Juventus još nije otpustio Alegrija, a kad će – ne zna se

GS
Foto: Tanjug/AP

Masimilijano Alegri i dalje je trener Juventusa, iako Stara dama od početka sezone bilježi rezultate koji su u velikom raskoraku sa renomeom i ambicijama kluba. Anjeli i dalje vjeruje šefu stručnog štaba, koji je u prošlosti već donio Juventusu pet titula šampiona. Ali, to je bilo neko drugo vrijeme...

Dok navijači Juventusa bespomoćno čupaju kosu, Maks Alegri kandžama čuva fotelju. Ekipi, blago rečeno, ne cvjetaju ruže ove sezone - porazom u Lisabonu crno-bijeli su eliminisani iz Lige šampiona, dok u Seriji A zauzimaju neočekivano nisko osmo mjesto.

Vjerovatno mnogo više nego prethodnih sezona, utakmice Juventusa u Srbiji čekaju se sa nestrpljenjem. Dušan Vlahović je "preko noći" postao velika zvijezda evropskog fudbala, a njegov dolazak u Staru damu početkom ove godine okarakterisan je kao veliki skok u karijeri mladog napadača.

Vlahović je vjerovatno jedina svijetla tačka torinskog tima ove sezone - reprezentativac Srbije je u 15 nastupa upisao sedam golova za Juventus, pa iako se i on nerijetko nalazi na meti kritika, jasno je da Alegri može da se osloni na nekadašnjeg fudbalera Partizana i Fjorentine.

Kada se tome doda dolazak u tim Filipa Kostića početkom ove sezone, jasno je da ljubitelji fudbala u Srbiji sa simpatijama posmatraju Staru damu i nadaju se dobroj formi srpskih fudbalera.

Ali, Juventus bilježi katastrofalne rezultate ove sezone. Možda ne katastrofalne, ali svakako daleko od očekivanja, renomea i ambicija najtrofejnijeg kluba na Apeninima.

Prvi put poslije devet godina Juve neće igrati u nokaut fazi Lige šampiona, a u Seriji A im redstoji grčevita borba za plasman na jedno od prva četiri mjesta koji vode naredne sezone u elitu.

A veliki udio u krivici i lošim rezultatima tima ima upravo Maks Alegri. Trener koji je pet puta uzastopno bio šampion Italije u prvom mandatu na klupi Stare dame, koji je u tom periodu odveo crno-bijele do dva finala Lige šampiona (porazi od Barselone i Reala), daleko je od pravog puta, ili makar puta kojim bi navijači željeli da se ide.

"Ova eliminacija boli, ljuti smo i razočarani. Moramo da prihvatimo ovu eliminaciju i to razočaranje pretvorimo u motivaciju za naredni meč protiv Lečea", izjavio je Alegri poslije poraza u Lisabonu, a njegove riječi kao da oslikavaju raspoloženje u crno-bijelom taboru - jeste loše, ali šta je tu je.

Gazda Anjeli ćuti. Čini se da Alegri ima punu podršku uprave, bez obzira na rezultate, što navijači ne razumiju, ali nekoliko je razloga za tako nešto.

Maks ima jak ugovor (9 miliona evra po sezoni, do juna 2025. godine) i otkaz bi značio da bi Juventus morao da isplati značajnu svotu novca kako bi oslobodio mjesto prvog trenera, a u ovom trenutku klub to svakako ne želi.

S druge strane, nije lako naći adekvatnu zamjenu usred sezone i dovesti je na užarenu klupu tima koji je u minus fazi.

Italijanski mediji nagađali su da bi Juventus najradije na mjestu trenera voleo da vidi povratnika Antonija Kontea, ali Italijan za sada dobro gura sa Totenhemom i u Premijer ligi i u Ligi šampiona.

Još jedna velika želja svih navijača Stare dame je Zinedin Zidan, bivši igrač ovog kluba, koji je u samo nekoliko sezona trenerskog posla u Realu pokazao da je čovjek za velika dela.

Ipak, Alegri nije isključivi krivac za loše rezultate Juvea. Vlahović je jedina zvezda tima koja je zdrava u ovom trenutku (iako je i on doživio povredu u Lisabonu), dok Pol Pogba i Federiko Kijeza još nisu zaigrali ove sezone.

Ako se tome doda i povreda Anhela Di Marije koji je pokazao da je kapitalno pojačanje Stare dame, jasno je da Alegri ne može dovoljno kvalitetno da radi na treninzima, dok mu nedostaje određeni broj kvalitetnih igrača da bi ostvarivao bolje rezultate.

Čini se da je odbrana Juventusa na najslabijem nivou u ovom milenijumu, dok je možda još veći problem u veznom redu, u kojem igraju igrači koji ni po kvalitetu, ni po imenu ne zaslužuju da nose legendarni crno-bijeli dres.

Juventus je zabilježio samo pet pobjeda u 11 odigranih mečeva u Seriji A, dok je rezultat u Ligi šampiona nezapamćen - četiri poraza Stare dame u pet odigranih utakmica.

Sirena za uzbunu odavno zvoni u glavama navijača, ali Alegri još nije dobio otkaz.

Po svemu sudeći to se neće desiti u skorije vrijeme, a svima kojima je Juventus u srcu ostalo je da se nadaju da neko čudo može da preokrene sezonu, koja već miriše na debakl.

Možda pauza zbog održavanja Mundijala u Kataru donese neki preokret u Alegrijevoj sezoni, ali ako se po jutru dan poznaje - biće ovo još jedna teška i razočaravajuća godina za Staru damu iz Torina, piše RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana