Izbor najboljih sportista BiH u organizaciji “Nezavisnih novina”: Laureati Pudar i Musa

G.S.
Izbor najboljih sportista BiH u organizaciji “Nezavisnih novina”: Laureati Pudar i Musa

SARAJEVO - Košarkaš Džanan Musa i plivačica Lana Pudar najbolji su sportisti BiH za 2023. godinu, odlučio je stručni žiri 23. Izbora u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH.

Lana Pudar je i ove godine pisala istoriju bh. sporta i plivanja. Nedavno je osvojila bronzanu medalju na seniorskom Evropskom prvenstvu u Otopeniju u disciplini 200 m delfin stilom uz evropski juniorski rekord. Ovo joj je bila ukupno deveta medalja ove godine sa velikih takmičenja. Postala je trostruka juniorska prvakinja Evrope i dvostruka svjetska juniorska šampionka. U seniorskoj konkurenciji ima još dva odličja sa Svjetskog kupa. Takođe je isplivala dvije olimpijske norme za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Ukupno je plivala 13 finalnih trka na velikim takmičenjima.

Musa je ponovo blistao, ovaj put u dresu Real Madrida. Bh. reprezentativac je bio jedan od ključnih igrača “kraljevskog kluba” na putu ka evropskom tronu sa prosjekom od 14,8 poena po meču. Izabran je i u idealnu petorku Evrolige. Drugu godinu uzastopno uvršten je u idealnu petorku španske ACB lige.

Tradicionalno su dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija. Epitet najbolje ekipe ponio je HŠK Zrinjski. Nagrada za najboljeg trenera zasluženo je otišla u ruke Gorana Grahovca, glavnog trenera fenomenalne Lane Pudar. Za najperspektivniju sportistkinju i najperspektivnijeg sportistu proglašeni su teniserka Tea Kovačević i plivač Kenan Dračić. Dodijeljena je nagrada i za razvoj sporta, a ova titula pripala je Teniskom savezu Republike Srpske. Žiri je nagradu za sportski uzor ovog puta dodijelio fantastičnom Ismailu Barlovu.  

Nagrade za životno djelo dodijeljene su proslavljenom fudbaleru Sarajeva Mirsadu Fazlagiću, čuvenom rukometnom virtuozu Abasu Arslanagiću, kao i čovjeku koji je pisao stranice istorije rukometa Jošku Staniću. Nagrada za životno djelo posthumno je pripala fudbalskoj legendi Vahidinu Musemiću.

Nagrada za najbolju ekipu u sportu osoba sa invaliditetom pripala je reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci, dok je priznanje za najboljeg sportistu za osobe sa invaliditetom pripalo članu iste reprezentacije Safetu Alibašiću.

Maksimoviću najviše glasova

Tradicionalno, čitaoci “Nezavisnih novina” i portala ovog lista glasali su za najboljeg i nagradu je osvojio mladi rukometaš Kozare iz Kozarske Dubice Stefan Maksimović. Igrač ovog kluba je očigledno omiljen u svom gradu i među kolegama pa je dobio priznanje kao najbolji u izboru čitalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana