Ilić ide stopama Vidačića

Milan Zubović
Ilić ide stopama Vidačića

BEOGRAD - Nakon 30 godina jedan Višegrađanin zaigraće u Crvenoj Zvezdi. Prvi je bio legendarni Dragoljub Vidačić, a njegovim stopama sada je krenuo Dalibor Ilić.

Popularni Ljubo Vida nosio je crveno-bijeli dres četiri godine (u dva navrata, 3+1) koliko se o saradnji dogovorio i talentovani krilni centar rođen 2000. godine. Mjesecima se spekulisalo da će Ilić iz Igokee otići na Mali Kalemegdan, a potvrda o transferu konačno je stigla. Pregovori su trajali nekoliko dana zbog nekih detalja u ugovoru, ali obje strane su izuzetno zadovoljne urađenim poslom. Zvezda je dobila provjerenog domaćeg igrača koji je već debitovao za seniorsku reprezentaciju Srbije, dok je Ilić dobio priliku da se dokaže u Evroligi naredne jeseni. Ilić je četvrto pojačanje Crvene zvezde u ljetnom prelaznom roku poslije Nemanje Nedovića, Hasana Martina i Džona Holanda. Bio je kapiten U18 reprezentacije Srbije sa kojom je osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Letoniji 2018. godine. Konkurenciju na poziciji “četvorke” ima u Aronu Vajtu, za kojeg još nije sigurno hoće li ostati u ekipi jer prošle sezone nije bio na očekivanom nivou, kao i novopridošlom Hasanu Martinu koji bi trebalo više da igra na “petici”.

Laureat Izbora deset najboljih sportista Republike Srpske iz 2020. godine tako je ostvario jedan od svojih dječačkih snova koje je počeo da sanja još u Višegradu, a nastavio u Igokei, čiji je član postao 2015. godine. Prošao je omladinske selekcije i od svakog trenera učio nešto novo, polako stasavao, tako da je prelazak u redove višestrukog šampiona Evrope sasvim logičan slijed događaja.

Postao je prvi košarkaš koji je kao član jednog kluba iz Republike Srpske zaigrao za reprezentaciju Srbije, dok će ga u Zvezdi dočekati zemljak Ognjen Kuzmić iz Doboja, tako da će njih dvojica činiti centarsku liniju beogradskog tima. Njih dvojica zajedno će krenuti u nove evroligaške bitke, a zanimljivo je da će Ilić postati tek treći košarkaš iz Srpske koji će zaigrati u elitnom evropskom takmičenju. Pored njih dvojice to je još pošlo za rukom velikom Kuzmićevom prijatelju Dejanu Todoroviću iz Mrkonjić Grada dok je bio član Unikahe u sezoni 2013-14.

Rej u Igokei

Uprava Igokee m:tel angažovala je novo pojačanje, a riječ je o Kendriku Reju koji pokriva pozicije plejmejkera i beka šutera. Rođen je 1994. godine u Njujorku, visok 188 cm i prvi tim u evropskoj košarci bio mu je Nimburk 2017. godine i tu je ostao jednu sezonu, tokom koje je bio MVP češkog prvenstva. Sljedeću je proveo u Makabiju iz Tel Aviva, dok je kratko vrijeme nastupao za Le Man. Nova stanica bio je AEK (2019 - 2020), zatim turski Petkimspor (2020 - 2021) dok je prošlu sezonu odigrao u Promiteas Patrsu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana