Jovićeva želi na grend slem turnire

Milan Zubović
Jovićeva želi na grend slem turnire

Banjaluka - Mlada banjalučka teniserka Nikolina Jović 2012. godinu smatra veoma uspješnom, a želja za ovu takmičarsku godinu je da izbori plasman na bar jedan od juniorskih grend slem turnira.

Prošle sezone osvojila je nekoliko turnira, a kruna karijere bilo je igranje u četvrtfinalu najpoznatijeg svjetskog teniskog turnira za juniore Oranž boul na Floridi krajem decembra. Ova četrnaestogodišnja Banjalučanka pred sebe je stavila novi cilj da napravi još bolje rezultate i već je najavila učešće na ITF turnirima u Italiji, Francuskoj, Austriji te SAD.

- Ponosna sam na svoje rezultate tokom 2012. godine koji su sigurno mogli biti bolji da su me mimoišle povrede, ali i one su sastavni dio sporta. Igrala sam finale u kategoriji do 16 godina u Novom Sadu, zatim je slijedilo finale ITF-a u Mostaru, pa trijumf na ljetnjem prvenstvu Srbije i polufinale ITF-a u Nikšiću do 18 godina. Dobro sam igrala i u Milanu na turniru prve kategorije do 16 godina. Osvojila sam titulu u Kranju na ITF turniru četvrte kategorije. Cilj u 2013. godini je plasman među prvih 100 na ITF listi do 18 godina. Nadam se da ću to ostvariti do juna da bih stekla pravo igranja na juniorskim grend slemovima, što bi bio veliki korak naprijed u mojoj karijeri - izjavila je Jovićeva.

Posebno naglašava da je četvrtfinale Oranž boula za nju najveći uspjeh.

- Povreda me je dosta omela prošle godine. Svi moji planovi, želje, ambicije u tom trenutku za sezonu 2012. pali su u vodu. Period liječenja, pa rehabilitacije je potrajao, tako da sam izgubila dio proljećnih turnira, a onda, kada je povreda zaliječena, trebalo je vremena da se vratim u formu. Na treningu sam povrijedila zglob noge i to baš u najnezgodnijem trenutku pred kvalifikacioni "Najk" turnir za odlazak u SAD. Uspjela sam da to saniram i koliko-toliko spremim za Oranž boul na kome sam odigrala četvrtfinale. Sigurno da je to za mene najveći uspjeh do sada i veliki podsticaj za dalji rad, jer sada imam motiva - dodala je Nikolina.

Nikolinin otac Darko ponosan je na uspjehe kćerke, ali je istakao da im se iz Banjaluke veoma malo pomaže.

- Tenis je skup sport. Putuje se dosta po svijetu i najveći dio troškova pokriva naša porodica, dok nam je u nekoliko navrata pomoglo i Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske. Naći sponzore u Banjaluci je praktično nemoguća misija, jer niko nije zainteresovan za ulaganje u sport. Svojevremeno nam je pomagao i Milan Radaković iz TK Mladost, koji nam je besplatno davao terene na korišćenje, ali je malo ljudi kao što je on. Nikolina nastupa za Srbiju i od tamošnjeg saveza imamo pomoć u logistici i troškovima putovanja. Imamo šansu da ove godine napravimo odlične rezultate, ali nam je potrebna pomoć jer veća takmičenja iziskuju mnogo više sredstava nego što je do sada bio slučaj - kazao je Darko.

Teniski savez RS

Prema riječima Darka Jovića, podrška Teniskog saveza Republike Srpske popravila se u posljednjih nekoliko sedmica.

- Bilo bi dobro kada bi institucije i Republike Srpske i Banjaluke prepoznale Nikolinin talenat i pomogli nam onoliko koliko mogu. Saradnja sa Teniskim savezom RS nije bila na zadovoljavajućem nivou, ali se to popravlja u posljednje vrijeme i nadam se da ćemo imati još bolju podršku našeg saveza - rekao je Darko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana