alamina iz Bangladeša sa 3:0, a u drugom je pružio sjajan otpor Učinu Šoti (2:3). Japanac je u samom finišu borbe osvojio treći poen, ali Dujaković nema za čim da žali, baš kao ni trener Boris Popović.

- Moramo da budemo ponosni na ono što su uradili naši takmičari. Paola je tek napunila 18 godina, ruskinja je dvije godine starija, bila je i na Olimpijskim igrama, ali zbog pozitivnog testa na virus korona nije se takmičila. Pavle je takođe bio sjajan, potpuno ravnopravan sa Japancem koji je bio kadetski prvak svijeta. Svaki poen na Svjetskom prvenstvu je ogromna stvar, a pobjeda podvig. To sam im rekao prije polaska i zato sam ponosan, posebno jer našim predstavnicima niko iz Karate saveza Republike Srpske nije poželio ni sreću, a kamoli da im je pomogao da odu u Ujedinjene Arapske Emirate - rekao je Popović.

Kurtešova, inače član Slavije, nije uspjela da upiše pobjedu, ali je tek poslije preglasavanja dalje prošla karatistkinju iz Turske Merve Coban koja važi za jednog od najvećih favorita.

Reprezentaciju BiH čini ukupno 18 karatista, a osim Kostićeve i Dujakovića juče je još samo Ivona Ćavar upisala jednu pobjedu, a svi ostali ispali u prvom kolu. Treći predstavnik Energije Dejan Janjić na tatami će sutra sa kolegama iz reprezentacije koji će pokušati da savladaju Kazahstance.

Može i ne mora slika

Olimpijska šampionka iz Srbije Jovana Preković na dobrom je putu da osvoji i svjetsku krunu, jer će se u finalu Svjetskog prvenstva boriti sa Ukrajinkom Anitom Seroginom. Nju je ove godine već savladala u borbi za titulu evropske prvakinje.

- Jako sam zadovoljna današnjim nastupom i mojom trenutnom formom. Na veoma ubedljiv način sam izborila učešće u finale. Po rezultatima se jasno vidi da sam bila ubedljiva, sigurna i spremna ali nije još gotovo - izjavila je Perkovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana