Iponom do zlata: Majdov šampion Evrope u džudu

Milan Zubović
Foto: GS

MONPELjE - Lijepo je juče bilo biti Srbin u Francuskoj. Džudista Nemanja Majdov osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u kategoriji do 90 kilograma i to samo nekoliko minuta prije nego je teniser Novak Đoković nadigrao Grigora Dimitrova u finalu pariškog mastersa.

Majdov je bacio na leđa konkurenciju sa Starog kontinenta i pokazao da mu nema ravnog kada ne muči muku sa povredama koje su ga prošlih godina odvojile od tatamija. Godina koja nije dobro počela za svjetskog šampiona iz 2017. završena je na imperisivan način. U samo deset dana okitio se sa dva zlata. Prvo je osvojio na Grend slemu u Abu Dabiju gdje je najavio povratak u svjetski vrh i potom sjajnu formu potvrdio na prvenstvu Evrope tako da je srpska himna intonirana u Monpeljeu na radost svih ljubitelja ove japanske borilačke vještine.

Koliko je snažne borbe vodio sa protivnicima najbolje pokazuje krv na kimonu koja se jasno mogla vidjeti, ali sve to, kao i umor zbog pet duela tokom jednog dana pali su u drugi plan kada ga je sudija iz Austrije proglasio za pobjednika.

Na početku takmičenja eliminisao je Karola Fubera na osnovu diskvalifikacije koju je Belgijanac zaradio zbog tri opomene. Potom je pobijedio borbenog Nijemca Johana Lenca koji se pokazao kao nimalo naivan rival iako je tek 110. na svjetskoj rang listi. Četvrtfinale je donijelo veliku borbu sa strahovito jakim Kristijanom Totom koji je na kraju uzeo bronzu kroz repesaž. Mađar je već u prvom minutu zaradio dva upozorenja da bi i Majdov do isteka četvrtog minuta takođe zaradio dva faula, a poen niko nije osvojio pa se ušlo u produžetak (golden score). Nakon minuta borbe deseti džudista sa svjetske rang liste slavio je protiv dvije godine starijeg Mađara koji je tri pozicije bolje plasiran na svjetskoj rang listi. Polufinalni meč protiv Mihaela Zganka iz Turske okončao je iponom, minut i šest sekundi prije kraja i pored dvije opomene koje je lako zaradio pa je morao biti posebno oprezan.

Finale je bilo priča za sebe. Epska borba sa aktulenim olimijskim šampionom, aktuelnim svjetskim vicešampionom, osvaječem mastersa u Budimpešti i Grend slema u Tbilisiju ove godine kao i evropskim prvakom iz 2021. trajala je osam minuta i 13 sekundi. Tada je stameni momak iz Istočnog Sarajeva napravio ipon za svoje veliko slavlje kao i svog oca Ljubiše koji je ujedno i njegov trener. Treba imati u vidu da je Majdov produžetak odradio opterećen dvjema opomenama, a drugu je zaradio 57 sekundi prije kraja regularnog dijela meča. Ipak, to ga nije pokolebalo da Gruzijca baci na leđa za trijumf.

Nemanji je ovo treća zlatna medalja sa evropskih prvenstava, prva u seniorskoj konkurenciji, a šesta ukupno. Prvo zlatno odličje osvojio je 2014. godine kao junior da bi isti uspjeh ponovio dvije godine kasnije da bi iste te 2016. stigao do bronze u U23 konkurenciji. Srebrom se okitio 2018. godine kao i 2020. godine dok je 2021. i 2022. ostajao bez odličja, a sada zablistao punim sjajem.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana