Kanzas Siti čifsi šampioni Suberboula poslije velikog preokreta, Rijana oborila „Tviter“

Agencije
57. Superboul
Foto: Tanjug/AP | 57. Superboul

GLENDEJL - Kanzas Siti čifsi su pobjedom nad Filadelfija iglsima 38:35 osvojili svoj treći "Lombardi" trofej u istoriji.

Spektakularna utakmica 57. po redu Superboulu u Arizoni pripala je ekipi Kanzasa koja je poslije velikog preokreta nadigrala favorizovane Iglse.

 

FINAL FROM ARIZONA. @Chiefs ARE SUPER BOWL CHAMPIONS. pic.twitter.com/TiCEQpAcRd

— NFL (@NFL) February 13, 2023

 

Po drugi put je Kanzas Siti predvođen Patrikom Mahomsom postao NFL šampion i ponovo je Endi Rid prigrlio Lombardijev trofej i to potpuno zasluženo nakon sjajne utakmice o kojoj će se dugo pričati.

Bio je ovo prvi ikada okršaj tamnoputih kvoterbekova, Patrika Mahomsa i Džejlena Hursta, inače dvojice MVP kandidata i vođi napada Kanzasa pripao je ovaj dvoboj.

Rekord Superboula je 75 poena, a noćas su postignuta 73.

Filadelfija je krenula snažno i do tačdauna došla već u prvom napadu, a Kanzas je odgovorio na identičan način, pa je na semaforu bilo 7:7 negdje sredinom prvog kvartala.

Druga četvrtina samo što je počela, a Iglsi su odmah došli do tačdauna i bacili Čifse na koljena, potom se odbranili i ponovo krenuli u napad da bi lopta ispala fantastičnom kvoterbeku Hurtsu i odbrana dolazi do tačdauna.

Nik Bolton je pokupio fambl i utrčao u end zonu, pa je  bilo 14:14.

Potom Hurts prvo na kvoterbek sniku i potom pasom za pet jardi ulazi na teritoriju Čifsa, a onda hvata loptu Devonte Smit i postiže tačdaun za 21:14.

Filadelfija Iglsi na krilima sjajnog Hursta dolaze do trećeg tačdauna u prvom poluvremenu, a on je osvojio 246 jardi i sve oči bile su uprte u njega.

U nastavku se priča malo promijenila i odbrana Iglsa malo usporila nakon spektakularnog nastupa Rijane i slijedi majstorija Mahomsa, pas za Kelsija, pa za Mekinona i onda Pačeko utrčava u end zonu i Čifsi smanjuju na 24:21.

Iglsi stižu do novog fild gola i vođstva 27:21, pa je bilo jasno da će sve stati u četvrtu četvrtinu koju izabranici Endija Rida dosta bolje počinju i dolaze do tačdauna i preokreta, 27:28.

Mahoms je znao da pronađe Mura i poslao mu sjajan pas nakon izvandredne akcije i Kanzas povećava prednost na 27:35 i korača ka šampionskom prstenu.

Hurts je potom prvo bacao, pa trčao i onda kreirao dramu i donio izjednačenje 35:35.

Ludnica kakvu Superboul i zaslužuje okončana je maestralnom igrom Kanzasa koji je istrošio vrijeme i na šest sekundi pre kraja šutem za tri poena slavio rezultatom 38:35.

Pas Džejlena Hurtsa Hailu Mary u posljednjoj sekundi nije bio precizan i tu se sve završilo.

Kod pobjednika je Patrik Mahoms prebacio 182 jarda, ali i istrčao 44 uz povredu zgloba. Uz to je bacio tri pasa za tačdaun, koje su hvatali Trevis Kelsi, Kaderijus Toni i Skaj Mur. Jedan je istrčao Ajzea Pačeko.

Na drugoj strani prvo ime svakako je bio Džejlen Hurts sa tri istrčana tačdauna. Još je imao 304 prebačena jarda i jedan bačeni tačdaun uz još 70 istrčanih jardi. Taj tačdaun uhvatio je Ej Džej Braun, a vriedan hvale bio je i učinak Devonte Smita koji je uhvatio 100 jardi.

Superboul je obilježio i nastup Rijane na poluvremenu.

Tok njenog nastupa za mali vremenski period dijelilo je više miliona ljudi što je učinilo da „Tviter“ na trenutak prestane sa funkcionisanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana